Saturday, 11 June 2011

Näin se kesäloma alkaa

Ollessani vielä opettajan töissä minulle tuli niin pinttyneeksi tavaksi aloittaa kesäloma Fysiikan laitoksen järjestämällä kesäkurssilla, että en ole päässyt siitä eroon vieläkään. Vieroitusoireet ovat liian suuret. Kurssilla on käytävä vaikka sillä tekosyyllä, että tekisin vähän juttua siitä. Vasta silloin se kesäloma alkaa toimia.

Tänä vuonna kurssin aiheena oli ”Modernin fysiikan empiirinen perusta”. Luennointivastuun kantoivat  pääosin emeritusprofessori Kaarle Kurki-Suonio ja professorit Heimo Saarikko, mitä nyt akatemiaprofessori Kari Enqvist lopussa vähän assisteerasi.

Taikuri itsekin hämillään. Koe onnistui ilman demonstraatioefektiä. 

Tämän kerran kurssin suolana olivat lukuisat demonstraatiot ja kurssilaisten tekemät harjoitustyöt. Näiden vetäjänä toimi varmalla rutiinilla tohtori Ari Hämäläinen muun fysiikan laitoksen laboratoriohenkilökunnan kanssa. Minusta järjestely oli oivallinen. Jotkut lähes pelkästään luentoihin painottuneet kesäkurssit ovat olleet aika kova koettelemus istumalihaksille.

Kurssien veteraanille Lasse Vanhaselle ei paketissa oleva jalka ole este kurssille tulemiselle. Korkeintaan hidaste.

Ursan ja Terra Cognitan kirjapöydät ovat myös vakiovieraat opettajien fysiikan kesäkursseilla. Hyvän tietokirjan sujahtaminen laukkuun on kuin onni potkaisisi pehmeät huopatöppöset jalassa,. Veikko Huovista ja Konsta Pylkkästä vapaasti lainaten.

Mielenkiintoiset kurssin teemaan liittyvät laboratoriotyöt olivat mukavaa vaihtelua luennoille.


Täällä muutama videomuistikuva kurssilta. 

 Esitin professori Kari Enqvistille kysymyksen, miten hän loisi uuden fysiikan formalismin, jos saisi aloittaa puhtaalta pöydältä. Täällä osa Karin vastausta ja selitys, miksi juuri häntä ei ehkä valittaisi kyseiseen tehtävään. Lisäksi Poikkitieteilijän todetaan kerrankin olevan oikeassa jossain asiassa, joka valitettavasti ei tässä selviä. Mutta jos Kari Enqvist todistaa näin tapahtuneen, niin uskottavahan se on.

Nyt syystä tai toisesta poisjääneitä varmaan lohduttaa, että ensi vuoden kurssin rahoitus on järjestyksessä. Kurssin aihe on vielä hakusessa. Ehdotuksia hyvistä teemoista voi lähettää professori Heimo Saarikolle.

No comments:

Post a Comment