Jehovan todistajat olivat aikoinaan varmoja, että maailmanloppu tulee vuonna 1914. Ensimmäinen maailmansota alkoikin silloin, mutta ei siitäkään kaikista hirveyksistään huolimatta maailman lopettajaksi ollut. Muutaman muunkin ennenaikaiseksi osoittautuneen ennustuksen jälkeen maailmanloppu tarkennettiin ”tapahtuvaksi lähitulevaisuudessa”.
Maya-kansan kalenterin viimeinen päivä on 21. joulukuuta 2012. Sen pitemmälle kalenteria ei kannattanut jatkaa, koska silloin tulisi maailmanloppu. Mayoille itselleen viimeinen naula maailmanlopun arkkuun lyöntiin jo huomattavasti aikaisemmin . Se oli espanjalaisten tulo Amerikkaan 1500-luvulla, tosin maya -kulttuuri oli romahtanut omia aikojaan jo ennen sitä. Tähän maailmanlopun päivämäärään liittyy kirjoittajan kannalta se erikoisuus, että täytän juuri sinä päivänä 63 vuotta, mikä oli entisen ammattini, lukion lehtorin eläkeikä. Eläkkeelle lähtö tuntuu olevan monelle pieni henkinen maailmanloppu.
Yksi näkökulma arvioida ihmiskunnan mahdollisuuksia jatkaa elämää Maapallolla on tarkastella energian riittävyyttä. Onhan sen loppuminen yksi suurista globaaleista uhista väestön liikakasvun tai ilmaston lämpenemisen ohella.
Ihmiskunnan vuotuinen energiankulutus tällä hetkellä on 15.000 kWh asukasta kohden. Luku vaihtelee paljon, sillä kun Afrikassa ja Intiassa kulutus on noin 5.000 kWh asukasta kohden, niin Yhdysvalloissa se on 12-kertainen, eli 60.000 kWh. Euroopassakin käytetään energiaa tuplasti niin paljon kuin maailmassa keskimäärin eli 30.000 kWh asukasta kohden.
Vaikka lämpimissä maissa energiaa ei kulukaan juuri lämmittämiseen, niin niiden kuluttamasta energiamäärästä saadaan jonkinlainen referenssi sille, millaisella energian kulutuksella ihmiskunta tulisi vielä kohtuullisesti toimeen. Ei liene pahasti pielessä, jos arvioi 2/3 nykyisestä energian kulutuksesta olevan enemmän tai vähemmän turhaa. Ihminen kun loppujen lopuksi ei tarvitse elääkseen muuta kuin ruokaa, lämpöä ja huolenpitoa, joista myös keskimmäistä voidaan tuottaa uusiutuvilla luonnonvaroilla.
Tällä hetkellä Maapallon energiankulutuksesta vajaat 20% eli noin 2.500 kWh/asukas tuotetaan uusiutuvalla energialla. Edellä määriteltyyn säädylliseen elintasoon suhteutettuna se olisi vasta reilut puolet tarvittavasta. Joko meitä on toinen puoli liikaa tai sitten uusiutuvan energian tuotantoa on lisättävä. Fossiilisten polttoaineiden ja ydinvoiman varaan ei tulevaisuuden energian käyttöä voida perustaa.
Kuvassa on appelsiinikello, jonka ostin Heurekan tiedekaupasta ja tein siitä "lievästi" photoshopaten erään energiansäästökampanjan tunnuksen, symbolisoi tilannetta. Aurinkoa voidaan hyödyntää niin monella eri tavalla, kuten vaikka kehittämällä sähköä appelsiiniin työnnettyjen elektrodien avulla. Tosin tässä laitteessa on siinä mielessä puurot ja vellit sekaisin (kuten niin usein energiakeskusteluissa), sillä energia on sitoutunut kahden eri metallin (kuparin ja sinkin) jännite-eroihin eikä Auringon energiana appelsiiniin. Hedelmän mehu toimii tässä vain elektrolyyttinä.
Kuvan kellon ajankin voi tulkita hyvin eri tavoin riippuen siitä, onko näyttö 12 vai 24 tunnin asetuksessa. Aurinkohan sinänsä on vasta elinkaarensa puolivälissä.
3 kommenttia:
Maapallolla on niin kauan aikaa kuin Korkein on sitä meille suonut. Sen jälkeen autuaat pääsevät Taivaan Portista ikuiseen elämään ja syntiset kärventyvät Helvetin lieskoissa. Turhaa on asialla elämöinti, vaan kannattaa nöyrtyä Herramme mahdin alla.
Kiitokset Sinulle jälleen kommentistasi, Eeva. Kyllä maailmaan mielipiteitä mahtuu. Näkemyksemme näistä perimmäisistä asioista taitavat vain olla niin kaukana toisistaan, että todellista vuoropuhelua tuskin syntyy välillemme.
Toivotankin sinulle kaikkea hyvää elämässä ja pyydän sinua etsimään jonkin toisen foorumin, jolla keskustelu uskonasioista jatkukoon.
fdfdf
Lähetä kommentti