maanantai 17. helmikuuta 2020

Mv-kuvien väritystä


Mv-kuvia väritettäessä automaattisesti algoritmit tuppaavat laittamaan punaista sellaisiinkin paikkoihin, joihin se ei varmasti kuulu. Tässä mm. edessä olevan naisen takkiin, takana olevien naisten asuisteisiin, kastelukannuihin, kasvilavojen puuosiin. Otetaan se niistä pois.

Käsittely perustuu Photoshopin englanninkieliseen versioon CS5, mutta samat toiminnot ovat useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa. Minä teen näin, joku muu taaplaa omalla tyylillään.

Yleensä jätän alkuperäisestä kuvasta kopion omaksi tasokseen. Näin voin takkailla tekemiäni muutoksia alkuperäiseen kuvaan. Tasot (Layers) saa näkyviin Photoshopin yläreunassa olevasta Tasot (Layers) valikoisa. Taso kopioidaan liukuvan valikon oikeasta yläkulmasta toiminnolla "Duplicate layer" eli "Monista taso". Layer 0:n kopio on esimmäinen muokattava taso.

Tältä tasolta pyyhin värit kokonaan pois halutuista paikoista Desaturate-siveltimellä. Liian värikästä ihon väriä voi poistaa lattamassa Opacity-asetuksen pienemmälle. 20 % on tähän tarkoitukseen aika hyvä oletusarvo.



Värien osittaisen pyyhkimisen jälkeen tilanne näyttää tältä. Olen tehnyt uuden tason (New layer) kelluvan valikon oikeasta yläkulmasta. Tason toimintatilaksi olen määritellyt Color (väri). Väriksi olen valinnut possun punaisen klikkaamalla liukuvan työkalupaletin alaosassa olevaa kahden värin  kuvaketta. Tämä väri maalattutuna harmaan päälle antaa kohtuullisen hyvän ihon värin.  Olen tässä maalannut edessä olevan naisen toisen jalan ja kannussa kiinni olevan käden maliksi.



Halusin takkiin väriä. Siksi loin uuden tason edelleen Color-tilassa. Tälle tasolle väritän takin siveltimellä.



Takki on epäluonnisen värikäs muuhun kuvan sisältöön verrattaessa. Mutta ei hätää. Kun väri on omalla tasollaan, sitä voidaan säätää monin tavoin. Esimerkiksi tason opasiteettia eli läpinäkyvyyttä säätämällä. Tässä tapauksessa teen sen ylärivin alasvetovalikoistaoheisella toiminnolla, jolla voidaan säätää liukukytkiminen kuvan sävyä, kylläisyyttä ja kirkkautta.




Näillä asetuksilla takki näyttää tältä.


Lopuksi lähtötilanne ja korjattu. Kokeneelta tällaisen pikkumuutosten tekemiseen menee 5 minuuttia, aloittelijalta tietysti runsaasti kauemmin.



1 kommentti:

Jore Puusa kirjoitti...

Kun väritän sukulaisten kuvia poistan niiden skannuksen mukana tulleen ns "tint:in" eli kaikki värisävyt.
Sitten loivennan kuvaa ja PS:ssä avaan varjoja auki - jos originaalissa on dataa tummassa päässä.
Korjaan ensin pilkut ja naarmut ja skeidan pois. Niissä ei ole dataa joten jos ei korjaa tulee rumia läiskiä.
Sitten valitsen alueen jonka väritän, featherin valinta on kokemukseen perustuvaa ja tarkkaa.
Valittu alue on ylemmällä layerilla.
Haen siihen värin ja sopivalla blendauksella yleensä darken tai multiply katson miten toimii.
Lopuksi opasiteettin säätö.
Kun kaikki alueet on käyty lapi litistän kuvan ja otan tummennus ja vaalennus työkalut matalalla prosentilla ja pyyhkäisen sieltä täältä jotta tulee ns täplikästä valoa.
Nyt seuraa rae eli kohina.
Silla tavoittelen koko kuvan alueelle samaa raenaamiota joka poista värjättyjen kohtien erilaisuuden kokonaisuudesta.
Ynnä muuta pientä puuhastelua. Lopuksi yleensä joutuu laskemaan kokonaisaturaatiota --- tai sitten ei.
Ainakin joutuu käyttämään desaturate pesusientä pienillä prosenteilla..
Olen koettanut muutamia automaagisia väritysosoftia, jokaista sen ekan ja vikan kerran.
Ei niillä tee hm..mitään.
Eihän ne osaa päättää kahden koivun lehvästön väriä oikein kun koivut seisovat vierekkäin kun eoivät tajua valooresitä ja raudus ja hies asiasta mitään.
Mukavaa puuhaa ja sukulaiset diggaa. kovasti, kuvan 6x6 käppyräinen pinnakkainen joka puoliksi tuhoitunut tulee seinälle A4 kokoisena ja melkein kuin värikuvana, mutta ei ihan.