perjantai 22. toukokuuta 2020

Mv-kuvien värittämistä, osa 2

Lähtökohtana on mustavalkoinen valokuva. Negatiivi tai paperikopio pitään tietysti digitoida ensin. Puhelimen kännykälläkin se käy kotitarpeiksi. Tätä voi ruveta suoraan värittämään, mutta minä teen yleensä esivärityksen jollain netissä olevalla ohjelmalla. Niitä voi hakea hakusanalla "colorize".

Image Colorization API on osoittautunut varsin hyväksi. Ladataan mv-kuva ohjelman ohjeen mukaan. Tässä tapauksessa tulos on tällainen.


Ohjelma antaa väritetyn version, jonka pisin sivu on vain 800 pikseliä, mikä on yleensä selvästi vähemmän kuin alkuperäisen mv-kuvan sivun pituus pikseleinä. 

Ei haittaa.  Kuvankäsittelyllä asia hoituu. Sitä varten pitää olla kuitenkin kuvankäsittelyohjelma. Minä käytän Photoshoppia, mutta kaikki sellaiset ohjelmat, joissa voidaan käyttää tasoja, käyvät hyvin. Kuten vaikka ilmainen ohjelma Gimp. Tässä en ryhdy opettamaan kuvankäsittelyohjelmien käyttöä, vaan se oletaan osatuksi jollain tasolla.

Väritetyssä kuvassa on kaksi elementtiä. On väri ja on muodot. Väri on väritetyssä osassa ja muodot sen alla olevassa mv-kuvassa. Värikuva ja mv-kuva pitää saada päällekkäin, jossa värikuva on kuin läpinäkyvä kalvo mv-kuvan päällä.

Koska värikuva on vielä pienempi kuin mv-kuva, värikuvan koko on suurennettava samaksi kuin mv-kuvan. Sen jälkeen värikuva kopioidaan ja liitetään mv-kuvan päälle. Tässä on tärkeää, että mv-kuva on RGB-muodossa, vaikka se onkin mv-kuva tai oikeammin harmaasävykuva.




Kuvan tasorakenne. Alla mustavalkoinen kuva ja sen päällä juuri samankokoinen väriversio. Ylemmässä kuvassa vain ylempi taso on näkyvissä (silmä) ja alemmassa molemmat tasot ovat näkyvissä. Mv-kuva tuo kuvan yksityiskohdat esiin.


Sitten ruvetaan värittämää. Sitä varten luodaan vielä yksi taso,jonka tila on edelleen Color (Väri). Erikokoisella siveltimellä suditaan paletista väriä kuvaan. Tässä on väritetty paitaa siniseksi.

Jotkut tekevät useita väritasoja, joita voi sitten säätää tarpeen mukaan. Minä laitan yleensä samalle tasolle niin paljon kuin sinne vain mahtuu ja siten, että väritetyt kohteet ovat irrallisia. Tyylejä on monia.


Valittu värialue voidaan valita ja muuttaa sen väriarvoja monin eri tavoin. Tässä olen käyttänyt työkalua Sävy, värikylläisyys ja kirkkaus.


Kuvassa näkyy ylimmällä tasolla, miten kuvaan on laitettu väriä. Yleensä ihmisten ihot ja vaatteet joutuu värittämään uudestaan automaattivärityksen jäljiltä. Väritystaso on kuin maalarin paletti. Jos käyttää useita tasoja, ne kannattaa nimetä, muuten on kohta ihan sekaisin siitä, mitä on milläkin tasolla.



Lopullinen kuva. Kuvan laatu riippuu paljon myös siitä, miten tarkkaan ja paljon jaksaa hieroa yksityiskohtia. Tässä olen ollut aika laiskana sen suhteen.




Ei kommentteja: