Thursday, 1 July 2010

Young Rocket Scientists in HeurekaKotimaisen lyhytelokuvan Raketti ensi-ilta sai kriitikot ilahduttavan runsaslukuisina liikkeelle. Kuten kunnon kritiikkiin kuuluu, niin tuli risuja ja ruusuja.
”Toimintakohtauksissa oli vauhtia, mutta käsikirjoitukseen ja dialogiin olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota. Amatöörinäyttelijöiden käytössä on aina omat riskinsä, joskin tuoreiden kasvojen esiintuloa aina samojen marttisuosalojen ja samuliedelmanien sijaan on periaatteessa pidettävä positiivisena.”
Pannaan vihjeet korvan taakse.
Kohtuullisen suuren kotimaisen huomion innoittamana päätin tehdä videosta myös ulkomaiseen levitykseen soveliaan Extended –version. Se tarkoittaa sitä, että materiaali editoidaan hieman löysemmin, jolloin elokuva voidaan rahastaa kahteen kertaan. Tyypillinen esimerkki tästä oli taannoinen trilogia Taru Sormusten Herrasta. Nyt siitä on menossa kolmas kierros, jossa myynnissä on lyhempi versio Bluray-formaatissa. Me Sormusten fanit odotamme kieli pitkällä Extended Bluray –versiota.
Raketti oli alun perin yhden pitkän otoksen video. Otoksella oli kokonaisuudessa mittaa 4 minuuttia 23 sekuntia. Raketti-elokuvaan leikkasin siitä kaksi pätkää, jolloin elokuvalle tuli mittaa 1 minuutti 30 sekuntia. Kansainväliseen levitykseen tuleva Extended-versio ”Young Rocket Scientists in Heureka” kestää 2 minuuttia 53 sekuntia. Raakamateriaalista on lähinnä poistettu minun sönkkäystäni yrittäessäni kesken kuvauksen opastaa rakettitiedemiehiä vesirakettilaitteen käytössä. He osasivat sen itsekin ihan hyvin, ainakin paremmin kuin minä.
Oltiin huojuvasta kamerasta ja käsikirjoituksen puutteista (se puuttui kokonaan) mitä mieltä hyvänsä, niin videolta jotenkin työntyy lävitse Heurekan syvin olemus sen ollessa parhaimmillaan. Heureka tarjoaa eväät onnistumiseen ja ymmärtämiseen yhteistyön ja sellaisten epäonnistumisten avulla, jotka eivät muserra oppijaa.
Samalla haluan kannustaa muitakin heurekalaisia kuvaamaan tapahtumia talossa. Videokuvaus ja videoiden levitys ei ole enää välineistä kiinni. Tämäkin HD-tasoinen video on otettu alle 400 euron digitaalikameralla ja laitettu maailmanlaajuiseen miljardit ihmiset tavoittavaan YouTube-levitykseen. Kymmenen vuotta sitten olisi pitänyt olla miljonääri (no ainakin melkein) jo vastaavan tasoisten videolaitteiden hankkimiseen ja mahdollisuudesta maailmanlaajuiseen levitykseen kukaan ei voinut edes villeimmissä kuvitelmissa haaveilla.
Ottakaa hauskoja videoita ja laittakaa ne muiden iloksi YouTubeen. Hyvillä hakusanoilla ne voi kuka tahansa löytää. Tällaisia ovat esim tässä minun videossani: Heureka, Vantaa, vesiraketti, water rocket, learning by doing, jne. Hakusanat annetaan samalla kun video ladataan YouTubeen.
Heureka on julkinen paikka. Siellä saa vapaasti kuvata ja videot saa vapaasti laittaa omille Youtube-sivuille. Kunhan katsoo, että kukaan videossa esiintyvä ei ole jotenkin nolossa tilanteessa. Vaikka kompastu kynnykseen ja kaadu nenälleen.
Kun minä jo vaari-iässä oleva olen vanhoilla päivillä oppinut kuvaamaan ja editoimaan, niin se onnistuu nuoremmiltakin. Jos ei heti onnistu, niin ainakin minulta voi kysyä opastusta.
Youtubessa voi mm. laittaa tekstityksen videoon monen muun asian lisäksi ilman että itsellä on editointiohjelmaa ja taitoa siihen. Tämän amerikkalaiset osaavat. Helpot käyttöliittymät. Paitsi Bill Gates tietysti.
Niin, ja Extended-videon voi käydä katsomassa täältä.

2 comments:

  1. Onko teillä muuten myynnissä vesirakettipakettia, eli käytännössä sitä palikkaa joka laitetaan pulloon kiinni, niitä on näköjään hankala löytää täältä kotosuomesta.

    MR

    ReplyDelete
  2. Olen rakentanut itse sellaisen vesiletkujen muovisista pikaliittimistä. Vaatii pientä askartelua, mutta toimii.

    ReplyDelete