sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Avaruusseksiä

Maapallon ympärille voi kerääntyä kuin leirinuotiolle ikään tarinoita kuulemaan. Meeri Koutaniemi on hyvä tarinankertoja, vaikka kiroileekin välillä kuin ukko mustalainen - tai ehkä juuri siksi.

Heurekassa on tullut käytyä useampikin kerta varsinaisen työn ulkopuolellakin. Lauantaina 7.3. siellä oli yksi erikoisimmista tilaisuuksista, joissa minä olen ollut. Aiheena oli nimittäin avaruus ja seksi

"Avaruus- ja seksimatka 2015 on neljän kokemuksellisen tapahtuman sarja, jossa käsitellään kahta elämän suurta mysteeriä: avaruutta ja seksiä. Yhdistämme viimeisimmän tieteellisen tiedon laatujournalismiin, visuaalisiin taiteisiin ja elämyksiin.

Tekijöinä ovat palkitut uudet toimijat – dokumentaaristen valokuvaajien 11-kollektiivi ja pitkän journalismin julkaisu Long Play – sekä tiedekeskus Heureka. Heureka muuttuu yhtäaikaisten tapahtumien näyttämöksi, ja baari on avoinna koko illan. Mukaan matkalle on kutsuttu Suomen eturivin tieteentekijöitä ja taiteilijoita."

Näistä lähtökohdista oletin minulle päällimmäiseksi nousevan tunteen olevan myötähäpeän. Toisin kuitenkin kävi. Juttuhan oli ihan pirteästi toteutettu ja selvästi harjoiteltu kokonaisuus. Ainoa "pieleen mennyt" juttu oli Meeri Koutaniemen vaginankuvassessio, joka ei tosin olisi minua koskettanut millään tavalla. Tarkoitus oli siis kuvata naisvieraiden vaginoita sitä varten pystytetyssä privaatissa tilassa olevassa studiossa, eikä esimerkiksi auditoriossa olevana ohjelmanumerona.

Avaruus- ja seksimatka lähti vasta liikeelle. Jatkoa seuraa. Heurekassa samoissa merkeissä ollaan 9.5. Se on Voiton ja Timon päivä ja äitien päivän aatto. Kaikki hyviä  syitä irrotella. 

Heurekan ryhmätyötila toiminnassa, johon sitä tuskin on aikaisemmin käytetty. Meeri Koutaniemen vaginankuvausstudiona. Projekti herätti yleistä mielenkiintoa, myös muiden kuin malliksi tarjoutuneiden keskuudessa. Muun muassa poikkitieteilijä jutusteli aikansa Meerin kanssa vaginakuvauksen filosofiasta. 

Lopulta sessio kuitenkin peruttiin, koska Meerin mielestä aika ja paikka eivät olleet sittenkään sopivat.  Halukkaille kuvausta vaille jääneille Meeri lupasi korjata asian omalla studiollaan rauhallisimmissa puitteissa. 

Meerin projekti meni siis enempi tai vähempi reisille (ilmaisu asiayhteyden mukaan). Jotta studion pystytys ei olisi ollut aivan kokonaan turhaa työtä, niin otin selfien kuvattavan sohvalla. Sukupuoli on tietysti väärä ja housutkin ovat jalassa, joten ihan oikeaan kuvattana olevan tunnelmaan en tainnut päästä, kuten eivät sitten kuvaamisen ehdot muuten täyttävätkään eivät päässeet.

Peilistä minulle tule mieleen 30-luvun poliisin pidätyskuvat, joissa profiili tuli peilin avulla samaan kuvaan filmikulujen säästämiseksi. Tässä studiossa oli parikin peiliä, joiden funktio tosin jäi minulle arvoitukseksi. Eikä se johtunut siitä, ettenkö olisi kysynyt.

Tilaisuutta ilman rap-esitystä on nykyään mahdotonta järjestää. Naisräppärin nimen ja räpin aiheen olen jo unohtanut. Se on kuitenkin varmaan, että käsitteli joko avaruutta tai seksiä. Ehkä molempia.

Kari Enqvist on ainakin kirjojensa perusteella niin laajaspektrisen persoona, että ilman hänenkaltaistaan on avaruuden ja seksin yhteenkoplaavaa tilaisuutta mahdotonta ajatellakaan. Seuraavassa tilaisuudessa Karin näyttää korvaavan Syksy Räsänen. 

Tässä meneillään kahden Finlandia-palkitun juttelutuokio Heurekassa. Foto-Finlandian voittanut Maija Tammi haastattelee Tieto-Finlandian saanutta Kari Enqvistiä. Jutun aiheena taitaa olla maailmankaikkeuden ensimmäinen sekunti, jota pidemmälle Kari Enqvist ei taida koskaan tutkimuksissaan päästäkään.

17 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Heurekasta sai aika moni kenkää. Olitko sinä niiden joukossa?

Timo Suvanto kirjoitti...

Huhuilta siipien leikkaaminen on selvästi vaikeampaa kuin hedelmäpuiden oksien leikkaaminen keväällä. Yhteistä niille on se, että ole oikein selvillä kummastakaan, miten se pitäisi suorittaa oikeaoppisesti.

Sanottakoon nyt vielä kerran, että en ole saanut koskaan potkuja Heurekasta. En tule myöskään olemaan niiden luultavasti ensi viikolla tiedossa olevien joukossa, joiden työsuhde Heurekassa katkeaa. Syykin on varsin yksinkertainen. En ole työsuhteessa Heurekaan.

Olisiko tämä tällä loppuunkäsitelty? Tuskin, mutta ehkä vähäksi aikaa.

Fotari kirjoitti...

Aika rupista jälkeä. Millä laitteistolla kuvaat? Näyttää siltä, kun olisit kuvannut halpis-kännykällä. Minä en ainakaan maksaisi Heurekan puolesta tuollaisesta jäljestä. Olihan paikalla oikeita valokuvaajiakin.

Timo Suvanto kirjoitti...

Ne on eri miehet, jotka rumihia pesee ja eri miehet, jotka niitä pesee. Pätee erityisen hyvin puskista huuteleviin kriitikoihin.

Jos sinua yhtään lohduttaa, niin olin paikalla puhtaasta uteliaisuudesta. Lupasin järjestäjille kertoa kokemuksesta blogissani omaan tyyliini kuvien kera. Kuten teinkin. Heurekan niukkaa budjettia ei käyntini rasittanut.

Järjestäjistä kollektiivi 11 koostui ammattikuvaajista. Heidän kuviaan varmaan vielä nähdään, jolloin voit vertailla ammattilaiskuvia meikäläisen amatööriräpsyihin. Tosin on minullakin alan ammattitutkinnon paperit takataskussa, jopa kahdet. Paperit vsin eivät kuvaa, ihmiset kuvaavat - ja valvontakamerat.

Minulla on taskuun menevä digipokkari. Hämärässä otetuissa kuvissa alkaa olla kohinaa, mutta aika vaikeissakin olosuhteissa sillä saa vielä ihan käypäistä jälkeä.

Yks Voitto vaan kirjoitti...

Voiton päivä on kyllä helmikuun 14. Että tämä vain tiedoksi.

Timo Suvanto kirjoitti...

День Победы on 9.5.

Tämäkin vain tiedoksi.

Yks Voitto vaan kirjoitti...

???

Timo Suvanto kirjoitti...

!

Nimetön kirjoitti...

kysy Googlelta, Google tietää tämänkin

Timo Suvanto kirjoitti...

Piti sanomani, että tekee .... pesee.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Otsikon avaruusseksistä juontui mieleen taannoinen luento Huntsvillessä - en tosin muista, oliko Timo paikalla. Siellähän esityksen vetänyt astronautti kertoi, että kysymys on se yleisin. Käytännössä jokaisella luennolla kysytään, voiko avaruudessa (sukkulalennoilla siis) harrastaa seksiä. Mukanahan on hyväkuntoisia ja aktiivisimmassa iässä olevia henkilöitä, molempia sukupuolia yleensä. Pitkien ja perusteellisten perustelujen jälkeen vastaus oli, että teknisesti kyllä voisi, mutta hän ei usko sitä tehdyn, lähinnä sosiaalisten paineitten takia. Tilat kun ovat aika ahtaat.

Peruskysymys - voiko painottomassa tilassa painaa - tuli sitten käsiteltyä siinäkin tilaisuudessa. Vaikka kukaan ei kysynytkään.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

P.S. Aihepiiriä käsitellään myös k.o. luennoitsijan (Mike Mullane, 3 sukkulalentoa) romaanissa, jota voi edelleen tilata kirjoittajalta. Ei varmaankaan hirmu suuria kirjallisia ansioita, mutta minusta opus oli sarjassaan (toimintaseikkailut tms.) oikein kiva.

http://mikemullane.com/red-sky/

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Kai tänne vielä yksi muistelus mahtuu... Miesten ja naisten anatomiassa on semmoinen ero, että painottomaan tilaan siirryttäessä miehen selkä kipeytyy tavallisesti pariksi päiväksi aika pahasti. Naisilla taas ei. Niinpä nousun jälkeen kiertoradalle päästyä miehistön naispuolinen jäsen toivotteli hyvät yöt Houstoniin ja valitteli, että on tässä menossa nukkumaan viiden miehen kanssa - mutta heillä kaikilla selkä kipeänä. Että ei toivoakaan, ainakaa alkumatkasta. ;)

(Ehkäpä kyseessä oli Mae Jamison, lennolla 1992).

Timo Suvanto kirjoitti...

Jos joku ilmoittautuidi, niin ainakin kymppikerhon jäsenyydellä kerskuvat saattaisivat mennä pieneksi hetkeksi hiljaisiksi. Tosin näihin pätee sama kuin Finnairin lentäjiin. Mistä tunnistat ne baaritiskillä? Ei sinun tarvitse, kyllä ne kertovat sen itse.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Luulisin kuitenkin (n.s. valistunut arvaus), että JOS avaruusseksiä on harrastettu, korkeusennätys on joillakulla MIR-miehistön jäsenillä. Se kuitenkin oli ylhäällä 10 vuotta, ja melkein jatkuvasti miehittettynä. Porukka oleili siellä pitkiä aikoja, kuukausikaupalla. Sukkulalennot kestivät korkeintaan viikon, ja sen aikaa saattaa malttaakin... :)

Sukkula kyllä kävi MIRriä korkeammalla Hubblen asennuksissa, jos oikein muistan/ymmärrän niin jossain lähes 600 km korkeudellahan se huitelee. MIRrin apogee oli alle 400 km.

Timo Suvanto kirjoitti...

Olisiko se silloin ylimaallista seksiä?

Late kirjoitti...

http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_in_space

Ainakin juttua aiheesta löytyy. Tämän perusteella ns. lähestyssaarnaaja-asento saattaisi olla ongelmallinen. Elokuvassa Kuuraketti Bond kyllä harrasti seksiä avaruudessa, mutta häveliäästi peiton alla, niin että ei käynyt ilmi, että oltiinko sitä "ihan oikeesti".