tiistai 9. helmikuuta 2010

NANONANO


















15.3.2008

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja parhaimmat pallon potkijat varakkaita megatähtiä. Lajin merkityksen talouden ja kansallisen identiteetin kannalta huomaa lajiin satsatusta panostuksesta kaikilla mahdollisilla rintamilla. Tiedekeskus Heurekassa kävi taannoin kreikkalainen tutkijaryhmä esittelemässä EU-projektin Discovery Days yhteydessä syntynyttä laitetta, jolla voidaan tutkia ja opettaa kouluissa pallon potkaisussa esiintyviä voimia.
Alla olevassa kuvassa näkyvä laitteisto koostuu neljästä kiihtyvyysanturista, joista yksi on jalassa, toinen ranteessa, kolmas vyötäröllä ja neljäs pallossa. Kolme ensimmäistä anturia mittaa potkaisijan jalan, käden ja kehon kiihtyvyyttä xy-tasossa, mutta pallossa oleva anturi tekee sen kolmessa ulottuvuudessa. Antureiden langattomasti lähettämä data kerätään antennilla tietokoneeseen, joka analysoi sen.
Seurailin Heurekassa laitteistoon tutustuneen koululuokan reaktioita. Pidättyneen kohteliaita kommentteja tietokoneen kuvaruudulle piirtyvistä monimutkaisista kuvaajista. Mutta kun opettajan johdolla tehty pakollinen pedagoginen osuus oli ohitse, niin olikin kiva siirtyä vieressä olevaan kohteeseen, jossa saattoi mittauttaa jalkapallon lähtönopeuden tutkalla. Varsinkin kun Heurekan potkupallon kyljessä ei ollut samanlaista varoitustekstiä kuin kreikkalaisten herkkiä antureita sisältävässä pallossa:
”DON´T KICK HARD”
Kyynikkominäni yritti esittää, että teoria on teoriaa, mutta käytäntö on jotain ihan muuta ja EU-rahoja hassataan taas johonkin jonninjoutavaan. Karistin kerettiläiset ajatukset saman tien mielestäni, sillä onhan Kreikka hallitseva Euroopan mestari jalkapallossa ja Suomen miehet jäivät kalamiehen koiran kanssa taas rannalle ruikuttamaan kuukauden päästä alkavista kisoista. Olisiko meillä oppimista kreikkalaisten tieteellisestä lähestymisestä?
Kesä kun on taivaallisten tähtien tarkkailuun lähes toivotonta aikaa, niin täytynee tyytyä Itävallassa ja Sveitsissä 7.6 – 29.6. vihreällä veralla tuikkiviin tähtiin ja tähdenlentoihin . Kesäkuun kalenteri onkin sitten täyteen buukattu (omasta, ei ehkä vaimon mielestä), kun ennen EM-kisoja on vielä pitänyt kiinni 30 vuoden lähes katkeamattomasta traditiosta ja osallistunut Helsingin Yliopiston fysiikan laitoksen opettajien täydennyskoulutuskurssille. Aiheena on tällä kertaa nanotiede. Tutkimuskohde on pienen pieni, mutta tiedemaailmassa nanotutkijat ovat megatähtiä.

Jälkikirjoitus 8.2.2010

Olin luvannut kirjoittaa Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton lehteen Dimensioon jostain ajankohtaisesta (jalkapallo on aina ajankohtaista, koska maailmassa palloa potkitaan koko ajan, kesät talvet, yötä päivää), tähtitieteestä, Heurekasta ja Fysiikan laitoksen kesäkurssista. Päätin yhdistää kaikki samaan juttuun. Tulos, jota voi kuvailla lähinnä surkeaksi pihtisynnytykseksi, on yllä nähtävillä.
Vaikka aikaa tekstin tekemisestä ei ole kulunut kahtakaan vuotta, niin paljon on vettä ehtinyt virrata Keravan joessa sen jälkeen. Itse olen mukana uudessa Heurekan EU-projektissa Open Science Resources, joka näyttääkin sisältä päin ihan eri lailla järkevältä kuin EU-hankkeita ulkokohtaisesti tarkasteltaessa. Vähän kuin kansanedustajan työ. Sitäkin oppii kunnolla arvostamaan vasta kun on itse päässyt Arkadianmäelle. (Minä en ole, mutta oppikoulussa rinnakkaisluokalla ollut nykyinen kansanedustaja on kertonut ja kyllähän minä häntä uskon. Vaikka kouluaikana hänen juttujaan yleensä ei kukaan uskonutkaan.)

Muuten maailma ei ole paljoa muuttunut. Ensi kesänä palloa potkitaan Etelä-Afrikassa, jonne Suomi ei tietenkään selvinnyt ja juuri arvottiin seuraavien EM-kisojen karsintalohkot. Suomen lohkossa pelaavat mm. Hollanti ja Ruotsi ja tietäähän sen, mitä siitä seuraa.
Nano on edelleen kova sana. Paljon kovempi kuin Nanonano-miehen aikoihin. (Muistatko Robin Williamsin hokemassa nano-nanoaan 70- ja 80-lukujen vaihteessa TV-sarjassa Mork & Mindy? Jos muistat, alat olla jo sopivan vanha. Jos et muista, olet joko aika nuori tai sitten tosi vanha)
Nano on nyt myös Heurekassa. 11.3. järjestetään suuri Nano-teknologia tapahtuma Time for NANO koululaisille. Jotkut opettajat kävivät jo tammikuun lopussa jo harjoittelemassa nano-juttuja. Etteivät munaisi itseään oppilaiden edessä.














Pallon potkaisemisen teoria...
ja käytäntö.

Ei kommentteja: