Friday, 23 April 2010

Poikkitiedettä vappupallolla

Kuva: Kati Tyystjärvi

Tuttu ilmiö varsinkin vapun aikaan. Aattona ostettu täyteen puhallettu heliumpallo on vappuaamuna enää vain pieni ja kurttuinen kuin, kuin,… eipä nyt tule mitään osuvaa vertausta mieleen. Sen sijaan ilmalla täytetty pallo pitää pulleutensa monta päivää. Mistä eroavuus?
Lähteistä löytyvät selitykset vaihtelevat. Heliumkaasun atomit ovat paljon pienempiä kuin ilman happi- ja typpimolekyylit. Siksi heliumatomit läpäisevät ohuen ilmapallon kuoren helpommin kuin ilmamolekyylit.
Tuntuu järkeenkäyvältä. Ero selityksissä onkin siinä, mikä on se tekijä, joka työntää heliumin pallon kuoren lävitse. Onko pallossa oleva ilmanpainetta suurempi paine vai diffuusioilmiö, jonka johdosta ns. puoliläpäisevän kalvon eri puolilla olevat erilaiset pitoisuuserot pyrkivät tasapainottumaan? Siis sama ilmiö joka saa kurttuisen rusinan pullistumaan vedessä ja sienen kutistumaan suolaliemessä. Vai ehkä molemmat.
Tehdään koe, jossa asiaa kysytään luonnolta. Jos kysymys on oikein asetettu eli koejärjestely on pätevä, niin luonto vastaa. Näin kokeellinen tiede toimii. Myös poikkitieteellinen
Tämän vapun merkittävin poikkitieteellinen koe alkaa tiedekeskus Heurekassa tiistaina 27.4 ja jatkuu niin pitkään, kunnes kokeen tieteelliset tulokset ovat selvillä. Koetta voi seurata tämän blogin välityksellä, mutta parhaaseen, ainakin autenttisimpaan vappupallokoetunnelmaan pääsee vain paikan päällä. Ilmassa on suuren poikkitiedekoejuhlan tuntua.

ps. Ainoa aito asia kuvassa on kurttuinen 3 viikkoa vanha heliumpallo. Tämän pienemmäksi se ei enää tule. Ylioppilaslakki on netistä napattu ja photoshopattu harvoille kutreille (Oman lakkini hukkasin jo yli 40 vuotta sitten lakkiaisjuhlien jälkeisinä aamun tunteina jonnekin Orimattilan torille, jonne olin jotenkin eksynyt kotipaikkani Oriveden sijasta. Ei ollut GPS-laitteita silloin.) Dagen efter -ilmekään ei ole aito, vaan pelkkää huonoa näyttelemistä. Tuskin enää muistan, millaiselta vappuaamun naamarin pitäisi näyttää. Omat vaput kun ovat viime aikoina menneet vaarin vastuullisia hommia hoidellessa, seuraavan sukupolven pitäessä huolen juhlimisesta.

pps. Vappuun sopivat vanhat, kuluneet ja ajankohtaan sopimattomat vitsit. Millä nimellä tunnetaan paremmin marraskuun 7. päivä?
No, sehän on tietysti svenska dagen efter.

1 comment:

  1. Raija Matinolli29 April 2010 at 14:57

    Kovasti oli pallot kurtistuneet, kun kävin tänään katsomassa. Mitäs tästä nyt pitäisi päätellä?

    ReplyDelete