Saturday, 17 December 2016

Orivesi ennen ja nyt

Huom. Hesarissa mainittuun juttuun Betlehemin tähdestä pääse alla olevasta linkinstä.

http://timosuvanto.blogspot.fi/2014/12/betlehemin-tahti.html

Aloitan uuden Orivesi-projektin, jossa tarkoitukseni on tehdä hiirellä liikuteltavia ennen-jälkeen-liukukuvia Orivedeltä. Otan mielelläni vastaan digitoituja vanhoja valokuvia eri puolilta Orivettä. Digikameralla otetut reprokuvat käyvät hyvin. Käyn sitten kuvaamassa kyseisen paikan suunnilleen samana vuodenaikana nykyisessä tilassaan. Kuvia voi lähetellä minulle osoitteella timo.suvanto@kolumbus.fi

Aloituskuvana vanha kartoitusvalokuva sodan ajalta, luultavasti vuodelta 1940 (tarkistavan vielä) ja vertailukuvana Google-Mapsin tuorein kuva. Kuvien perspektiivit ovat hieman erilaiset, josta syystä kiintopisteitä ei ainakaan  minun taidoillani saatu joka kohdassa ihan päällekkäin. Hyviä kiintopisteitä ovat jotkut tiet, etenkin rautatie, Opiston tekolampi ja Suojan urheilukenttö. Kuvasta käy kuitenkin hyvin ilmi sekä asutuksen että tieverkon leviäminen Orivedellä 76 vuoden aikana.

Kuvapari on sama kuin kirjassani Lapsuuteni Orivesi. Tietokone vain tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkastella molempia kuvia päällekäin.

14 comments:

 1. Onkos mustavalkoinen kuva otettu ennen ajanlaskun alkua, silloin kun vuosilukuja ei ollut vielä keksitty?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se oli vasta harjoitusversio. Nyt alan kerätä tänne kuvia.

   Delete
 2. Joo, älä vaan tuollaiseksi tuota kuvaparia jätä. Eihän ilmakuvat ole sinnepäinkään kohdallaan. Onko ne eri asennossakin vai miten näin ulkopaikkakuntalaisena näyttää siltä, että siinä on kaksi kuvaa täysin eri paikasta? Noiden liukukuvien ideahan on se, että kuvat menevät just päällekäin. Parempi esittää kuvat rinnakkain, jos ei muuten saa kohdalleen, jotta ei mene aivot solmuun kuvia katsellessa.

  ReplyDelete
 3. Helsingin Maisteri21 December 2016 at 15:03

  Kyllä ne aika kohdillaan on. Uudempaa voisi n. puoli astetta kääntää vastapäivään. Kuvapari osoittaa että aika paljon jopa katujen (onko Orivedellä muuten katuja?) ja teiden paikat on muuttuneet 75 vuodessa. Mistähän muuten tuon v.1940 otetun kuvan löytää isompana?

  ReplyDelete
 4. Laitoin vielä toisenkin kuvan, jossa nykyinen Orivesi näkyy ehkä selkeämmin. Ensimmäisessä varjot häiritsevät aika pahasti.

  Yleisesti ottaen näissä kuvissa on eri pespektiivi, joten niitä ei saa päällekkäin millään. Niin harakka tervatulla sillalla. Kun nokka tarttuu, niin pyrstö irtoaa. Toisaalta Orivesi on muuttunut 75 vuodessa niin paljon, että samoja taloja esim. ei enää juuri ole. Enempi tällä onkin tarkoitus havainnollistuttaa rakennemuutosta.

  ReplyDelete
 5. Helsingin Maisteri21 December 2016 at 22:02

  Käänsin uudempaa kuvaa 1,1 astetta vastapäivään ja sen jälkeen kuvat asettuvat aika hyvin kohdilleen.

  Oikea yläkulma heittää, ilmeisesti kuvien geometriat eivät ole aivan samanlaiset. Tässä kuvat:

  https://s29.postimg.org/sryb2xyhj/Orivesi2016.jpg
  https://s29.postimg.org/98tptkzpz/Orivesi1940.jpg

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kokeilin. Viimeisin. Selkeää parannusta nähtävissä. Vaatii tarkkuutta. Thanks.

   Delete
 6. Jep, eniten kuitenkin häiritsee melko keskellä kuvaa olevan rautatien sijainti. Selkein maamerkki, joka näyttää siirtyneen vuosien saatossa toiseen paikkaan. Pilaa melko lailla vertailun.
  Tällaisen vastaavanlaisia kuvapareja paljon katsoneen kommentti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viimeisin versio, joka on tehty nimimerkki Helsingin Maisteri täsmäämistä kuvista, on osuvuutensa suhteen paras. Orivesiläisenä tiedän, mitkä ovat säilyneitä ja mitkä eivät. Tässä, kuten minun ensimmäisessä versiossa kuvien oikeassa reunaussa (ei keskellä) olevat rautatiet ovat varsin hyvin kohdallaan. Maiterin kuvissa myös Opiston lampi, urheilukenttä ja oppikoulu. Samoin säilyneet tiet, kuten vaikka oikeassa alakulmassa radan ylittävä Niementie. Loistava kohdistus Maisterilta. Saa vapaasti yrittää laittaa paremmaksi.

   Delete
  2. Helsingin Maisteri24 December 2016 at 08:49

   Kiitos vaan kommentista. Tuo oikea yläkulma ei ole kohdallaan. Jos saisin alkuperäisen 1940 ilmakuvan niin voisin yrittää korjata.

   Delete
  3. Minusta se on jo nyt aika hyvin, mutta ainahan voi koittaa vielä paremmin.

   http://www.nikkemedia.com/timo/orivesi_ilmastab.jpg

   Delete
 7. Otin huonoimmat pois, eli näkyvissä on enää viimeisin versio. Tästä taas näkee, miten valokuva aukenee erilailla taustat tuntevalle kuin täysin ummikolle. Minä kun tunnen ja tiedän Oriveden muuttumisen viimeisten 65 vuoden ajalta, niin katselen tätä kuvaa ihan eri perspektiivistä kuin ainakin toinen kommentoinut.

  Kuten sanoin, viimeisin versio on varsin hyvin kohdistettu. Jos maisemat näyttävät erilaisilta, niin syy on se, että ne ovatkin varsin erilaiset.

  ReplyDelete
 8. Helsingin Maisteri27 December 2016 at 12:03

  Tässä vielä hieman lisää korjattuna. Nyt oikea yläkulmakin täsmää. Muutamaan kohtaan jäi aivan pieniä heittoja, joita en enää lähtenyt korjaamaan. Helpointa olisi ollut siirtää 1940 ilmakuvan muutamaa kohtaa aavistus, mutta sille tielle en lähtenyt.

  Kokeilin referenssinä myös peruskarttaa. Peruskartta ja googlemapsin kuvat täsmäävät hienosti. Tuo 1940 ilmakuva on vaikeampi. Kuva on otettu lentokoneesta joka arvatenkin ei ole ollut kuvanottohetkellä aivan vaaterissa maan pinnan kanssa. Tämän ja ehkä kameran objektiivin optisten virheiden vuoksi kuvien yhteensovittaminen ei ole helppoa. Peruskarttaversiossa näkyy myös mittakaava ja pohjoinen.

  https://s30.postimg.org/4hure078x/Orivesi_1940_4j.jpg
  https://s30.postimg.org/jf38f0khd/Orivesi_2016_4j.jpg
  https://s30.postimg.org/4x6170t69/Orivesi_Kartta_4j.jpg

  ReplyDelete
 9. Laitoin senkin blogiin. Liukukuvaa kaikilla pikseleillä voi käy katsomassa myös täällä.

  https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=0c5d6d20-cc27-11e6-8294-0edaf8f81e27

  ReplyDelete