Wednesday, 21 July 2010

Kaimaa kuvaamassa

Kun kaima tuli käymään Heurekassa, niin pakkohan häntä oli käydä kuvaamassa vaikka kesken kesäloman. Suomalaista sukujuuristaan tunnetuksi tullut ”sisunautti” Timothy Kopra oli vetänyt Heurekan niin täyteen kävijöitä ja median edustajia, että henkilökunta tunsi olevansa paikalla lähinnä jaloissa pyörimässä. Kuten olla pitääkin.
Viimeisin suomalaisuuteen liittyvä todella ison luokan Suomessa käynyt julkkis taisi olla ”suomalaisten vävypoika” Gregory Peck, joka kävi silloisen suomalaissyntyisen vaimonsa Greta Kukkosen kanssa Helsingissä vuonna 1953.
Vielä isompi kala oli tarttua suomalaisten itsetunnon kohotuspyydykseen 1970-luvun alussa, kun Suomessa levisi huhu, että Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon olisi jotain sukua Toholammilta 1800-luvulla Lännen Maille siirtolaisena lähteneelle Matti Nikuselle. Tämä kun oli Valloissa muuttanut nimensä Nixoniksi. Etyk oli ovella ja Nikusen Rikua odotettiin saapuvaksi Helsinkiin muiden maailman johtajien kanssa.
Sittemmin kävi ilmi, että Toholammin Nikusilla ei ollut mitään tekemistä Richard Millhous Nixonin kanssa ja sitä paitsi Rikun Suomen vierailu meni muutenkin mönkään Watergate-skandaalin aiheuttaman eron takia.
USA:ta Etykissä edusti yllättäen presidentiksi livahtanut entinen jalkapallon pelaaja ja rivipoliitikko, eli Nixonin varapresidentti Gerald ”Jerry” Ford. Nixonia edeltävä presidentti Lyndon B. Johnson oli antanut silloisesta kongressiedustaja Gerald Fordista lausunnon, jonka mukaan Ford oli pelannut aikoinaan yhden matsin liikaa (amerikkalaista) jalkapalloa ja oli siitä syystä niin tyhmä, että ei kyennyt pieremään ja syömään purukumia samaan aikaan ("Jerry Ford is so dumb he can't fart and chew gum at the same time..).
Nähtävästi amerikkalaiset eivät ainakaan 1960-luvulla olleet pieruhuumorin ystäviä, koska rahvaanomaisuudestaan tunnetun Johnsonin sutkauksessa piereminen muutettiin lehdistössä kävelemiseksi. ("Gerald Ford can't walk and chew gum at the same time.")
Johnsonkin käväisi Suomessa syksyllä 1963 ollessaan vielä varapresidentti. Hänen Suomen vierailunsa tärkein anti oli hänen ihailijoille auliisti jakamansa kuulakärkikynät. Johnsonia ja Fordia yhdisti sekin seikka, etä molemmat pääsivät pressaksi pressan paikalle edellisen väistyttyä takavasemmalle. Johnsonin pressa John F. Kennedy pysyvästi.
Jos nyt vielä jotain eroa haluaa näiden kahden Suomen kävijän välille löytää, niin todettakoon, että Fordia ei valittu edes varapresidentiksi. Hän tuli siihen vähän tiskin alta Nixonin varapresidentti Spiro Agnewn jäätyä kiinni amerikkalaisille politiikoille epätyypillisesti korruptiosta. Siihen kun ei jenkeissä ole ollut tapana suhtautua niin tuomitsevasti kuin housut kintuissa kiinni jäämiseen. 1976 Ford sitten hävisi pressan vaalit maapähkinäfarmari Jimmy Carterille. Että sellaisia velikultia.

Tämä löysänä johdantona ja huojuvana aasinsiltana sille, että kaikenlaista Amerikan pikkuserkkua täällä on käynyt tai ollut tulossa perille pääsemättä. Timothy Kopra perheineen oli vähän toista maata. Harvoin näkee niin esiintymiskykyisiä ja kohteliaita ihmisiä kuin Koprat Heurekassa. Mieleen tulee, että koko perheen on täytynyt käydä vähintään NASA:n kahden vuoden esiintymiskurssit, miten hurmataan vieraat kansat myönteisiksi Amerikalle ja sen pyrkimyksille maailman herruuteen niin maalla, merellä, ilmassa kuin avaruudessakin. Ne jotka eivät sairauden, levon tai jonkin muun syyn vuoksi päässeet Heurekaan paikan päälle kuuntelemaan Kopraa, voivat käydä kurkkaamassa täältä todisteen yllämainitusta.
Toisaalta voivathan he olla ihan luonnostaankin niin mukavia ja hurmaavia kuin Heurekassa käydessään olivat. Jenkeistä kun ei aina ota selvää. Jotkut voivat olla ihan tosissaan huikatessaan läksijäisiksi "Have a nice day!"
Täytyypä kysyä tyylin jatkumisesta lankomieheltä, Kopra hänkin ja menossa Lahteen ensi viikonloppuna Koprien sukukokoukseen, jonne myös Timothy perheineen saapuu. Lankomieskin osoitti uutta ja yllättävää sukuseurahenkisyyttä, jollaista en hänessä ollut aikaisemmin mitenkään havainnut, kun tuli mahdollisuus osallistua samoihin pirskeisiin astronautin kanssa. Tämä nyt tietysti vain happamiin pihlajanmarjoihin kuuluva kommentti minulta.
Kun kuvaajia on paikalla niin paljon, että he ovat jo toinen toisensa tiellä, täytyy keksiä jotain erikoista, jolla erottautuu massasta. Minä laitoin tällä kertaa kalansilmälinssin kameran nokkaan ja työnsin sen niin lähelle Kopraa kuin ilkesin. Tässä suhteessa en ole kovin kaino. Muista kuvista ja vierailun selostuksista saavat muut mediat pitää huolen. Minun kuviani on nähtävissä täällä.

ps. Minäkin pääsin paistattelemaan julkisuuden valokeilassa kaiman siivellä. Tällä videolla 1.57 - 1.59 välisen ajan. Ehkä tämän johdosta ei vielä tarvitse olla huolestunut kuuluisuuden kirouksen lankeamista ylleni.

pps. Täällä editoimaton ja normaalia huojuvammalla kameralla kuvattu pätkä Timo Kopraa Heurekassa hänen suurimmille faneilleen. Siinä hän kertoo mm. suomalaisista sukujuuristaan.


Kuva: Liisa Kopra
ppps. Kolme komeaa Kopraa Lahdessa Koprien sukuseuran kokouksessa. Oikealta lankomies, kaimapoika ja lankomiehen veli. Ei liene epäselvää, missä kulttuurissa opetetaan jo koulussa katsomaan kameraan (tässä tosin tämän kuvan ottajan kannalta väärään kameraan) ja sanomaan "Cheese". Suomalainen vielä miettii kameran jo räpsähdettyä, että mikä se kala oli, joka piti sanoa, "muikku" vai "silakka"

Very short English résumé


When my namesake Timo came to visit Heureka, I had no other choice than even during my summer vacation to go also by myself to Heureka and take some photos. The Finnish related “sisunautti” (in English maybe staminanaut) Timothy Kopra had tempted more audience to listen to him than there was room in Heureka. Sad for those, who could not listen to him live.
The last somehow Finnish connected real celebrity was probably “The son-in-law of Finns” Gregory Peck, who visited Finland in 1953 with his Finnish born wife Greta Kukkonen.
One more famous “Finn” was very close to come. Namely in the beginning of 70s spread a rumor, that president Nixon is somehow related to one Matti Nikunen from Toholampi, Bothnia, Finland. Matti Nikunen had immigrated in the 19th century to the States and changed his name to Nixon. So it was beyond the any bounds of possibility, that Richard Nixon has to be Finnish related.
Conference on Security and Co-operation in Europe (CSCE) was to come 1975 and Dick was waited to sign the paper with the other leaders of the world.
Well. Dirty Dick had to resign before CSCE because of Watergate affair and the rumors of his Finnish roots were a total canard.
In the conference USA was represented by Gerald “Jerry” Ford. A former football player and Nixon´s vice president. The president before Nixon, Lyndon B. Johnson said about congressman Ford, that Jerry Ford is so dumb he can't fart and chew gum at the same time. Naturally that was too heavy for middlebrow Americans in 1960s, so the newspapers turned it to "Gerald Ford can't walk and chew gum at the same time."
Lyndon B. Johnson visited also Finland in 1963, but as a John F. Kennedy´s vice president. The most memorable thing from his visit was ballpoint pens, which he openhandedly gave to everybody, who accepted to take them.

So many kinds of American cousins have visited and almost cousins almost visited Finland. I have to say, that Kopra family was different. Maybe they were trained by NASA to be nice, handsome and polite. Or then it is another possibility, even how unlikely it sounds. They are that kind by nature.
I have to ask my brother-in-law, also with name Kopra. He is going with his wife to the Kopra family reunion to Lahti , where he will meet Timothy. Actually to see Timothy is his major reason to go to the reunion. I think.

Some pictures from Tim Kopra´s visit in Heureka

Video: Tim Kopra in HeurekaPicture: Liisa Kopra
Three handsome Kopras in Lahti´s reunion. From right my brother-in-law, my namesake and my brother-in-law´s brother. It is very obvious, who has learned to say “cheese”, when there are cameras present.

9 comments:

 1. Olisipa ollut mukava olla itsekin paikalla - siis salissa elävää Kopraa kuuntelemassa. Matkustin itse Kuusankoskelta varta vasten Heurekaan, enkä päässyt edes planetarioon. Risut tästä Heurekalle.

  ReplyDelete
 2. Eipäs Suvanto näköjään tiennyt, että Nixon kävi kuin kävikin Suomessa, vuonna 1965 Helsingissä ja Valkeakoskella. Jälkimmäisessä tietysti Juuso Waldenin vieraana.
  "Rikun" titteli tosin oli silloin ex-varapresidentti. Jos hänellä olisi ollut suomalaisia sukujuuria, niin olisi varmaan maininnut niistä jo silloin. Toholammin nikus-juttu oli muistaakseni Ilta-Sanomissa tai Hymyssä tai jossain vastaavassa 1970-luvulla ja osoittautui täydelliseksi uutisankaksi.

  ReplyDelete
 3. On monia asioita, joita tiedän, mutta en ole maininnut tässä blogissa. Vielä enemmän on tietysti sellaisia asioita, joita en tiedä, mutta enpä ole niistäkään kertonut mitään. Sitten on tietysti asioita, joista tiedän jotain ja joista olen myös kirjoittanut.
  Viimeisimpänä vaan ei suinkaan vähäisimpänä tulevat ne asiat, joista korkeintaan kuvittelen (virheellisesti) tietäväni jotain ja joista surutta laitan tekstiä tälle palstalle.
  Nixon Valkeakoskella kuuluu ensimmäiseen kategoriaan.

  ReplyDelete
 4. Tästä näkee, millaista jälkeä tulee, kun amatöörit ovat asialla. Englannin käännös on hirveää tankeroenglantia ja Kopralla on valokuvassa naula päässä. Onko tämä palsta tarkoitettu vitsiksi? Sitä se nimittäin on.

  ReplyDelete
 5. Pekka Niemeläinen25 July 2010 at 16:46

  Heh heh.
  Onhan näitä naula päässä olevia muitakin. Oikein ammattilaisten kuvaamina.
  http://www.ksml.fi/uutiset/kulttuuri/elokuvaohjaaja-rauni-mollberg-on-kuollut/16172

  Kiitokset Timolle hauskasta blogista. Ool Merjas aar tankerous.

  ReplyDelete
 6. Kiitokset Merjalle palautteesta. Poikkitieteellinen palsta sisältää myös poikkitieteellistä huumoria. Toisia se huvittaa toisia ei. Ns. hyvän huumorin ystävät tuskin löytävät kovinkaan monta heille mieluista huumorin kukkaa, huonon huumorin taas sitäkin enemmän.
  Kommenttisi tahtovat vain olla enemmän sen tunnetun turkulaisen palopäällikön linjoilla. "Väärin sammutettu!". Olisi mukava jo korjaamista ajatellen tietää, mikä käännöksessä on erityisen tankeroa. En ole englannin kielessä mitenkään erityisen etevä, mutta saan sekä tekstistä että puheesta yleensä selvän ja pystyn ilmaisemaan itseäni runsaista kielioppi- ja sanavirheistä huolimatta kohtuullisesti.
  Olisi myös mukava nähdä sinun kuviasi, jotta voisin niistä mallia ottaen ehkä hieman kehittyä kuvaajana.

  ReplyDelete
 7. Melkoinen rimanalitus laittaa Jore Puusan vanha kuva tälle palstalle. Tuskin edustaa Joren kuvien parhaimmistoa. Sitä paitsi nimi on Jore, ei mikään Kikkeli-Jorma.
  Mitähän tekijänoikeuslaki sanoo kuvan luvattomasta käytöstä? Tuskin on kysytty Jorelta lupaa kuvan käytölle?
  Omia kuviani en laita ikinä nettiin. Ne varastetaan sieltä heti.
  Itse en osaa englantia kovin hyvin, mutta amerikkalainen facebook kaverini sanoi Suvannon tekstin olevan huonoa englantia. Kyllä minä hänen sanaansa luotan enemmän kuin Suvannon.

  ReplyDelete
 8. Siis kun amerikkalainen sanoo Suvannon tekstin olevan huonoa englantia, niin luotat siihen enemmän kuin Suvannon itsensä sanoessa hänen oman tekstinsä olevan huonoa englantia. Onhan siinä oma logiikkansa. Amerikkalainen kun puhuu englantia äidinkielenään, niin hän tietää Suvannon tekstin olevan huonoa englantia. Kun Suvanto taas osaa huonosti englantia, niin hänen arvionsa oman englannin kielisen tekstinsä tasosta on vain arvaus. Suvannon sattuneesta syystä tuntien voisin olettaa hänen menevän tässäkin arviossaan täysin metsään ja hänen huonoksi englanniksi arvioima oma tekstinsä onkin loistavaa englantia. Ja taas Suvanto olisi väärässä.

  ReplyDelete
 9. Hauska blogi. Tämä on vain vaikea löytää, jos ei tiedä mitä hakee. Itse eksyin tänne sattumalta etsiessäni Kopran vierailuun liittyvää materiaalia netistä.
  Tässä tuntuu olevan enemmänkin Heurekaan liittyviä juttuja. Voisiko Heurekan sivuilta olla linkki tähän blogiin? Uskoisin monen Heurekan sivuilla käyvän mieluusti lukevan näitä juttuja - ihan vain poikkitieteellisessä mielessä :-)

  ReplyDelete