tiistai 30. kesäkuuta 2015

Metallimies tekee millilleen, mutta arkeologi tekee justiinsa


Miten ja miksi tämä piikivestä isketty nuolenkärki on joutunut maahan noin 5000 vuotta sitten. Sen selvittäminen lienee mahdotonta. Sen sijaan mistä kohtaa se löytyi, tiedetään millimetrien tarkkuudella. 

Vanhan sanonnan mukaan metallimies tekee millilleen, mutta puuseppä tekee justiinsa. Jotenkin tämä kansanviisaus tuli mieleeni, kun kävin kurkkimassa arkeologi Jan Fastinvetämillä perinteisillä tiedekeskus Heurekan Jokiniemen kivikautisilla kaivauksilla ajatuksella, että josko taas tietomääräni vähän lisääntyisi. Historiallisen ulottuvuuden lisäksi minua kiinnosti lasertoiminen paikannusjärjestelmä, jonka avulla löytöjen koordinaatit saadaan mitattua ja rekisteröityä nopeasti. Kun löydettyjen esineiden määrä viime kesänä oli yli 20.000, niin on varsin ymmärrettävää, että näin suuren löytömäärän löytöpaikan mittaaminen perinteisellä mittanauhalla on aika työlästä.

Noin 5000 vuotta sitten nykyisessä Vantaa Jokiniemessä oli meren rannalla oleva kivikautinen asujamisto. Paikallisen heimon metsästäjältä tai soturilta ehkä katkesi keihäästä piikivestä isketty nuolekärki ja hän saattoi heittää käyttökelvottomaksi muodostuneen esineen maahan. Oliko tilanne yhtä vakava kuin naisen kynnen katkeaminen tänä päivänä ja vielä paljon dramaattisempi. Sitä emme saa koskaan tietää.

Vaan tuskinpa aavisti kivikauden mieskään, että nuolenkärki kaivetaan esille argeologissa kaivauksissa 30.6.2015  ja löytöpaikan koordinaatit kirjataan ylös usemman desimaalin tarkkuudella. Perustelen tätä sillä, että kivikauden miehellä tuskin oli käsitystä vuosiin, kuukausiin ja päiviin perustuvasta kalenterista ja koko maapalloa käsittävästä koordinaatistosta hänellä ei ainakaan ollut mitään hajua. Luultavasti asia unohtui häneltä saman tien. Keihäänkärkiä tuli ja meni, vaikka eivät ne ihan kertakäyttötavaraakaan olleet. Piikiveä ei nimittäin ollut nykyisen Suomen alueella, vaan materiaalin on täytynyt kulkeutua muualta. 

Kaivauksille voi osallistua kuka vain - tosin ei ihan ilmaiseksi. 50 euron pääsymaksua vastaan pääsee päiväksi kaivelemaan. Saattaa tuntua kalliilta, mutta muutaman kerran Janin työleirillä käyneenä olen kuullostellut vapaaehtoisten tuntoja. Maksu, joka sisältää kaivuun ja Janin luennon aiheesta, on kaikkien haastattelemieni mielestä ollut hyvä sijoitus. Kaivauksille voi ilmoittauta täällä.



Paikannuksen keskusyksikkö, johon löytöjen paikat suhteutetaan.



Takana näkyvä keskusyksikkö mittaa etäisyyden sekä korkeus- että vaakakulman löydön kohdalla olevaan mittayksikköön. 

Mitattavan kohteen kulmat ja etäisyys keskusyksikköön nähden. Kun keskusyksikön pituus-, leveys- ja korkeuskoordinaatit tunnetaan, niin mitattavan kohteen koordinaatit saadan näytössä olevilla arvoilla laskettua alkeisavaruusgeometrian avulla.


Opinko mitään uutta? Toki. Käsitteen kulttuurikerros. Se on se osa maata, jossa on näkyvissä jäänteet ihmisen toiminnassa alueella. Tällä paikalla on ollut vielä 70-luvulle asti kauppapuutarha, mistä syystä kivikautinen kulttuurikerros on aika syvällä. Jan Fast näyttää sormillaan, miten paljon tästä kohtaa on saatu vaalean maa-aineksen alla olevaa kulttuurikerrosta vasta näkyville. Kulttuurikerroksen on arvioitu olevan tässä noin 40 cm syvä, joten paljon olisi kaivauksiin osallistuvilla vapaaehtoisilla avustajilla vielä raaputettavaa, mikäli koko alue haluttaisiin tutkia läpikotaisin. 


Merenpinnan on arvioitu olleen tässä kohtaa noin 3100 BCE (Before Christian Era). Ajan ilmaisu on jonkinlainen kompromissi meikäläisten pakanoiden käyttämästä eaa. ja Jeesukseen uskovien eKr. välillä. Tosin, kuten minulle jälkeenpäin huomautettiin, niin CE on myös lyhennys termeistä "Current Era tai Common Era". 

8 kommenttia:

JFArchaeology kirjoitti...

:) Hyvä Timo!

Niko L. kirjoitti...

Oikea ilmaisu on tietysti "eKr." (uskoi tahi sitten ei). http://aiheet.domnik.net/ai-2012/04/ekr-jkr-eaa-jaa

Timo Suvanto kirjoitti...

Oikean ja väärän raja on usein häilyvä, mutta on yllä olevassa ihan järkeenkäyviä perusteluja. Ainakin jos niitä vertaa raamatun lausein argumentoituihin.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Lähi-Idän paimentolaistarinoita seurauksineen ei välttämättä tarvitse sotkea tieteellistä toimintaa käsittelevään juttuun. Voisihan sitä vain todeta, että merenranta (ja siis myös -pinta, kun se yleensä ulottuu rantaan) oli näillä kulmilla 5100 vuotta sitten.

Timo Suvanto kirjoitti...

Aikaväli, kuten vaikka ikä ja päiväys ovat kaksi eri asiaa. Tässä näillä päiväystä esittävillä kylteillä on oma vitsiarvonsa, mutta muutenkin minusta on loogisempaa jonkin ikä vuosina eikä päiväyksenä.

Ajanhetken määrittämiseen liittyy seuraava ainakin minusta epäloogisuus. Kun esimerkiksi nyt tietokoneeni alareunassa on 2015.07.05,15:00:25. Muitakin merkintöjä käytetään, mutta tämä on minusta siinä mielessä looginen, että ajan yksiköt menevät alevassa järjestyksessä. Alkaen vuosista ja päätyen sekunteihin. Epäloogisuus taas on siinä, että vuodet, kuukauden ja päivät alkavat ykkösestä, mutta tunnit, minuutit ja sekunnit nollasta. Siis ajanlaskun alkuhetki on 1.1.1,00:00:00. Sekuntia ennen päiväys oli -1.12.31,23:59:59. Vain vuodet juoksevat ajanlaskun alusta negatiivisina, muut menevät positiivisina.

Jos minä saisin määrätä, niin ajanlaskun nollapiste olisi kuten lämpömittarissa 0.0.0;00:00:00 ja kaikki ajat siitä taaksepäin olisivat miinumerkkisiä. Esimerkiksi vaikka helmikuun 14 päivä vuonna 4 eea klo 14:23:17 olisi -3.-01.-13,-14,-23,-17.

Antti Räsänen kirjoitti...

Kovin on köykäiset perusteet. "Kulttuurin köyhdyttämistä", höpö höpö.

Niko L. kirjoitti...

No tietysti kulttuuri köyhtyy, jos historialliset kerrostumat hävitetään siitä. Jos ei pidä sitä merkittävänä asiana, niin se on tietysti sitten eri asia. Mutta eipä tuo ainoa perusteluni ollut.

Antti Räsänen kirjoitti...

"Kulttuuri köyhtyy, jos historialliset kerrostumat hävitetään siitä." Mitä tällä itsestäänselvyydellä on tekemistä kyseessä olevan asian kanssa? (Kristuksen yliluonnolliseksi auktoriteetiksi kohottaneet ovat kyllä historian saatossa tehneet parhaansa monienkin kulttuurien sammuttamisessa.)