Sunday, 25 September 2011

Ennakoi tuleva tilanne Kuva: Aapo Huhta

Kirjoitin bloggaukseeni Oikeus katua  seuraavan jälkikirjoituksen:

"Tämän päivän Hesari puffasi uutta musiikkitaloa näyttävästi jo etusivullaan. Olivat saaneet näköjään ystäväni Lea Tuulin mannekiiniksi

Olen opiskellut valokuvakoulussa, jossa pääpaino oli muotokuvauksessa (ei uskoisi, kun näkee minun kuviani). Yksi monista nyrkkisäännöistä oli: Älä kuvaa yli 40 vuotiasta naista alaperspektiivistä, älä ainakaan julkaise kuvia. Nähtävästi Hesarin valokuvaaja Aapo Huhta ei ole käynyt ainakaan samaa valokuvakoulua. Lean kuvista kolme viidestä on otettu alaviistosta. Vanhana kuvakettuna Lea tietysti osaa nostaa leukaansa ja olla katsovinaan kaukaisuuteen.

Lehtikuvauksenkin oppia olen saanut (vaikka sitäkään eivät kaikki usko). Yksi tämän opetuksen ohjeista oli, että kuvatekstin pitää tukea kuvaa, ei kertoa siitä, mitä kuvassa ei näy. Jos kuvatekstissä kehutaan salin ympyrämuotoa, niin saisi siitä olla jonkin vähän selkeämpi vihje kuin Lea lähikuvassa edelleen kaukaisuuteen katsoen.  Samoin talon tyrnileivoksen sopiva koko ja tavanomaisesta poikkeavuus jäävät katsojalle arvailun varaan, kun leivoksesta on näkyvissä leivoksen suuhun vienyt lusikka ja suun muikea ilme."

Jälleen kerran osoittautui, että olen toivoton vanhan liiton mies ja kykemätön ymmärtämään lehtivalokuvausta. Toki olen saanut  kuulla tämän totuuden useastikin, enkä ole edes pyrkinyt kiistämään sitä. Vaikka asia on siis jo selkeä, niin kuin varmemmaksi vakuudeksi  Suomen Lehtikuvaajat valitsi eilen Aapo Huhdan vuoden nuoreksi lehtikuvaajaksi. Turuus. Asian uutisointi alla.

"Aapo Huhta (s.1985) on helsinkiläinen freekuvaaja, joka opiskelee tällä hetkellä Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutissa. Perusteluissaan Lehtikuvaajarahasto kuvailee Aapo Huhtaa kuvaajaksi, joka on päässyt kuvallisessa ilmaisussaan tasolle, jossa tavanomainen muuttuu taianomaiseksi. Tottumatonkin kuvan katsoja voi löytää Huhdan kuvien kautta uuden tavan tulkita ympäristöään. Huhta liikkuu ansiokkaasti erilaisten sisällöllisten ja tyylillisten ratkaisujen välillä luoden samalla uutta kuvajournalistista kuvakieltä. Lehtikuvaajarahasto onnittelee nuorta kuvaajaa ja toivottaa tälle menestyksekästä uraa!"

Samaa toivottaa Poikkitieteilijä ja alkaa samalla opiskella uutta kuvajournalistista kuvakieltä. Olisikohan se hyvä vaihtoehto peruskoulussakin pakkoruotsin tilalle?

ps. Ylähampaattomat pikkutytöt ovat todella suloisen näköisiä - ainakin heidän vaariensa mielestä.

2 comments:

  1. Olin mielessäni samaa mieltä Poikkitieteilijän kanssa Huhdan kuvasarjasta Musiikkitalosta. Satuin tänään näkemään ja kuulemaan Huhdan esityksen kuvistaan ja tavasta tehdä lehtikuvausta, ja olin vaikuttunut kaverin muusta tuotannosta ja intohimosta lehtikuvaukseen. Mielestäni palkinto meni oikeaan osoitteeseen. Kannatti käydä sivistämässä itseään, Turuus.

    ReplyDelete
  2. Aapo Huhdan kuvia voi käydä katsomassa täällä.

    http://aapohuhta.com/

    Antamastani kritiikistäni huolimatta on todettava, että Huhdan lahjakkuus ja oivaltava kuvallinen näkemys on hyvin ilmeistä.

    ReplyDelete