Thursday, 28 October 2010

Mahtaa ruotsin maikkaa hävettää
Kuvan lähde


Iltalehti otsikoi tänään: Suomalaisnuoret puhuvat englantia prinsessa Victorialle.
Nähtävästi nämä suomalaisnuoret aikovat päästä "osaksi pohjoismaista perhettä" takaoven kautta käyttämättä toista kotimaista. Jos edes suomenkielisen nuorison eliitti ei kykene/halua/uskalla lausua muutamaa fraasia ruotsin kielellä naapurimaan kruununprinsessalle, niin millainen toisen kotimaisen kielen taito mahtaa olla koulunkäyntinsä peruskouluun jättävillä tai ammattikouluun menevillä?
Tämä osoittaa joko sen, että pakkoruotsista kynsin ja hampain kiinni pitävät johtavat suomalaispoliitikot ovat täysin ulkona reaalimaailmasta tai sitten RKP vie heitä kuin pässiä narussa. Veikkaisin molempia, mutta jos jompi kumpi on valittava, niin olkoot jälkimmäinen. Se olisi kuitenkin se vähemmän epämiellyttävä totuus.
Tunnen suurta myötähäpeää näiden nuorten ruotsin opettajien puolesta.

5 comments:

 1. Mikä pakkomielle sinulla Timo on jatkuvasti nälviä uskontoa ja ruotsin kieltä?

  ReplyDelete
 2. En nälvi/kritisoi/arvostele/... ruotsinkieltä, en ruotsalaisuutta, en suomenruotsalaisuutta, en edes ruotsin kielen valinnaista opetusta suomalaisissa kouluissa. Ainoa asia, mitä nälvin/kritisoin/arvostelen/... on ruotsin kielen pakollisuus niille suomalaisille, jotka eivät halua syystä tai opiskella tätä "toista kotimaista". Nähtävästi kykyni ilmaista tämä asia ymmärrettävästi on vieläkin pahasti puutteellinen.

  Pakkoruotsi on uskontoa. Sitä perustellaan aivan yhtä naiiveilla ja epäloogisilla argumenteilla kuin uskonasioita. "Kaksikielisyys on rikkaus", mutta toisaalta "Helpompi on kamelin mennä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan".
  Kun olen aikoinaan Pietarin portilla tekemässä tiliä maallisista rikkauksistani, niin taidan varmuuden vuoksi jättää kertomatta, että minulla oli ruotsissa yo-todistuksessa arvosana cl. Taivaassahan sinänsä ei maallisesta kielitaidosta ole mitään hyötyä, kun kaikki puhuvat samaa taivaallista kieltä.

  http://translate.google.fi/translate?hl=fi&sl=en&tl=fi&u=http%3A%2F%2Fwww.tbm.org%2Ftongues.htm

  Helvetissä taas millään kielitaidolla ole väliä, sieltä kun kuuluu vain itku, parku ja hammasten kiristys. Ei siinä metelissä pysty harrastamaan small talkia Vanhan Vihtahousun kanssa millään kielellä.

  ReplyDelete
 3. Joku aprikoi tässä blogissa taannoin, että pystyykö blogin pitäjä vielä alittamaan itsensä. Nähtävästi rimaa ei saada niin alas, etteikö hän pystyisi limboilemaan sen alitse.

  ReplyDelete
 4. Ja jotkut blogin lukijat eivät malta olla lukematta blogia vaikka aina löytävät jotain moittimista. Kiitoksia hauskasta ja informatiivisestakin blogista miljoonan vähemmän viihdyttävän blogin bittiavaruudessa.

  ReplyDelete
 5. Nyt löysin sopivan uhrin!

  Poikkitieteilijä kirjoitti
  "tai sitten RKP vie heitä kuin pässiä narussa".

  Tämä sanonta on vaivannut minua kauan, en ymmärrä sitä enkä tiedä mitä se merkitsee. Yritin joskus löytää hakukoneiden avulla filminpätkää, jossa vietäisiin pässiä narussa. Arvelin että jossain maatalousnäyttelyssä olisi näitä filmattu. Vasikoita löytyi, pässejä ei.

  Voisiko poikkitieteilijä tutkia asiaa. Mitä tapahtuu, kun pässiä viedään? Tuleeko pässi kiltisti perässä vai määrääkö se vauhdin ja taluttaja suunnan?

  Terveisin
  Jaakko Ruohtula

  ReplyDelete