Tuesday, 16 June 2015

Tarina Nooan arkista kommenttien kera

Gustave Dorén kuvitusta vedenpaisumukseen. Veden alta paljastunut maa on täynnä ihmisraatoja, mutta kyyhkynen tuo nokassaan tuoretta oliivipuun lehteä Nooalle, jotta tämä ymmärtäisi veden laskeutuneen. Mahtanut olla melkoinen haju, kun raadot alkoivat mädäntyä. Ensimmäisinä käskyä "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa" noudattivat varmaan arkista irti päässyt raatokärpäspariskunta.

9 Tämä on kertomus Nooasta ja hänen suvustaan. Nooa oli aikalaistensa joukossa ainoa oikeamielinen ja nuhteeton, ja hän vaelsi Jumalalle kuuliaisena.
10 Hänelle syntyi kolme poikaa: Seem, Haam ja Jafet.
11 Siihen aikaan turmelus levisi maassa Jumalan silmien alla ja väkivalta täytti maan.
12 Kun Jumala katseli maata, hän näki, että turmelus vallitsi kaikkialla, sillä ihmiset kuluttivat elämänsä pahuudessa.
13 Jumala sanoi Nooalle: "Minä olen päättänyt tehdä lopun kaikesta elollisesta, sillä maa on ihmisten takia täynnä väkivaltaa. Minä hävitän heidät ja maan heidän kanssaan.
14 Tee itsellesi arkki sypressipuusta, rakenna se huoneita täyteen ja tiivistä se maapiellä sisältä ja ulkoa.
15 Tällaiseksi sinun tulee tehdä arkki: sen pituus olkoon kolmesataa kyynärää, leveys viisikymmentä ja korkeus kolmekymmentä kyynärää.
Kun kyynärä on noin ½ metriä, niin Nooan arkin mitat metreissä saa jakamalla kyynärät kahdella. Todettakoon vertailun vuoksi, että tyypillisen Suomen vesillä seilaavan autolautan mitat metreissä ovat 200 x 40 x 40, jolloin Ruotsin lautan tilavuus on noin kuusinkertainen Nooan arkkiin verrattuna.
16 Rakenna arkkiin katto ja tee siitä kyynärän verran kalteva, sijoita ovi arkin kylkeen ja rakenna arkkiin kolme kerrosta.
17 "Minä lähetän vedenpaisumuksen maan päälle hävittämään taivaan alta kaiken, missä on elämän henki. Kaikki on tuhoutuva maan päältä,
18 mutta sinun kanssasi minä teen liiton. Sinun tulee mennä arkkiin ja ottaa mukaan poikasi, vaimosi ja poikiesi vaimot.
19 Ja kaikkia elollisia sinun tulee ottaa mukaasi arkkiin kaksi, uros ja naaras, että ne säilyisivät hengissä sinun kanssasi.
20 Lintuja, karjaeläimiä ja kaikkia pikkueläimiä tulkoon luoksesi kaksi kutakin lajia, jotta ne jäisivät henkiin.
Käsite laji on joutunut tässä yhteydessä kovan spekulaation kohteeksi. Raamattuun kirjaimellisesti uskovat selittävät lajin tarkoittaneen esim. kissaeläimiä kokonaisuutena. Siis arkissa ei olisi ollut leijonia ja tiikereitä, vaan yksi kissaeläinpariskunta. Kun mikroevoluutio on kreationistienkin hyväksymä, niin näistä kahdesta ehkä pienestäkin kisusta on sittemmin kehittynyt kaikki eri kissaeläimet.
21 Sinun tulee ottaa mukaan arkkiin kaikenlaista syötävää, niin että sinulla ja kaikilla muilla on mitä syödä."
Arvokas neuvo. Nooa tuskin olisi muuten hoksannut otta sapuskaa mukaan.
22 Nooa teki kaiken niin kuin Jumala oli häntä käskenyt.

Vedenpaisumus


1 Herra sanoi Nooalle: "Mene perheinesi arkkiin, sillä minä olen havainnut sinut ainoaksi vanhurskaaksi tämän sukupolven joukossa.
2 Ota kaikkia uhrikelpoisia karjaeläimiä seitsemän paria, uroksia ja naaraita, mutta kaikkia epäpuhtaita karjaeläimiä ota kaksi, uros ja naaras.
Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas. Jumala arveli, että uhrikelpoisille eläimille voisi olla vedenpaisumuksen jälkeen muutakin käyttöä kuin päästää ne vapaaksi jatkamaan sukuaan.
3 Myös taivaan lintuja ota seitsemän paria, uroksia ja naaraita, että niiden suku jatkuisi maan päällä.
Tätä en ymmärrä. Miksi lintujakin piti olla seitsämän paria. Eikö Jumala luottanut lintujen suvunjatkamiskykyyn? Täytyy todeta, että tutkimattomat ovat Herran aatokset.
4 Seitsemän päivän kuluttua minä lähetän maan päälle sateen, jota kestää neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä. Minä pyyhin pois maan päältä kaikki olennot, jotka olen luonut."
Aika äkäisellä päällä tuntui Herra olleen.
5 Nooa teki niin kuin Herra oli häntä käskenyt.
6 Nooa oli kuudensadan vuoden ikäinen, kun vedenpaisumus tuli.
7 Hän vei poikansa, vaimonsa ja poikiensa vaimot mukanaan arkkiin vedenpaisumukselta turvaan.
8 Uhrikelpoisia ja epäpuhtaita karjaeläimiä, lintuja ja kaikkia maalla liikkuvia pikkueläimiä
9 meni pareittain, uros ja naaras kutakin lajia, Nooan luo arkkiin, niin kuin Jumala oli hänelle sanonut.
10 Kun seitsemän päivää oli kulunut, tuli vedenpaisumus maan päälle.
11 Sinä vuonna, jona Nooa täytti kuusisataa vuotta, vuoden toisen kuukauden seitsemäntenätoista päivänä, puhkesivat kaikki syvyyden lähteet ja taivaan ikkunat aukenivat.
12 Maan päällä satoi rankasti neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä.
13 Juuri sinä päivänä Nooa sekä hänen kolme poikaansa Seem, Haam ja Jafet, hänen vaimonsa ja hänen kolmen poikansa vaimot menivät arkkiin.
14 Heidän lisäkseen arkkiin meni kaikkia villieläimiä, karjaeläimiä ja maalla liikkuvia pikkueläimiä sekä kaikkia lintuja, niin pikkulintuja kuin muitakin siivekkäitä.
Kertaus on opintojen äiti, mutta milloin Nooa oikein meni arkkiin? Sateen alkaessa vai seitsemän päivää ennen?
15 Nooan luo tuli kaikkia eläviä olentoja pareittain,
16 jokaista lajia uros ja naaras, niin kuin Jumala oli Nooalle sanonut. Ja Jumala sulki oven Nooan jälkeen.
Eikö arkissa ollut kahvaa oven sisäpuolella? Miten Nooa sai oven auki vedenpaisumuksen jälkeen vai tuliko Jumala silloin avaamaan oven?
17 Niin tuli vedenpaisumus neljäksikymmeneksi päiväksi maan päälle. Vedet nousivat ja nostivat arkin irti, niin että se kohosi korkealle maasta.
18 Vedet paisuivat ja lisääntyivät suuresti maan päällä, ja arkki ajelehti veden pinnalla.
19 Ja vedet paisuivat paisumistaan, kunnes korkeimmatkin vuoret peittyivät.
20 Vesi nousi, ja vuoret jäivät viisitoista kyynärää veden alle.
Valtamerten keskisyvyys on noin 4 kilometriä. Kun korkeimmat vuoret ovat puolestaan kahdeksan kilometriä korkeita ja valtameret peittävät 70% maapallon pinnasta, niin karkeasti ottaen vettä olisi pitänyt sataa kolminkertaisesti valtamerten sisältämä määrä. Aika paljon 40 vuorokaudessa ottaen huomioon, että normaalisti vuotuinen sademäärä on aika tarkkaan yksi metri. Nyt sitä olisi pitänyt tulla vuorokaudessa 200 metriä.
21 Silloin tuhoutuivat kaikki maan elävät olennot, linnut, karjaeläimet, villieläimet ja kaikki maan päällä vilisevät pikkueläimet sekä kaikki ihmiset.
22 Kaikki kuivalla maalla elävät olennot kuolivat, kaikki, joissa oli elämän henkäys.
23 Näin Herra pyyhkäisi maan päältä kaikki elävät olennot, ihmiset, karjaeläimet, pikkueläimet ja linnut; kaikki ne hän pyyhkäisi pois. Jäljelle jäivät vain Nooa sekä ne, jotka olivat hänen kanssaan arkissa.
24 Maa oli veden vallassa sataviisikymmentä päivää.
Edelleen hieman toiston makua. Tulee myös mieleen, mitä pahaa hukutetut eläimet olivat tehneet ansaitakseen kohtalonsa?

Jumala ei unohda


1 Mutta Jumala ei unohtanut Nooaa eikä villieläimiä ja karjaeläimiä, jotka olivat arkissa hänen mukanaan, vaan pani tuulen puhaltamaan maan yli, ja vedet lakkasivat nousemasta.
Voisiko Jumala muka unohtaa jotain? Korkeitaan antaa anteeksi .
2 Syvyyden lähteet ja taivaan ikkunat sulkeutuivat, ja sade taukosi.
3 Vedet väistyivät väistymistään maan päältä, ja sadanviidenkymmenen päivän kuluttua vedet olivat alentuneet niin paljon,
4 että arkki pysähtyi seitsemännen kuun seitsemäntenätoista päivänä Araratin vuoristoon.
5 Vedet vähenivät vähenemistään kymmenenteen kuuhun saakka, ja kymmenennen kuun ensimmäisenä päivänä tulivat vuorten huiput näkyviin.
6 Kun vielä neljäkymmentä päivää oli kulunut, Nooa avasi arkin ikkunaluukun, jonka hän oli tehnyt,
7 ja päästi lentoon korpin. Se lähti ja lenteli edestakaisin, kunnes vedet olivat kuivuneet maan päältä.
Tuliko korppi takaisin vai antoiko Jumala sen hukkua? Varaa tietysti oli, koska lintuja otettiin seitsämän paria kutakin arkkiin.
8 Sitten hän lähetti luotaan kyyhkysen saadakseen tietää, joko maa oli tullut esiin veden alta,
9 mutta se ei löytänyt jalansijaa, mihin jäädä levähtämään, vaan palasi hänen luokseen arkkiin, sillä vesi peitti yhä koko maan pinnan. Ja hän ojensi kätensä ja otti kyyhkysen luokseen arkkiin.
10 Hän odotti vielä seitsemän päivää ja lähetti kyyhkysen uudelleen arkista.
11 Kun kyyhkynen illansuussa palasi hänen luokseen, sillä oli nokassaan tuore oliivipuun lehti. Siitä Nooa ymmärsi, että vedet olivat käyneet vähiin maan päällä.
12 Hän odotti silti seitsemän päivää lisää ja päästi kyyhkysen jälleen lentoon, eikä se enää palannut hänen luokseen.
13 Ensimmäisenä päivänä ensimmäistä kuuta sinä vuonna, jona Nooa täytti kuusisataayksi vuotta, vedet eivät enää peittäneet maata. Nooa poisti arkin katon ja näki, että maan pinta oli kuivunut.
Jumala käski Nooan tehdä arkkiin oven, mutta ei ikkunaa. Nooa teki tietysti piirrustusten mukaan.
14 Toisen kuun kahdentenakymmenentenäseitsemäntenä päivänä maa oli kokonaan kuiva.
Tarkkaa kirjanpitoa.
15 Silloin Jumala sanoi Nooalle:
16 "Lähde ulos arkista ja ota mukaan vaimosi, poikasi ja poikiesi vaimot.
17 Vie mukanasi ulos kaikki eläimet, jotka ovat luonasi, kaikki elävät olennot, linnut, karjaeläimet ja maan päällä liikkuvat pikkueläimet. Vilisköön maa niitä jälleen, ja olkoot ne hedelmälliset ja lisääntykööt maan päällä."
18 Niin Nooa lähti poikiensa, vaimonsa ja poikiensa vaimojen kanssa ulos,
19 ja kaikki eläimet, kaikki pikkueläimet, linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat, lähtivät suvuittain arkista.
20 Sitten Nooa rakensi alttarin Herralle, otti kaikkia uhrikelpoisia karjaeläimiä ja uhrikelpoisia lintuja ja uhrasi ne polttouhrina alttarilla.
Herran kaukaa viisaus realisoitui
21 Ja kun Herra tunsi uhrisavun tuoksun, hän sanoi mielessään: "Minä en enää koskaan kiroa maata ihmisen tähden, vaikka ihmisen ajatukset ja teot ovat pahat nuoruudesta saakka, enää en hävitä kaikkea elävää, niin kuin tein.
Jotenkin tuntuu ontuvalta tarinalta, että Jumala, maailmankaikkeuden luoja ja valtias, joka on juuri hukuttanut lähes koko luomakunnan, leppyy tuntiessaan hänen ylistyksekseen tehdyn uhrisavun tuoksun. Historian suurimmat hirviöt, kuten Stalin ja Hitler ovat pikkunappuloita Jumalan rinnalla, kun tämä panee tuulemaan.
22 -- Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylvö eikä korjuu, ei vilu eikä helle, ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö."
Mieleen nousee Peter Sellersin loistokas jäähyväisrooli elokuvassa "Being there", joka oli tyypillisesti suomennettu idioottimaisesti "Tervetuloa, mr Change"

Liitto Nooan kanssa


1 Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa.
2 Kaikki villieläimet ja taivaan linnut, kaikki maan päällä liikkuvat eläimet ja meren kalat pelkäävät ja säikkyvät teitä; ne on annettu teidän valtaanne.
Muutamia poikkeuksia, kuten karakara-linnut. Ne eivät pelkää mitään.
3 Teidän ravintonanne olkoot kaikki olennot, jotka elävät ja liikkuvat. Ne kaikki minä annan nyt teille, niin kuin annoin teille vihreät kasvit.
4 Mutta lihaa, jossa vielä on jäljellä sen elämänvoima, veri, te ette saa syödä.
Tapolan suku ja kaikki mustan makkaran ystävät kiemurtelevat synnin tunnossa.
5 Ja jokaisen, joka vuodattaa teidän verenne, teidän elämänvoimanne, minä vaadin tilille. Minä vaadin tilille jokaisen eläimenkin. Vaadin tilille jokaisen ihmisen, joka vuodattaa lähimmäisensä veren.
6 Joka ihmisen veren vuodattaa, hänen verensä on ihminen vuodattava, sillä omaksi kuvakseen Jumala teki ihmisen.
7 Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää, lisääntykää ja levitkää yli maan."
Eikös tämäkin tullut sanottua jo aikaisemmin?
8 Ja Jumala sanoi Nooalle ja hänen pojilleen:
9 "Minä teen liiton teidän ja teidän jälkeläistenne kanssa,
10 kaikkien elävien olentojen kanssa, jotka ovat teidän kanssanne maan päällä, lintujen, karjaeläinten ja kaikkien villieläintenkin kanssa, kaikkien niiden kanssa, jotka tulivat arkista ulos.
11 Minä teen liiton ja annan teille lupaukseni: koskaan enää ei vedenpaisumus tuhoa kaikkea elävää, se ei koskaan enää hävitä maata."
12 Jumala sanoi vielä: "Tämä on merkkinä liitosta, jonka minä teen teidän sekä kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa kaikkiin tuleviin sukupolviin asti:
13 minä asetan kaareni pilviin, ja se on oleva merkkinä minun ja maan välisestä liitosta.
14 Kun annan pilvien nousta taivaalle ja sateenkaari näkyy pilvissä,
15 muistan liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaiken elollisen kanssa: vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää.
16 Kaari näkyy pilvissä, ja kun minä sen näen, muistan ikuisen liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaikkien maan päällä elävien kanssa."
17 Ja Jumala sanoi vielä Nooalle: "Tämä on sen liiton merkki, jonka minä teen kaikkien maan päällä elävien kanssa."
Näin sateenkaaren fysiikkaan ja sen tutkimisen historiaan perehtynyttä maallikkoa (Jumalaan verrattuna) tässä hämmentää pari seikkaa. Jumalan on täytynyt rukata jotain veden optisia ominaisuuksia vedenapaisumuksen jälkeen, jos sateenkaari tuli näkyviin vasta silloin. Toiseksi Jumalan ja Aristoteleen näkemys sateenkaaren synnystä sadepilvessä eikä itse sateessa on hieman erilainen kuin fyysikoilla nykyisin.

Nooa ja hänen poikansa


18 Nooan pojat, jotka lähtivät arkista, olivat Seem, Haam ja Jafet, ja Haamista tuli Kanaanin isä.
19 Nämä kolme olivat Nooan pojat, ja heidän jälkeläisiään ovat kaikki maailman ihmiset.
20 Nooa ryhtyi viljelemään maata ja istutti ensimmäisen viinitarhan.
21 Mutta kun hän joi viiniä, hän juopui ja jäi alastomana makaamaan telttaansa.
Ei siis mitään kalsarikänniä Vanhan Kirkon puistossa, kuten filosofi Himanen myöhempinä aikoina, vaan kunnos sammumiseen johtaneet lärvit.
22 Haam, Kanaanin isä, näki isänsä alastomuuden ja kertoi siitä ulkona molemmille veljilleen.
23 Silloin Seem ja Jafet ottivat viitan, levittivät sen harteilleen, menivät sisään selkä edellä ja peittivät isänsä alastomuuden. Heidän kasvonsa olivat poispäin, eivätkä he nähneet isäänsä alastomana.
Amerikkalaiset ovat varmaan ottaneet moraalioppinsa tässä asiassa vanhasta testamentista. Lapset eivät ole yleensä nähneet aikuisiaan alastomina.
24 Kun Nooa selvisi juopumuksestaan ja sai kuulla, mitä hänen nuorin poikansa oli hänelle tehnyt,
25 hän sanoi: Kirottu olkoon Kanaan, tulkoon hänestä veljiensä orjienkin orja.
Hei haloo. Eihän Kanaanilla ollut asiassa mitään osaa eikä arpaa. Sitä paitsi Nooan ja hänen poikiensa vaimoineen oltua ainoat eloon jääneet, niin orjat ja heidän orjansa olivat siis heidän jälkeläisiään. Aika sukurakasta porukkaa, sanoisin.
26 Ja hän sanoi vielä: Kiitetty olkoon Herra, Seemin Jumala, ja Kanaan olkoon Seemin orja.
27 Tehköön Jumala laajaksi Jafetin suvun, ja saakoon se asua myös Seemin majoissa, ja Kanaan olkoon heidän orjansa.
No just joo. Mitähän YK:n ihmisoikeuksien julistus sanoo tähän?
28 Nooa eli vedenpaisumuksen jälkeen vielä 350 vuotta.
29 Kaikkiaan hän eli 950 vuotta, ja sitten hän kuoli.
Olisi joutanut kuolla paljon aiemmin. Mulkku mieheksi.  Ei varoitellut naapureitaan tulevasta tulvasta, kirosi poikansa ja tämän jälkeläiset, kun poika sattui näkemään hänet itsensä kännissä ja alastomana. Ei ihme, että ihmiset maan päällä ovat mitä ovat, kun ihmiskunnan luonteen geneettinen pohja on tällainen.


Normaalilla järjellä ja elämänkokemuksella varustettu ihminen ymmärtää varsin pian Raamattua lukiessaan, että kertomus Nooan arkista on tarina, allegoria. Ei historiallista tapahtumien kuvausta. Tätä mieltä eivät ole kuitenkaan kreationistien Suomen divisioonan tieteelliset johtohahmot, kuten Pekka Reinikainen tai Matti Leisola. Oppineita herroja ja varsinaisia velikultia molemmat. 

21 comments:

Anonymous said...

Tosiuskovaiset keskittyvät pelkästään tieteellisen näytön teilaamiseen. Toisaalta jokainen uskonto saa touhuta omalla reviirillään (= oman tukijoukon keskuudessa). En tiedä, käydäänkö missään vastaavanlaista uskontojen välistä ”debattia” oman uskonnon oikeellisuudesta (en tarkoita uskonnollista fanaattisuutta esim. vääräuskoisia kohtaan). Olisi virkistävää, jos tuossa Raamattu-tiede-vastakkainasettelussa tuotaisiin esille myös muiden uskontojen näkemykset ko. asiaan. Vaikka kristinusko on maailman valtauskonto, ylivoimainen valtaenemmistö maailman väestöstä kuuluu kuitenkin johonkin muuhun uskontoon.

Timo Suvanto said...

Näinhän se on. Uskot mihin jumalaan tahansa, niin todennäköisesti olet väärässä.

Late said...

https://www.youtube.com/watch?v=MXiL4vvFHew

Anonymous said...

Nähtävästi Jumala ei ohjeistanut Nooaa siitä, mikä lintu kannattaa laittaa tiedustelijaksi. Korppi ja kyyhky olivat sieltä huonoimmasta päästä. Esimerkiksi kalaa syövät ja uimaan kykenevät, kuten vaikka lokki tai albatrossi olisivat olleet paljon parempia.

Anonymous said...

Pilkkasi tulee osumaan vielä omaan nilkkaasi. Herra on pitkävihainen eikä anna itseään pilkattaman.

Anonymous said...

Elukoita otettiin mukaan, miten kasvit selviytyivät vesimassoista, kysyy utelias botanisti?

Sakari Mäkelä said...

Kristittyjä on paljon maissa, joissa kansan sivistystaso on muutenkin korkealla, kuten USA, Nigeria ja Kongo.

Seitsemän kärki (Wikipedian mukaan):
Yhdysvallat 234 889 159
Brasilia 176 356 100
Meksiko 105 265 846
Venäjä 102 600 000
Filippiinit 91 121 400
Nigeria 72 068 098
Kongon demokraattinen tasavalta 59 176 360

Timo Suvanto said...

Jos nyt ajatellaan vaikka 5 kilometrin vesivaippaa, niin kasveihin on vaikuttanut noin 500 ilmakehän paine. Kovin ruusuista kohtaloa ei ainakaan kasvien pehmeille osille ennustaisi näissä olosuhteissa. Mitähän Nooa perheineen on syönyt vedenpaisumuksen jälkeen? Ettei vain tullut kiusausta syödä kuormasta ja hävittää jokin eläinlaji samalla sukupuuttoon.

Sakari Mäkelä said...

Jospa hän ymmärsi sentään pakata matoja mukaan, ja pääsi ongelle?

Anonymous said...

Onko mahdollista selvittää paljonko tilaa tarvitaan taivaassa ja helvetissä siellä olevien ja tulevien kuolleiden huoltamiseksi? Taivaassa ovat tietenkin oikeamieliset jumalaan uskovat aikojen alusta alkaen helvetissä tietenkin päinvastaiset tapaukset. Minulla, kysyjällä ja asiasta kiinnostuneella ei ole lainkaan antaa lukumääriä ihmisistä kummassakaan Raamatun mukaisessa taivaspiirissä mutta mielelläni saisin tähänkin vastauksen. Edelleen minua kiinnostaa tietää, mitä tehdään niille kuolleille ihmisille, jotka eivät eläissään ole edes kuulleet oikeasta jumalasta?

Timo Suvanto said...

Tässä kannattaa kyllä kääntyä oikeiden asiantuntijoiden puoleen. Minä tiedän vain, että helvestissä on ikuinen itku ja hammasten kiristys, mutta taivaassa soitetaan harppua ja pelataan jakapalloa - mikäli uskomme entistä arkkipiispaa John Wickströmiä. Siksi vähän harmittaakin, kun oletan, että Pietarin portilla minut ohjataan alaspäin menevään hissiin.

Jore Puusa said...

Visualistina ehdotan, että koettaisit erottaa omat tekstisi Raamatun teksteistä, kursiivi ei oikein riitä. Hiukan sekava lukea. Eri väri tai fontti auttaisi?
-
Itse aiheeseen en toki puutu, koska itse uskon vahvasti - että Soini on Jabba the Hut ja Sipilä Jeesus ja Julle valitsi vuonna 5990 ekr Suomen kansan maailman parhaaksi, jonka tehtävä on taistella antikristusta vastaan 3.5.2019 Keravan asemalla. Meinaan mennä kuvaamaan...
-

Timo Suvanto said...

Hyvästä neuvosta kannattaa aina ottaa vaarin, etenkin vaarin.

Jore Puusa said...

Oooh, kyllä selvisi....

Anonymous said...

Miten jaksat väitellä uskovaisten kanssa, vaikka se täysin toivotonta?

Sakari Mäkelä said...

Ylhäällä on parempi ympäristö, alhaalla parempi seura.

Yläkerrassa saattaisi olla muuten kivaa, mutta sitä hurskastelijoiden porukkaa en kestäisi mitään ajanjaksoa - ei tosin ole missään sanottukaan, että ajanlasku jatkuisi.

Sakari Mäkelä said...

Mistä muuten ne linnut lähtivät lentoon, jos ulos ei nähnyt ennen katon purkamista?

- Kysyy nimimerkki asiasta epätietoinen...

Timo Suvanto said...

Hyvä kysymys. Logiikka ei jostain syystä ole kuulunut kreationistien ihan keskeisimpiin argumentaation työkaluihin.

Timo Suvanto said...

Tämän havaitsin jo opettajaurani alkuvaiheilla. Tupakoivien opettajienhuoneessa oli parempi meininki, vaikka en itse ole ole koskaan polttanut muutamia poskareita lukuunottamatta.

Timo Suvanto said...

Sanotaan nyt vaikka siten, että nämä ovat jonkinlaista kuivaharjoittelua. Yritän miettiä argumentteja, joilla voisin saada kreationistin antamaa edes piirun periksi. Toistaiseksi tulos on ollut selvästi huonompi kuin Tauno Palolla, kun hän antoi meille nöösipojille elämänohjeita joskus 70-luvun alussa Eliten terassilla. "Pojat. Krapulan hoito viinalla on kellosepän tarkkaa työtä. Useasti olen yrittänyt, kerran olen onnistunut."

Jore Puusa said...

Onneksi on jääkiekkoilijoiden käyttämät nilkkasuojat. Ateistien verkkaupassa juuri nyt alennuksessa. Ihmettelen aina, että jumaliset kirjoittavat nimimerkillä - kun taas kunnon pilkkaajat omalla nimellään. Luulisi olevan toisinpäin. Ketaleiden ei pitäisi ilmoittaa jullelle nimeään ja tekopyhien taas kannattaisi ----tulossa olevaa oikeudenjakoa odottaessa.