tiistai 1. tammikuuta 2013

Suurten lukujen lakiJean-Léon Gérôme

Sosiaalisen median kristillisessä osastossa on viime aikoina levitetty tietoa, että 250.000 kristittyä kokee marttyyrikuoleman joka vuosi. Eli "Seuraavan tunnin aikana 30 kristittyä surmataan siksi, että he uskovat näkymättömään Jumalaan".

Jakolasku meni pyöristäen ihan kohdalleen, muuhun suhtaudun kyllä enemmän kuin skeptisesti. Lukumäärän lähde on englantilainen yli 80-vuotias babtistisaarnaaja David Pawson: "Nykyisin, David Pawsonin mukaan 250 000 kristittyä kohtaa marttyyrikuoleman uskonsa tähden joka vuosi."

Hänen lukunsa on otettu ilmeisen lähdekritiikittä vastaan hengellisten hengenheimolaisten keskuudessa. Tiedon takana oleva lähde on Pawsonin oma esiintyminen televisio-ohjelmassa: "In Depth - TV7, 14.12.2008, Syvällisesti Sinun: David Pawson. Osa 12/13".

Tieteen pelisääntöjen mukaan todistustaakka on väitteen esittäjällä, ei epäilijällä, mutta kun Pawson ei nyt satu olemaan paikalla itse asiasta kuultuna, niin teen pienen vastatodistelun. Perustellen ja niin luotettavia lähteitä käyttäen, kuin tässä on mahdollista.

YK:n tilastojen mukaan maailmassa tehtiin vuonna 2012 pyörein luvuin 500.000 tappoa tai murhaa. Kun lukuun lisätään sodissa, sisällissodissa ja viranomaisten teloituksissa kuolleet 100.000 henkilöä, päästään lukumäärään 600.000 tapettua.  Aika vaikea kuvitella, että näistä lähes joka toisen kuoleman syy olisi nimenomaan usko kristilliseen Jumalaan.Kun tarkastellaan siviilioloissa tapettuja maittain, niin havaitaan kristillispohjaisen valtioiden olevan listan kärjessä hyvin edustettuina. Ykkösenä on Brasilia, jonka väestöstä 90% on roomalaiskatolisia. Korkealle tässä kyseenalaisessa tilastossa pääsevät myös seuraavat "kristilliset" valtiot. Meksiko, Etiopia, Kolumbia, Venäjä, Etelä-Afrikka, Venezuela ja Yhdysvallat. Yksistään näissä surmataan vuosittain noin 150.000 ihmistä.

Uskottavaa voisi olla, että maailmassa surmataan vuosittain 250.000 kristityksi luokiteltavaa ihmistä. Enemmän tai vähemmän uskovia. Mutta jos heidät kaikki lasketaan marttyyrikuoleman kokeneiksi, niin termin kynnys on määritelty aika matalaksi. Itse asiassa kynnystä ei ole lainkaan.

Suurten lukujen laki oli aikoinaan laudaturtyöni aihe. Se koski todennäköisyyksiä, mutta olen käyttänyt termiä vähän toisessa yhteydessä sen jälkeen. Kun luvut menevät tarpeeksi suuriksi, niin koulutetuiltakin ihmisiltä yleensä katoaa suhteellisuuden taju.  Oli sitten kyse Guggenheimin tulosta Helsinkiin tai marttyyrikuolemien määrästä. Joseph Goebbelskin ymmärsi tämän. "Kun valhe on riittävän iso ja sitä toistetaan jatkuvasti, niin se muuttuu uskottavaksi."

ps. Jonkinlaista määrällistä referenssiä antaa mm. murhattujen journalistien lukumäärä vuonna 2012. Se on 129, joista työtehtävissä olleina 88. Etsin myös murhattujen poliitikkojen lukumäärää, mutta enpä onnistunut löytämään. Jos jollakin poikkitieteellisen lukijalla on tästä tietoa, niin vapaasti kommentoimaan. 

23 kommenttia:

Eeva Mielos kirjoitti...

Se, että luvut eivät enää ole niin hirvittävät, johtuu vain siitä, että me kristityt olemme jaksaneet rukoilla marttyyrien henkien puolesta. Esirukouksessa on voimaa, eikö tämä juuri todista sen puolesta!

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Ei.

Timo Suvanto kirjoitti...

Hei Eeva!

Sinua ei olekaan vähään aikaan näkynyt täällä poikkitieteellisessä. Johtuisiko siitä, että olen keskittynyt enemmän tieteellisiin kuin teologisiin pohdintoihin?

Logiikastasi en ole hirveän vakuuttunut. Jos joku hengenies antaa pari dekadia liian suuria lukuja marttyyrien määrästä, niin en jaksa millään uskoa, että todelliset pienemmät luvut olisivat seurausta esirukouksista. Kyseessä täytyy olla joka käänteinen puolalainen tai sitten muuten vain sumea logiikka. Voitko avata sitä hieman minulle ja muille ei vielä uskossa oleville?

Eeva Mielos kirjoitti...

Olin isossa leikkauksessa, mutta nyt siitä toipumassa. Hyvää ja siunauksellista vuotta 2013 sinullekin, vaikka voisit joskus kirjoittaa jotain myönteistäkin meistä uskossa olevista.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Jos kaksi asiaa esiintyy samanaikaisesti, ei siitä vielä voi vetää mitään johtopäätöksiä. Kyse voi olla siitä, että maailmassa nyt vaan on niin paljon asioita, että osa sattuu pakostakin samana vuonna.

Minä esim. juoksin alasti saunan ympäri pari eri kertaa menneenä vuonna. En kuitenkaan väitä, että marttyyrien määrän väheneminen johtuisi juuri siitä. Jokin todiste asioiden yhteydestä pitäisi olla.

Eeva Mielos kirjoitti...

Olsiko sinusta Timo parempi, jos kristittyjä marttyyreitä olisi edelleen 250 000 vuodessa? Minusta ei. Sitä paitsi jos kristyt ovat rukoilleet marttyyrien puolesta onnistuneesti, niin eikö se ole todiste asian suhteen?

Timo Suvanto kirjoitti...

En ole väittänyt, että marttyyrien määrä olisi vähentynyt. Olen perustellen tilastojen pohjalta päätellyt, että arviot 250.000 kristillinen marttyyrin vuotuisesta lukumäärästä ovat aivan tuulesta temmattuja. Niille luvuille ei löydy muuta lähdetietoa kuin esittäjän itsensä televisioesiintyminen. Pointtini oli se, että kuinka kritiikittömästi tämä suuruusluokaltaan aivan pielessä oleva luku on mennyt lävitse uskovissa piireissä. Kukaan ei ole asettanut sitä kyseenalaiseksi.Tosin kyseenalaistaminen ei yleensäkään taida kuulua kunnon kristityn keskeisimpiin hyveisiin. Pikemminkin kritiikitön uskominen milloin mihinkin päättömyyteen. Kuten vaikka maailman luomiseen 6.000 vuotta sitten.

Timo Suvanto kirjoitti...

"An estimated 250,000 Christians have died in China for their faith since the Gospel was first introduced in the seventh century. Since 1900, more Christians have been killed in China than in all other countries of the world combined."

Nämä luvut ovat kirjasta China's Christian Martyrs, tekijänä Paul Hattaway. Vaikka suhtaudun tähänkin kirjaan lähteenä enemmän kuin epäillen, niin luvuissa on jotain tolkkua. 250.000 kristittyä on surmattu uskonsa takia Kiinassa noin 1500 vuoden aikana. Se on tasaisen vauhdin taulukon mukaan 170 surmattua vuosittain. Kun Kiinassa on surmattu vuodesta 1900 lähtien enemmän kristittyjä kuin muualla maailmassa yhteensä, niin surmattuja kristtyjä uskonsa vuoksi olisi keskimäärin vuosittain noin 300. Vähän eri suuruusluokkaa kuin 250.000!

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Ja hiukan eri suuruusluokkaa, kuin se, paljonko kristityt samaan aikaan ovat surmanneet muiden uskontokunnan jäseniä. Oliskohan suhde se perinteinen 1:10, vai mahtuukohan yhdestoistakin samaan joukkohautaan....

Kunnon kristitythän ovat tuhonneet kokonaisia kulttuureita niin kaikissa Amerikoissa, Afrikassa, Australiassa, Aasiassa, ja pientä vihaa on ollut Euroopassakin. Taitavat kaikki muut jäädä kauas hopesijalle, jos tuosta tilastoa tehtäisiin.

Timo Suvanto kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
tiiiia13-v kirjoitti...

Sakari:
"Kunnon kristitythän ovat tuhonneet kokonaisia kulttuureita niin kaikissa Amerikoissa, Afrikassa, Australiassa, Aasiassa, ja pientä vihaa on ollut Euroopassakin."

Aina voi muistella myös sitä, että meidät super-suomalaisetkin on miekalla käännytetty joskus ammoisina aikoina tähän ainoaan ja oikeaan totuuteen.
Eli se siitä rauhasta ja rakkaudesta :-)

vj29122 kirjoitti...

Hei Timo, kiva kun olet selvitellyt tätä lukuasiaa, jota minäkin olen miettinyt. Sen verran haluaisin esittää kritiikkiä arviotasi kohtaan: murhatilasto jota pidät lähtökohtana arviolle martyyreistä ei ole relevantti aiheen kannalta. Ajattele esim. Pohjois-Koreaa, jossa ihmisoikeusjärjestöjen mukaan on tällä hetkellä arviolta 70.000 kristittyä vangittuna uskonsa vuoksi. Jos kristitty kuolee vankilassa pahoinpideltynä, nälkiintyneenä vaikka ripulitautiin, lukisin sen kuuluvaksi marttyyrikuolemaksi. Etkö sinä? Kun lisäksi tiedämme, että monissa maissa viranomaiset ovat kristittyjen vainojen takana, on epäloogista ajatella että luvut näkyisivät maan virallisissa tilastoissa. Kuoli ripuliin = hirtettiin, tapaturmainen kuolema = ammuttiin, sai sydänkohtausken = myrkytettiin jne. Pawsonin kaltaisia vastaavia (hieman pienempiä lukuja) ovat esittäneet muutkin (100.000-170.000 martyytiä per vuosi). Löytyy helposti googlaamalla. Aina voi esittää kritiikkiä lukuja kohtaan mutta sen väittäminen, että kristittyjä ei tapettaisi tuhansittain uskonsa vuoksi joka vuosi ei ole rehellistä. Suosittelen lukemaan muutaman Pohjois-Koreasta karkuunpääseen kristityn kertomuksen.

vj29122 kirjoitti...

Ja vielä kommentti tähän kirjoitukseesi joka ei liity itse marttyyri aiheeseen ja ihmettelen miksi olet sen laittanut blogiisi: "Kun tarkastellaan siviilioloissa tapettuja maittain, niin havaitaan kristillispohjaisen valtioiden olevan listan kärjessä hyvin edustettuina. Ykkösenä on Brasilia, jonka väestöstä 90% on roomalaiskatolisia. Korkealle tässä kyseenalaisessa tilastossa pääsevät myös seuraavat "kristilliset" valtiot. Meksiko, Etiopia, Kolumbia, Venäjä, Etelä-Afrikka, Venezuela ja Yhdysvallat. Yksistään näissä surmataan vuosittain noin 150.000 ihmistä. "
Nämä surulliset tilastot johtuvat huumesodista ja huumemurhista. Ei kristinuskosta, niin kuin epäsuorasti yrität rivien välistä antaa ymmärtää. Ja mitä tulee vielä murhatilastoon, niin esin. Kiinan ja Intian luvut eivät pidä lähimainkaan paikkaansa. Ongelma on se että näsitä maista saadaan vain kaunisteltuja tilastoja.

Timo Suvanto kirjoitti...

Minun lukuni perustuvat YK:n tilastoihin. En ole ollut silminnäkijänä yhdessäkään kristityn marttyyrikuolemassa - kuten tuskin moni muukaan suomalainen, joten luotan niihin lukuihin, jotka minusta ovat luotettavimmat. Jos kristillisten lähteiden luvut vaihtelevat 100.000 ja 250.000 välillä, niin en osaa pitää niitä luotettavista lähteistä tulleina.

Timo Suvanto kirjoitti...

Kun tilastoista poistetaan ne maat, joissa kristinuskolla on hyvin vahva asema, niin poentiaalisten marttyyrien määrä supistuu. Kuten sanoin, tässä todistustaakka on lukujen esittäjällä. Toki jos on uskossa, niin ehkä silloin uskoo kritiikittä Pawsonin lukujen pitävän paikkaansa. Sellaista uskoa tuskin mikään rationaalinen argumentointi horjuttaa.

vj29122 kirjoitti...

Varmaan luit YK:n tilastoista, että siinä sanotaan että luvut eivät ole luotettavia kaikkien maiden kohdalta. (Esim. Kiinan kohdalla "murder rate" on 1 ja Intian 3 - todennäköisesti oikea luku molemmissa on >10 - laskeppa mitä se merkitsee kausaliteettien osalta kun kyseessä on maailman väestörikkaimmat maat). Ja eihän esim. Pohjois-Koreasta ole olemassa edes varmoja väestölukuja. Miten ihmeessä voisi olla tarkkoja murhalukuja.

Mutta tärkeämpi asia on ymmärtää, että martyyrikuolemia ei löydy murhatilastoista silloin kun yhteiskunnallinen järjestelmä on niiden takana (esim. Pohjois-Korea, Saudi-Arabia, Afganistan, Irak, Somalia, Iran) kuten edellä ilmoitin. Ja ajatteletko todella, että esim. Pohjois-Korean johto ilmoittaa YK:lle, että tänä vuonna meillä tapettiin 50.000 kristittyä. Eivätkö he yritä peittää sen mahdollisuuksien mukaan?

Entäpä "en ole itse nähnyt yhtään" argumentti. Argumentointisi muistuttaa niiden ihmisten argumentointia, jotka eivät usko että juutalaisia kuoli yli 5 miljoonaa natsisaksan vainoissa vaikka heille näytettään mitä dataa.
En ole itsekään ollut silminnäkijänä yhdessäkään martyyrikuolemassa, mutta kaksi ystävääni on menettänyt läheisiään, toinen siskonsa ja hänen miehensä ja toinen useita työtovereitaan.

Vaihtelut martyrikuolematilastoissa johtuvat kahdesta asiasta a) ne ovat aina arvioita (selitys yllä), b) niihin tulee piikkejä maailmantilanteen muuttuessa - esim. Sudanin tilanne aikanaan sai aikaan huomattavan nousun kuolemien määrässä.

Minusta olet tehnyt sen virheen, että yrität päätellä datasi pohjalta sellaista mitä siitä ei ole pääteltävissä.

Mitä sitten meidän pitäisi tehdä: jos ajatellaan, ettei kristittyjä marttyyreitä ole - meidän ei tarvitse tehdä mitään: istutaan sohvalla ja jatketaan oluen juontia. Jos taas ymmärretään kuinka vakava ongelma tämä on, tulisi meidän kaikin voimin yrittää puolustaa tätä vainottua ryhmää - vai oletko eri mieltä?

https://www.vomclassroom.com/mediastore/Christian%20martyrs%20statistics%20%20Johnson.pdf

Timo Suvanto kirjoitti...

Maailmassa on paljon kauheutta ja vääryyttä. Kristityiksi kutsutut eivät ole läheskään aina olleet siellä ottavalla puolella. Nytkin Georgian papit olivat eturivissä "eheyttämässä" homoja jakkaroin ja nokkosin.

Erilaisuuden hyväksyminen ei ole koskaan kuulunut kristillisyyden keskeisimpiin arvoihin. Ei edes vähän eri lailla Raamattua tulkitsevien hengenheimolaisten kohdalla. Puhumattakaan erilaisiin pakanoihin kohdistetuista käännytystoimista. Kristikansa on heiluttanut väliin miekkaa paljon innokkaammin kuin ristiä. Esimerkiksi ristiretkillä arvioidaan kuolleen 3 miljoonaa ihmistä.

Vängätä voi tästä loputtomiin, mutta jotta asiassa päästäisiin eteenpäin, niin toivoisin arviota uskonsa vuoksi vuosittain kuolleista kritityistä hieman luotettavammalta taholta kuin mitä nyt on esitetty. Pawson ja kumppanit eivät kuulu niihin.

vj29122 kirjoitti...

Timo, sinun lähtökohtasi tälle asialle ei ole neutraali kuten yllä todistat ja se näkyy siinä, että sinun on vaikea hyväksyä sellaista infoa joka on sinun ennakkoasenteesi vastainen.
Kristinuskon nimissä on tehty pahoja asioita, mutta kaikkia ideologioita voidaan käyttää väärin. Maailmassa on tehty erittäin paljon pahaa ateistisen ideologian nimissä (siitähän ei löydy mitään perusteita moraaliarvoille). En silti ajattele, että kaikki ateistit ovat pahoja.
Jos perehdyt Jeesus Nasaretilaisen opetukseen, huomaat kyllä että hän opetti, että kaikki ihmiset ovat mittaamattoman arvokkaita, hän ei myöskään hyväksynyt väkivaltaa vaan kehotti antamaan anteeksi ja rukoilemaan vihollisten puolesta. Jeesuksen opetus oli todella radikaalia. Jos ryhtyisimme noudattamaan hänen opetustaan 95% maailman kärsimyksestä päättyisi hetkessä. Krtistinuskoon ei kuulu myöskään pakottaminen. Se kaikki lähtee ihmisen pahuudesta ja vallanhimosta. Jos mietit ristiretkiä, niin niidenkin motiivina oli vallanhimo - ei kristinuskon levittäminen.
No entäpä sitten evankeliumin vieminen siitä osattomien keskuuteen? Kristinusko tuo tullessaan järjestyksen yhteiskuntaan ja perusteet yhdenvertaiselle ihmisarvolle ja moraalille. Esim. hinduilla on vahva kastijärjestelmä ja koska kristityt julistavat Intiassa, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita, heitä surmataan.
Tänä päivänä lehtiotsikoissa on kristinuskoon liittyen pääosin negatiivisia uutisia, vaikka monet kristityt tekevät valtavan paljon hyvää. Se aiheuttaa helposti vääristyneen käsityksen siitä mitä kristinusko todella on.
Ajatelaanpa lyhyesti mitä Jeesus Nasaretilaisen opetukset ovat vaikuttaneet nykymaailmaan:
1. vastasyntyneitä lapsia ei jätetä heitteille (kuten atiikin kreikassa tehtiin)
2. länsimainen demokratia
3. tieteen kehitys
4. maailman hyväntekeväisyys on valtaosin kristillislähtöistä
5. ihmisarvo
jne
C.S.Lewis (Oxfordin yliopiston ent. prof, entinen ateisti ja Narnian tarinoiden kirjoittaja) on sanonut, että jos lasketaan yhteen kaikki maailman hallitukset joita on ollut, kaikki kuninkaat, kaikki armeijat jotka ovat marssineet, niin Jeesus sai aikaan kolmen vuoden aktiiviurallaan enemmän kuin kaikki nämä yhteensä.

Timo Suvanto kirjoitti...

"Timo, sinun lähtökohtasi tälle asialle ei ole neutraali kuten yllä todistat ja se näkyy siinä, että sinun on vaikea hyväksyä sellaista infoa joka on sinun ennakkoasenteesi vastainen."

Olisiko nyt pata kattilaa soimaamassa?

Nimetön kirjoitti...

Ajatelaanpa lyhyesti mitä Jeesus Nasaretilaiseen vannovat ovat saaneet aikaa:
1. ristiretket
2. inkvisition
3. kreationismin
4. pedofiilit papit
5. homouden tuomitsemisen
jne.

vj29122 kirjoitti...

Nyt olet tehnyt taas ennakko-oletuksen joka ei pidä paikkaansa. Me molemmat haluaisimme että martyyrien lukumäärä olisi mahdollisimman pieni - mutta motiivimme tälle ovat vastakkaiset.

Huomasitko muuten vastikään uutisista, kuinka Nigeriassa Bo Haram järjestö on surmannut yksin viimevuoden aikana 900 kristittyä - ja tämä on vain yksi maa ja vieläpä sellainen maa, josta saadaan kohtalaisen luotettavaa dataa.

vj29122 kirjoitti...

Anonymous: En tiedä miksi haluat välttämättä nähdä kristinuskossa vain pahaa, mutta voisitko vastata kahteen kysymykseen kun kerran olet mielestäsi perehtynyt tähän asiaan:
1) kerro minulle mistä löytyy sellainen Jeesuksen opetus, jossa hän kehottaa ihmisiä pahuuteen tai pakottamiseen ja
2) mihin perustuu ateistisen maailmankuvan käsitys oikeasta ja väärästä

vj29122 kirjoitti...

Tässä on ote vielä Johan Candelinin kirjoituksesta:

""YK:ssa ja Maailman evankelisen allianssin yhteydessä jo pari vuosikymmentä työskennellyt Johan Candelin on todennut vainon olevan usein päätepiste kolmen askeleen tiellä. Kaksi ensimmäistä vaihetta ovat disinformaatio ja diskriminaatio.

Candelin toteaa, että ensin jostakin ihmisryhmästä levitetään disinformaatiota eli väärää ja valheellista tietoa. Ryhmään kuuluvista annetaan julkisuudessa jatkuvasti samansuuntainen, yksipuolisen kielteinen kuva.

- Heidät esitetään esimerkiksi vihamielisinä, ahdasmielisinä ja yksipuolisina ihmisinä, jotka aiheuttavat jakautumista ja vastakkainasettelua, kuvittelevat olevansa aina oikeassa eivätkä pysty yhteistyöhön, Candelin kuvailee.

- Tyypillistä on myös, että ruokitaan luuloa, että kyseiseen ryhmään kuuluvat ihmiset ovat kaikki samanlaisia, hän huomauttaa.
Tällainen väärä tieto muuttaa Candelinin mukaan niiden käsityksiä, jotka eivät tiedä mitään kyseisestä ihmisryhmästä. Lisäksi se vahvistaa niiden asenteita, jotka jo ennestään suhtautuvat kielteisesti tai epäilevästi tähän ryhmään.""