sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Timon parempi maailmankalenteri



Jos saisin määrätä maailman asioita diktaattorin toimeenpanovaltuuksin, niin aika moni asia muuttuisi. Aloitetaan nyt malliksi vaikka kalenterista ja paneudutaan sen jälkeen muihin vähemmän tärkeisiin. Kuten vaikka rahajärjestelmän pelastamiseen.

Maailmalla on monenlaisia kalentereita perustuen yleensä joko Maan kiertoon Auringon ympäri tai Kuun kiertoon Maan ympäri. Yleisin ja meille tutuin on gregoriaaninen kalenteri. Siinä vuosi on jaettu eri pituisiin kuukausiin. Arkielämän kannalta keskeiset viikot eivät ole synkronissa sen paremmin kuukausien kuin vuosienkaan suhteen.

Kuun kiertoaika Maan ympäri, 27,32 vuorokautta ei mene tasan Maan kiertoajan Auringon ympäri, 365,256 vuorokauden kanssa.  Siitä syystä kuukalenteriin pitää joko lisätä karkauskuukausia kuten juutalaisten kalenterissa tai sitten vuodenajat vaeltavat kuten islamilaisessa kalenterissa.

Kun taivaankappaleiden liikkeet ovat mitä ovat, niin kalenteri on sovitettava niiden liikkeisiin. Yksi ehdotus on ns. maailmankalenteri. Sen etuina olisi se, että kalenteri olisi joka vuosi sama, kunhan karkausvuodelle olisi jätetty optio. Maailmankalenterissa vuoden päättää ns. maailmanpäivä, joka ei olisi mikään viikonpäivä. Sama pätisi joka neljäs vuosi olevaan karkauspäivään, joka tässä kalenterissa on sijoitettu kesäkuun loppuun. Kullakin valtiolla on oma harkintavalta, miten näitä maailmanpäiviä viettäisivät - työn vai vapaapäivän merkeissä. Tuskin siitä kovaa riitaa tulee, onnistuihan Samoakin jättämään yhden perjantain väliin siirtyessään toiselle aikavyöhykkeelle vuoden 2012 alusta.

Maailmankalenterin ongelmia, ainakin esteettisiä, on se, että kuukaudet eivät ole saman pituisia ja viikonpäivät eivät ole synkronissa kuukauden päivien kanssa.

Kun maailmankalenteri ei ole ottanut oikein tuulta taakseen, niin ehdotankin siihen muutamaa parannusta. Jaetaan vuoden 364 ensimmäistä päivää 13 kuukauteen, jolloin jokaisessa kuukaudessa on 28 päivää. Vuoden viimeinen päivä tässä Timon paremmassa kalenterissa on Järjen voiton päivä (Venäjällä voiton päivä ja suomalaisen kalenterin Timon päivä ovat molemmat Toukokuun yhdeksäs). Karkauspäivä hamekankaineen voisi olla aivan hyvin vuoden lopussa, jolloin joka neljäs vuosi olisi kaksi Järjen voiton päivää.

Kuukausia on turha nimetä vanhan roomalaisen tradition mukaisesti. Yhtä hyvin voisi olla yksinkertaisesti Ensimmäinen kuukausi jne. Vastaavasti viikonpäivät irtautuisivat kirkollis-pakanallisista yhteyksistään, kun ne nimettäisiin järjestysluvun mukaan. Nykyinen Maanantai olisi Ensimmäinen viikonpäivä jne. Tietenkin voitaisiin käyttää sopivia lyhyitä nasevia ilmaisuja, kuten "Ekakuu, Tokakuu, …" tai viikonpäivistä "Ekapäivä, Tokapäivä, …" tai muista vastaavia. Sopivat suuhun istuvat nimitykset varmaan löytyisivät vaikka nimikilpailun avulla. Esimerkiksi kun nyt tämän vuoden tammikuun 10. päivä on perjantai, niin uudessa paremmassa kalenterissa se olisi joko Ekakuun 10. päivä tai Tokaviikon 3. päivä.

Tässä kalenterissa on siis säilytetty viikon pituus, mutta etuna on nyt se, että kuukausi alkaa aina samalla viikonpäivällä. Helppo muistaa ja muutenkin käytännöllistä. Kuten myös kuukausien nimet ja niiden pituudet. Enää ei tarvitsisi laskea rystysistä, missä kuukausissa on 31 päivää ja missä vähemmän. Se kun ei edesauta muistamaan, missä kuukaudessa on 28 tai 29 päivää.

Lahjoitan Timon paremman kalenterin korvauksetta maailmalle yhtä suuripiirteisesti kuin Ranskan valtio aikoinaan luovutti omistamansa valokuvauksen tekniikan, dagerrotypian oikeudet  kaikkien maailman kansalaisten käyttöön.

 Alla olevaan kommenttiin liittyvä Asimowin vuodenaikakalenteri.

5 kommenttia:

En vandalist igen kirjoitti...

Tuo Timon kalenteri on muunnos Isaac Asimovin vuosia sitten tekemästä vuodenaikakalenterista. Timolla on 13 kuukautta, jossa kussakin 4 viikkoa. Asimovilla 4 vuodenaikaa, jossa kussakin 13 viikkoa.

Lienee makuasia kumpi olisi parempi, kumpikin olisi mielestäni kyllä parempi kuin nykyisin käytössä oleva.

Timo Suvanto kirjoitti...

Kun nyt asia tuli puheeksi, niin muistinikin alkaa palautua pätkittäin. Olin kyllä lukenut tästä kalenterista. 7 päivän viikko ajanmittana ei perustu mihinkään luonnonilmiöön, mutta työ- ja vapaapäivät se jakaa niin totutulla tavalla, että siitä voi olla vaikea luopua.

Näissä kalentereisssa vuosi alkaisi nykyisen joulukuun 21 päivänä eli talvipäivän seisauksena. Sopii minulle, koska syntymäpäiväni olisi silloin Talven ensimmäinen päivä. Kevät alkaisi (noin) kevätpäivän tasauksesta ja Kesä Juhannuksesta. Nämä päivät eivät aina osuisi ihan kohdalleen karkausvuosista johtuen, mutta riittävän lähelle kuitenkin.

Olen liittänyt oheiseen kommenttiin liittyvän kalenterin postauksen loppuun.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Seitsemän päivän viikko perustuu Kuun vaiheisiin, jos katsotaan niitä olevan neljä, niinkuin yleensä tehdään.

Timo Suvanto kirjoitti...

Muitakin tulkintoja on, kuten kiertotähdet Aurinko ja Kuu mukaanlukien. Kuten viikonpäivien nimetkin kertovat. Sunday, Monday,...Saturday.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäs planeetta on vaikka Tuesday tai Wednesday? Onko taas Suvannon omia poikkitieteellisiä teorioita?