Sunday, 20 February 2011

Ihan pihallaSurffailin viikonloppuna netissä. Se siis tarkoittaa, että selailin nettisivuja ilman mitään logiikkaa, korkeintaan sumeaa sellaista käyttäen. Päätin kuitenkin laittaa ylös sellaiset sivustot, joiden ajatus, arvomaailma tai kirjoittajan käyttämä logiikka on minulle käsittämätöntä. Tässä viisi listalle päätynyttä, ei kuitenkaan missä arvojärjestyksessä eikä etenkään yhteismitallisina.

1. Suomalaiskuvaajan alastonkuvasta kiivas verkkokeskustelu Britanniassa
Suomessa ja Ranskassa asuva Elina Brotherus, 38, otti kyseisen kuvan Lauttasaaressa vuonna 2003.
Kyseessä ei suinkaan ole ainoa kerta, kun Elina Brotherus poseeraa kuvissaan alasti. Närää The Guardianin verkkolehden lukijoiden keskuudessa ei tosin herättänyt mallin alastomuus, vaan se, että Brotherus valitsi kuvan parhaaksi teoksekseen, vaikka sen todellisuudessa on ottanut paikalla ollut videokuvaaja.
Yleensä Brotherus ottaa omakuvansa kaukolaukaisimella, mutta kohutun kuvan tapauksessa johto ei riittänyt. Osa nettikeskustelijoista puolustelee valokuvaajan oikeutta kutsua kuvaa omaksi teoksekseen sillä, että Brotherus ideoi kuvan itse sekä valitsi kameran paikan ja asetukset.
Kuka painaa laukaisinta, on sittenkin aika epäoleellinen asia. Kuva syntyy ennen ja jälkeen laukaisua, joka on lopulta vain pieni, joskin välttämätön välivaihe koko prosessissa. Keskustelu Guardianissakin kulki ihan eri asioissa, mitä uutinen antaa ymmärtää. Sen pointti oli valokuvataiteessa yleensä.

Olen suorittanut valokuvauksen erikoisammattitutkinnon, mutta valokuvataiteen kohdalla joudun mykistyneenä tunnustamaan. Olen siitä ihan pihalla. Varsinkin nuorten riutuvien naisten omakuvien edessä. Näistä Elina Brotheruksen kuvat lienevät sekä maailmalla että täällä koto Suomessa tunnetuimmat.

En osaa pitää tätä ymmärtämättömyyttäni happamina pihlajanmarjoina, koska en ole koskaan edes yrittänyt päteä valokuvataiteen alalla. En ole kärkkymässä valokuvataiteen apurahoja enkä näyttelytiloja. Keisarin uudet vaatteet saattaisi metaforana tulla mieleen, mutta yksinkertaisesti joudun tunnustamaan, että en vain ymmärrä. Ongelma, jos sellaista ylipäänsä on, on siis vain minun.

Kannoin tätä ymmärtämättömyyden murhetta monta vuotta mielessäni, kunnes minut muutama vuosi sitten vapautettiin siitä. Pyysin nimittäin tuttua valokuvataiteilijaa selittämään minulle taukille, mitä suurta taiteellisuutta erään minulle käsittämättömän valokuvan takana oikein on. Vastaus siihen oli, että se on ko. valokuvaajan visuaalinen ilmaisu. Ilkeänä ihmisenä penäsin, että mikä se visuaalinen ilmaisu sitten on, voiko sitä mitenkään kuvailla sanallisesti. Valokuvataiteilija yritti aikansa löytää selittäviä sanoja visuaaliselle ilmaisulle, mutta päätyi sitten toteamaan, että ei valokuvataidetta oikein voikaan ymmärtää, ellei ole ensin käynyt 7 vuotta Taideteollista korkeakoulua.

Olin suuresti helpottunut. Minun ei tarvitsekaan ymmärtää valokuvataidetta enkä varmasti aio pyrkiä edes TAIK:n iltalinjalle (sellaista tosin ei taida enää edes olla) päästäkseni valistuneeksi valokuvataiteen suhteen.


2. Berlusconi yrittää röyhkeää temppua
Pääministeri Silvio Berlusconin hallitus puuhaa Italian oikeusjärjestelmään muutosta, joka palauttaisi täyden parlamentaarisen koskemattomuuden.
Lain voimaantulo antaisi koskemattomuuden Berlusconillekin koko siksi ajaksi, kun hän on parlamentissa.
Muutos on osa laajempaa uudistusta, jonka hallitus hyväksyi alustavasti perjantaina.
Luonnoksen odotetaan tulevan lähipäivinä uudelleen hallituksen käsittelyyn. Parlamentissa lain läpimeno vaatisi kahden kolmasosan enemmistön.
Maan tuomariliiton johtaja tuomitsi muutosesitykset.
- Joka kerta kun pääministeri on kytköksissä johonkin oikeusjuttuun, tulee ensin loukkauksia ja sitten lakialoitteita, joilla yritetään rangaista syyttäjiä, Luca Palamara kommentoi.
Berlusconi on joutumassa huhtikuussa oikeuteen syytettynä seksin ostamisesta alaikäiseltä ja virka-aseman väärinkäytöstä

En voi ymmärtää. Joko italialaiset Berlusconia äänestävät ovat samanlaisia moraalittomia paskoja kuin Silvio itsekin on median (ei Berlusconin oman median) hänestä luoman kuvan mukaan tai sitten Berlusconin oman median luoma kuva Silviosta onkin se totuus.

Ehkä italialaisetkin ovat yksinkertaisesti vain sitä mieltä, että sika, mutta meidän sika. Vaikka olisi saanut tuomiokirkosta päähänsä.

3. Inkerin piispa ei tullut Suomeen piispanvihkimykseen
Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi kommentoi tänään ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä, miksi hän ei tullut paikalle Irja Askolan piispanvihkimykseen syyskuussa.
- Olen saanut Askolan eräistä haastatteluista sen käsityksen, että hän ei usko neitseestä syntymiseen. Tällainen oikeastaan loukkaa minua. Tekee myös huonon vaikutuksen, jos homosuhteita puolustetaan ja uskontunnustusta pitäisi muotoilla uuteen uskoon, hän muun muassa perustelee.

Jos Jeesuksen neitseestä syntyminen on jonkun mielestä millään tavalla relevantti, saatikka sitten maailman tärkein asia, niin minulla ei ole mitään keinoa ymmärtää hänen ajatuksen juoksuaan. Tässäkin asiassa olen ihan pihalla. Kuten uskonasioissa yleensäkin. Minun on täysin mahdoton ymmärtää, että joku voi ottaa Raamatun tai Koraanin satukertomukset historiallisina faktoina. Tai tarkemmin sanottuna en haluaisi tehdä vääjäämätöntä johtopäätöstä, mitä se tarkoittaa ihmiskunnan älyllisen tason indikaattorina.4. Ministeri Thors: Kotoutuminen on avain onnistuneeseen monikulttuurisuuteen
Monikulttuurisuus tarkoittaa, että eletään maamme lakien mukaan, että on mahdollisuus oppia jompaakumpaa kansalliskieltä, mutta on myös mahdollisuus ylläpitää omaa kulttuuria - ja itse valita identiteettinsä, ministeri totesi. Ministeri Thorsin mukaan nykymaailmassa on tyypillistä, että identiteetit ovat mosaiikkimaisia: on somalialaisia suomalaisia ja englantilaisia suomalaisia.

Tämän palstan lukijat tietävät hyvin negatiivisen kantani pakkoruotsiin (kuten myös myönteisen kantani ruotsin kieleen, suomenruotsalaisuuteen yleensä ja jopa maamme kaksikielisyyteen). Etenkin pakkoruotsin perustelujen logiikka saa ihokarvani nousemaan.

Yllä olevan mukaan siis maahanmuuttaja saa mahdollisuuden oppia jompaakumpaa kansalliskieltämme – ja itse valita identiteettinsä. Miksi tätä mahdollisuutta ei ole suomalaisilla (paitsi tietysti ahvenanmaalaisilla). Jos jonkun suomalaisen identiteetti on sellainen, että hän ei tarvitse ”toista kotimaista” kieltä, niin miksi hän on tässä huonomassa asiassa kuin maahanmuuttajat?

Jos maahanmuuttajille tarjotaan tasavertaisena mahdollisuutena opiskella suomea tai ruotsia, niin minusta heille tehdään karhunpalvelus. Pärjätäkseen Suomessa ihmisen kannattaa osata ensiksi suomea, ei ruotsia. Ellei sitten tarkoitus ole pitääkin Suomea vain välietappina ennen Ruotsiin muuttoa.5. Rattijuopon autosta vietiin rekisterikilvet
Poliisipartio pysäytti Lahdessa myöhään perjantai-iltana rattijuopon, jonka käyttämästä autosta olivat ajoneuvoverotkin erääntyneet.
Viisikymmenvuotiaan miehen ajoneuvon rekisterikilvet toimitettiin katsastuskonttorille.
Mies puhalsi poliisin seulonta-alkometriin 0,43 mg/l-humalatuloksen. Promilleissa määrä on suunnilleen kaksinkertainen.
(Kuvan auto ei liity mitenkään uutiseen. Tosin senkin omistajalta poliisi vei väärin perustein aikoinaan kilvet ja joutui ne sitten anteeksipyyntöjen kanssa palauttamaan. Tämä auto ei liity siihenkään tapaukseen, koska se auto oli papilta ostamani Zastava)

Onko tästä pääteltävä, että alkoholin määrä lisääntyy, kun siirrytään toiseen yksikköön? Tarkoitus lienee ollut kertoa, että alkometrin antama arvo, joka ilmoittaa uloshengitysilman alkoholipitoisuuden yksikkönä mg/l vastaa lukuarvoltaan puolta veren alkoholipitoisuutta promilleissa mitattuna. Sen sijaan mitattava suure ”humalatulos” kuulostaa ainakin minun korvaani hyvinkin poikkitieteelliseltä - siis reabiliteetin täytyy olla kohdallaan.

Huomio kiinnittyy toimittajille tyypillistä tapaa ottaa oikeuslaitokselle kuuluva tuomiovaltuudet itselleen. Kyseessä on kuitenkin vasta rattijuoppoudesta epäilty. Myös toimittajan kielen hallinta ei ole ihan parasta A-luokkaa. Lauseen "Lisäksi hänen käyttämästään autostakin oli ajoneuvoverot maksamatta" looginen sisältö on aivan eri kuin toimittajan kirjoittaman lauseen ”…käyttämästä autosta olivat ajoneuvoverotkin maksamatta”. Mitä muuta autosta oli maksamatta? Osamaksut ja huoltoasemalta vohkitut bensat?

3 comments:

 1. Lokakuun lopussa 1915 lähti suomalainen lähetystö Tukholmaan: senaattori Otto Stenroth, Samuli Sario, A. H. Saastamoinen ja Axel Lille. Aaro Pakaslahti kertoo tästä teoksessaan Suomen politiikka maailmansodassa. Ruotsin valtakunnanmarsalkka kreivi Douglas vaati Suomelta Pohjois-Suomea (Kemijoki rajaksi) ja tarjosi korvaukseksi "niin suuren osan Venäjän Karjalaa kuin se haluaisi."

  Suomalaisten lähetystö ei kuitenkaan halunnut luovuttaa Pohjois-Suomea, mitä Ruotsi yritti anastaa vielä 1918.

  lyyxem.freehostia.com/teljo.htm


  "Presidentti Relander kaatui ruotsalaismielisyyteensä kuusi vuotta sitten [1931]. Olin mukana siinä kokouksessa, jossa maalaisliitto päätti olla asettamatta presidentti Relanderia uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Ja se tapahtui juuri hänen ruotsalaisystävällisen politiikkansa takia."

  "Presidentti Svinhufvud ei kaatunut yksin ruotsalaisystävälliseen politiikkaansa, mutta se kuitenkin hyvin oleellisesti edisti hänen kukistumistaan."

  - Veikko Heiskanen, kansanedustaja (ml), professori

  lyyxem.freehostia.com/1930.htm


  Vuonna 1905 yleistä äänioikeutta vastusti "Huusis"-lehti. Linkissä Tuulispään pilapiirros.


  Piikkilangalla aidattu koulu Espoossa talvella 1908

  Vähävaraisten torpparien ja muonamiehien ponnistuksilla syntyi Luukkaan eli Luukin kansakoulu vuonna 1906. Jouluna 1907 C.G. Avellan teetti koulurakennuksen ympärille piikkilanka-aidan sekä karkoitti kevätlukukauden alussa kouluun pyrkivät lapset pois.

  kemts.freehostia.com/1900-alku.htm

  ReplyDelete
 2. Mikä nyt oli tuon viitosen kummallisuus? Pääte -kin väärässä sanassa? Nykynuoriso, edes toimittajiksi itseään kutsuvat, nyt vaan ei ole tehnyt lauseenjäsennyksiä vuosikaupalla, niinkuin eräät keskikoulun 60-luvulla käyneet. Lauserakenteen tajua ei ole, mutta ei siitä uutista saa - sama ilmiöhän löytyy suunnilleen jokaisesta paikallislehtitason jutusta.

  Käsite "humalatulos" ja sen "määrä" yksikössä... No joo. Toimittajien numeroiden, yksiköiden, suuruusluokkien jne. tajun puutetta saa kyllä sitten päivitellä vielä useammin. Se ulottuu koko ammattikuntaan. Take any card...

  ReplyDelete
 3. Kin-päätteellä voidaan lauseen loogista sisältöä justeerata merkittävästi. Sen on vain oltava oikean sanan perässä. Siis kuten
  Timo juoksi kauppaan äidin pyynnöstä.
  Timokin juoksi kauppaan äidin pyynnöstä.
  Timo juoksikin kauppaan äidin pyynnöstä.
  Timo juoksi kauppaankin äidin pyynnöstä.
  Timo juoksi kauppaan äidinkin pyynnöstä.
  Timo juoksi kauppaan äidin pyynnöstäkin.

  Minulle kin-päätteen viljely lienee jo lähes maneeri, mutta viis siitä. Minusta se sopii minun tyyliini. Tiede-lehden Koukku oli kerran poistanut kaikki kin-päätteet lehteen lähettämästäni jutusta väittäen niiden olevan "opettaja-päätteitä". Asiakas on aina oikeassa ajattelin itsekseni mutisten, mutta päätin laittaa laskuun opettaja-lisän. Lehti maksoi senkin kiltisti. Olisivat varmaan maksaneet enemmänkin. Pitääkin muistaa seuraavalla kerralla

  ReplyDelete