Thursday, 4 February 2010

Tähdistä näkee tulevaisuuden?

Ihmisellä on ollut vuosituhansia taipumus haaveilla jostain saavuttamattomalta tuntuvasta. Kuten lentämisestä tai kyvystä nähdä kauaksi niin ajassa kuin etäisyydessä. Osa näistä on tullut todeksi, osa tuntuu jäävän ikuisiksi haaveiksi. Lentokone vapautti maan pinnan kahleista. Kaukoputki aloitti etäälle katsomisen aikakauden. Televisio ja Internet mahdollistavat reaaliaikaisen näköyhteyden vaikka maapallon toiselle puolelle.

Yhteistä kaikille toteutuneille haaveille on se, että pohjaavat fysikaalisiin faktoihin ja tieteen kehitykseen. Tulevaisuuteen sen sijaan pyritään yhä katsomaan samoin metodein kuin jo tuhansia vuosia sitten; tähtiin tähyämällä. Tuloksetkin ovat pysyneet samalla vakaalla tasolla. Ennustukset väliin toteutuvat, väliin eivät. Mitä epämääräisempi ennustus, sitä helpompi se on ollut jälkikäteen tulkita toteutuneeksi.

Tulevaisuuden, ainakin lähitulevaisuuden näkymät talouden osalta ovat juuri nyt aika synkät. Löytyisikö astrologiasta sittenkin se väline tai metodi, jolla pääsisi ainakin vähän raottamaan tulevaisuuden verhoa?

Yhdistyneet kansakunnat julisti menneen vuoden 2009 Tähtitieteen vuodeksi Galileo Galilein kunniaksi. Hän kun keksi vuonna 1609 ensimmäisenä suunnata uuden keksinnön – kaukoputken - taivaalle. Sitä ennen kaukoputkilla oli yritetty tähystellä lähinnä vain horisontista ilmestyviä merirosvolaivoja.

Jälkimmäinen kaukoputken näyttö lienee ollut 1600-luvun alun kauppiaiden mielestä huomattavasti järkevämpää kuin tähtien tuijottelu. Varsinkin, kun taivaalla näkyi jotain sellaista, mikä oli yhtenä alkusysäyksenä koko maailmankuvan muuttumiselle. Ne olivat Jupiterin kuut, jotka ovat paljain silmin näkymättömiä, mutta jo vaatimatonkin kiikari tuo ne selvästi esille.

Kuiden kierrosta Jupiterin ympärillä Galilei päätteli, että Maapallo ei voi Universumin keskus. Niin totta kuin päätelmä olikin, niin Galileille itselleen tiedon julkaiseminen tiesi kotiarestia ja muita ikävyyksiä. ” Se pyörii sittenkin” saattoi vanha mies mumista vain itselleen vapautuessaan arestista kaiken näkemänsä kiellettyään.

Myös astrologit ottivat uuden optisen apuvälineen käyttöönsä. Olisi kuvitellut, että entistä tarkemmilla tähtihavainnoilla olisi tehty myös tarkempia ja paremmin toteutuvia ennustuksia. Se että näin ei käynyt, ei haitannut 1600-luvun astrologeja eikä tunnu haittaavan nykyisiään. Ennustusten jälkikäteen parhain päin tulkinta onkin astrologin taidoista se tärkein.

Astronomia ja astrologia. Vain kahden kirjaimen ero. Mieleen tulee Maiju Lassilan mainio veijarikomedia Kuolleista herännyt. Siinäkin väärinkäsitykset alkavat, kun satamajätkä Jönni Lumperi ja kauppaneuvos Jöns Lundberg sekoitetaan toisiinsa nimien samankaltaisuuden takia. Lopussa kauppaneuvos pääsee kuitenkin toteamaan: ”Ihmisen ja ihmisen välillä ei ole iso ero. Minun ja sinun välillä on se ero, että Lundberg ja Lumperi… b ja d on erona meidän välillä.”

Tulevaisuuteen näkee parhaiten katsomalla menneisyyteen. Kun tietää, miten tähän on tultu, niin on helpompi ennakoida, miten tästä mennään eteenpäin. Historialla on taipumus toistaa itseään. Jos ei muuten usko, niin voisi aloittaa taloushistorian opiskelun vaikka edellä mainitusta lähes sata vuotta mainitusta Lassilan romaanista. Se liikkuu keinottelun, löysän rahan ja huijareiden maailmassa ja kertoo kuinka rikastumisen himo ja muiden menestyksen aiheuttama kateus vähä vähältä tappaa ihmisessä kaiken inhimillisen. Tuntuu aika tutulta menolta.

Astronomi tekee ennusteita. ” Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa 21. joulukuuta 2010 ja se on havaittavissa alusta loppuun Pohjois-Suomessa”

Astrologi laatii ennustuksia. Tunnettu ja arvostettu suomalainen astrologi Markku Manninen katsoi taannoin tulevaisuuteen: ”Tämän vuoden alkua värittää juuri ennen vuodenvaihdetta tarkaksi tullut Jupiterin ja Pluton yhtymä, joka laittaa yritysmaailman ja rahamarkkinoiden kuvioita väliaikaisesti uuteen uskoon. Sen sijaan loppuvuodesta vaikuttava Saturnuksen ja Neptunuksen oppositio antaa aihetta odottaa uutta korkeasuhdannetta, joka pannaan tyytyväisenä merkille ainakin hetken notkahtaneilla osakemarkkinoilla.”

Ennuste ja ennustuskin eroavat toisistaan vain parilla kirjaimelle, mutta muuten ero on iso. Toinen perustuu tieteeseen, toinen humpuukiin. Mukavahan olisi uskoa yllä olevan tähdistä luetun positiivisen vision talouden kehityksestä toteutuvan. Valitettavasti vain se oli tehty jo vuoden 2008 alussa sitten ja ennusti siis mennyttä vuotta 2008, jolloin Suomi vajosi syvään lamaan. "Tähdistä" kun näkee sen vain, mitä taivaalla tulee tapahtumaan. Mutta sen sitten niin tarkasti ja yksikäsitteisesti, ettei tarvitse selitellä jälkikäteen.

2 comments:

  1. Astrologia on ollut olemassa ja toiminut kauemmin kuin kristinusko. Aika rohkeaa väittää sitä humpuukiksi, varsinkin kun kirjoittaja ei selvästikään tiedä mitään astrologiasta.

    ReplyDelete
  2. Mielelläni näkisin faktoja astrologian toimivuudesta. Esimerkiksi otsikko iltapäivälehdessa "Astrologilla jo viides kerta peräkkäin lotossa 7 oikein" vakuuttaisi ja panisi skeptisen suuni tukkoon varsin tehokkaasti. Sen sijaan esim. oman tähtimerkkini edustajista annettu luonnehdinta "Hänen luonnettaan leimaa jalous, suurenmoisuus ja hyvyys. Jotkut Jousimiehet voivat olla hyvinkin pinnallisia ja turhamaisia. Ilmeisestä rehellisyydestään huolimatta he saattavat sotkeutua laittomiin tekoihin" ei oikein vakuuta. Savolaisittain sama asia mennee suunnilleen "Suattaapi olla tai suattaapa olla olemattakii".
    Eli todisteita tiskiin, niin voidaan keskustella enemmän.

    ReplyDelete