perjantai 22. toukokuuta 2020

Kuva Viipurista


Vanhoja Orivesi-aiheisia valokuvia digitoidessani negatiivien joukosta käsiini tuli oheinen kuva. Sen verran minullakin on paikallistuntemusta, että Orivedeltä kuva ei ainakaan ole. Missä ja milloin se on otettu ja keitä ovat kuvassa olevat henkilöt? Oikeanpuolimmainen näytti kovasti äidiltäni. Minusta jopa hieman liian kauniilta ollakseni äitini, vaikka hän olikin hyvin kaunis.

Tämä arvoitus ratkesi vähän turhankin helposti. Siskoni löysi saman kuvan vedostettuna äitini vanhasta valokuva-albumista. Negatiivi oli minulla vain väärässä laatikossa. Samasta albumista löytyi vielä useitakin kuvia kahdesta muusta kuvassa olevista naisista. Kuvat olivat Viipuriin sijoitettavissa ja siskoni muistivat vielä heidän nimensäkin, Aili ja Laila.

 Tässä kuvassa on Laila jossain Viipurissa. Tarkempi paikka on minulle tuntematon.

Kuvan ottopaikka ja aika olivat vielä hakusessa. Kyselin asiaa Viipuria tuntevalta tutultani. Hän sijoitti, joskin epäröiden, kuvan Viipurin Tervaniemeen, jolloin kuva olisi otettu jostain alla olevassa kuvassa näkyvän paikan tienoilta. Parhaimpana tunnusmerkkinä oli kuvan vasemmassa reunassa näkyvä valkoiselta rakennukselta vaikuttava yksityiskohta. Se sopi Viipurin tullihuoneeksi.


Olin tähän tulkintaan tyytyväinen, kunnes ryhdyin tarkemmin tutkimaan kuvaa. Yllä olevan kuvan kuvaussuunta on suunnilleen pohjoiseen. Naisten kuvan varjojen suunnasta ja korkeudesta sekäö heidän vaatetuksestaan voidaan päätellä, että kuva on otettu kesäiltana auringon paistaessa suunnilleen lännestä. Naisten rintamasuunta kuvassa on 90 astetta pielessä. Kuva on otettu pohjois-eteläsuunnassa. Tervaniemestä ei siihen suuntaan saa kuvaa, jossa kaupunkin olisi kuvassa olevalla tavalla taustalla.

Toinen ongelma oli tullihuone. Kuvassa se peittää kuva-alasta vaakasuunnassa vain noin 1/7:n. Se on aivan liian vähän. Kuva on otettu 6x9 cm:n filmille. Kamerasta ei ole muuta tietoa, mutta tyypilliset objektiivien polttovälit näille kameroille olivat 85 mm:n hujakoilla. Kuvakulma olisi tällöin noin 60 astetta. Suunnilleen sama kuin kinokoon kamerassa 35 mm:n objektiivilla. Siis lievästi laajakulmainen.

Oli pakko vaihtaa potentiaalisa kuvauspaikkaa.


Siirtymällä linnan toiselle puolelle tuntui natsaavan paremmin. Tämän kuvan suunta on lähinnä lounaseen. Valon suunta käy nyt yksiin naisten kuvan kanssa. Valkoinen pläntti ei varmaan olekaan tullihuone, vaan vastakkaisella rannalla oleva vene. Sen koko ja muoto sopivat myös hyvin toiseen kuvaan, kuten myös sen takana näkyvät rakennukset. Kuvassa vasemmalla näkyvät paalut taas istuvat hyvin ilmakuvassa näkyvään laituriin. Laituri on samassa kohtaa, missä nykyään menee autosilta. Linnasta ottamassani panoraama-kuvassa lentokuvassa näkyvä Linnasilta on oikealla ja nykyinen autoille tarkoitettu silta vasemmalla.



Jos tämä olisi kysymyksenä "Haluatko miljonääriksi"-ohjelmassa, lukitsisin mustavalkoiseen ilmakuvaan merkitsemäni paikan vastaukseksi. Sen kunniaksi tein väritetyn version naisten kuvasta.



Albumista löytyi luultavasti äitini ottama taidevalokuva (horisontti vinossa) muista naisista. Kuvaussuunta on kääntynyt 180 astetta, joten takana saattaisi näkyä nyt Tervaniemeä. Takana näkyy veneiden kiinnityspaaluja, mikä sopii kuvaan. Sen sijaan vasemmalla näkyvä tehtaan oloinen kompleksi on vielä selvittämättä. Ehkä sen kimppuun seuraavaksi.

Ei kommentteja: