Monday, 28 September 2015

Otatko riskin?


Heurekassa avautuu 3.10. alkaen uusi mielenkiintoisen oloinen näyttely: "Otatko riskin?" Kannattaa käydä tutustumassa tähän alun perin ranskalaiseen näyttelyyn.
Oma yliopistollinen peruskoulutukseni on stokastikko. Siinä käsitellään epävarmuuteen ja todennäköisyyksiin liittyviä matemaattisia malleja. Riskiteoria oli minun opiskeluaikanani yksi arvosanaan kuuluvista pakollisista kursseista. Tulee ehkä tutustuttua tavallista suuremmalla mielenkiinnolla, miten ranskalaiset ja Heurekan väki on onnistunut työstämään riskin kansantajuiseen muotoon.
Riski kun käsitteenä ei ole aina ihan kristallin kirkas kaikille kansakunnan kaapin päällä olevillekaan. Ei ainakaan nyt jo Käteis-Jyrkin perässä rahakkaampiin hommiin siirtyneelle entiselle ministerille Jan Vapaavuorelle. Hän kun puolsi Guggenheimin tuloa Helsinkiin useaan otteeseen varsin omintakeisin riskikäsittein.
"Jan Vapaavuori (kok.) on täysin toista mieltä. Hänen mukaansa olisi Helsingiltä sulaa hulluutta olla tarttumatta hankkeeseen, jonka perään "yli puolet" maailman valtioista kuolaa.
- Meillä on Suomessa harhainen tapa käsitellä sanaa riski. Käsitämme sen usein negatiivisesti. Riski voi yhtä hyvin olla positiivinen."
Kyllä riski on riski vaikka voissa paistaisi ihan samalla logiikalla kun velat eivät muutu itsestään saataviksi kuin korkeintaan parin promillen humalassa. Se, että riskinä ollut epätoivottava asia toteutuu, voi sitten olla uuden elämän alku tai jotain mukavaa, on ihan eri juttu. Guggenheimiin liittyy monia riskejä. Esimerkiksi siellä voi käydä vain murto-osa niistä 550.000:sta kävijästä, joita selvityksen "varovainen" arvio ennustaa. Toki siitä voi seurata sellainen positiivinen asia, että suomalaiset ymmärtävät tulleensa kusetetuiksi ja ottavat siitä jatkossa opikseen (mitä kyllä suuresti epäilen).
Aika persoonallinen on ranskalaistenkin käsitys riskistä. Ainakin, jos vertaan sitä 40 vuotta sitten riskiteorian luennolla esitettyyn (sikäli kun siitä vielä jotain muistan).
"Mikä riski on?
Määritelmän mukaan riskiä ei ole, tai ei ainakaan vielä. Se on mahdollinen, todennäköinen, mutta vasta kohta. Tai sitten ei. Se on jotain, joka saattaa tapahtua. Mikään ei ole itsessään riski, mutta kaikesta voi tulla riski. Siksi riski on vaikea määritellä."
Jos kirjallinen teksti pitäisi sijoittaa jonnekin janalle, jossa toisessa päässä on maanläheistä asiaproosaa ja toisessa päässä jalat tukevasti ilmassa olevaa runoutta, niin minulla ei olisi vaikeuksia sijoittaa tätä riskin määritelmää sille janalle.
Joten käykää katsomassa Heurekassa 3.10. alkaen. Tosin ihan omalla riskillä.

2 comments:

 1. Heurekan kunniaksi on sanottava, että se on julkaissut näyttelytekstinsä - ja kaikki muutkin kohteet, tietokoneet ja laitteet jo 1980-luvlta lähtien kolmella kielellä: suomi, ruotsi ja englanti.
  Tämä on ollut aivan viime aikoihin asti poikkeuksellista muissa suomalaisissa kohteissa.

  Mutta kyllä noissa teksteissä on ollut kummastelemista kun siellä ainakin joka toinen vuosi on tullut käytyä. Jo meikäläisen englannilla on huomannut monesti käännös-rikkaruohoja, ei kukkasia.

  Tuo Riski-näyttely oli pettymys. Onkohan siinä ollut ranska alkukielenä?!

  Vaikkapa vain vartin lukeminen Kahnemanin "Ajattelu, nopeasti ja hitaasti" -kirjaa antaa huomattavasti enemmän kuin tuo näyttely. Sisällön ja toteutuksen puolesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Matematiikan professorin kommentteja näyttelyn teksteistä seuraavassa bloggauksessa. Ei ihan hirveästi kehunut.

   Delete