Wednesday, 21 March 2012

Happy birthday, sweet sixteenKotikatuni Saarantien ranskalainen kaunokainen, Renault 2D Twingo 1.2-CO6305/234 pääsi nuoren neidon ikään. Se täytti 11.3. 16 vuotta. Entisen työpaikkani entinen koulusihteeri oli hädin tuskin vanhempi, kun ostin  tämän kaunottaren häneltä parisen vuotta sitten.

Autohan on ranskan kielessä feminiini, le automobile. Kun ranskan taitoni on lähes olematon, niin en tiedä käytetäänkö Ranskassa vain ranskalaisista autoista feminiinistä muotoa ja muun maalaisista vaikka nimitystä la char, eli suomeksi lähinnä sanaa kärry. Sopisi ainakin ranskalaiseen ajattelumaailmaan.

Tosiasiassa 16-vuotiaan neidon ja saman ikäisen auton yhtäläisyydet taitavat olla aika vähäisiä. Jos neitonen on hehkeimmillään 16-vuotiaana (ainakin jos uskomme iskelmäsanoittajia), niin auto alkaa sen ikäisenä olla jo elinkaarensa loppupuolella. Kun vein Twingoni katsastukseen, niin kysyin katsastusmieheltä, että eikö tämä voisi löydä leimaa rekisteriotteeseen neitokaisen synttäripäivän kunniaksi. Muuten olisi kyllä sopinut, mutta kun "reikiä oli enemmän kuin entisen hammastahnamainoksen nolla". 

Hammaslääkäri paikkaa hampaat ja auton reiät tukkii hitspillillä meidän nurkillamme Autokorjaamo Alanen Oy isältä pojalle periytyneellä ammattitaidolla nopeasti ja edullisesti. Ei kun jälkitarkastukseen leimaa hakemaan, joka tulikin jos nyt ei ihan arvosanalla kiitettävä plus niin ilman moitteita kuitenkin. Taas on vuosi peliaikaa ainakin ilman pelkoa katsastusviranomaisista.

16 vuoden täyttyminen ei ole ihmisen elämässä kovinkaan merkittävä rajapyykki lakisääteistein oikeuksien ja velvollisuuksien näkökulmasta. 15 vuotta on paljon kriittisempi. Silloin muun muassa tullaan rikosoikeudellisesti vastuullisiksi. Ehkä sitä ei kuitenkaan voi soveltaa autoihin. Kun sain viime vuonna rikesakon ylinopeudesta, niin tuskin olisin voinut sälyttää vastuuta ja korvausvelvollisuutta Twingolleni. Sehän se ajoi ylinopeutta, minä olin vain kyydissä. Toki olisihan se voinut esiintyä oikeudessa todistajana 15-vuotiaan oikeudella, joita on mm.

 • Voi esiintyä oikeudessa todistajana
 • Alkaa henkilökohtainen rikosoikeudellinen vastuu
 • Voi mennä töihin, jos on suorittanut oppivelvollisuuden
 • Voi itse tehdä, irtisanoa ja purkaa työsopimuksen
 • Oikeus hallita omalla työllä ansaitsemaansa palkka
 • Oikeus avata oma pankkitili sekä tehdä testamentti
 • Voi ajaa mopo- ja traktorikortin sekä kuljettaa moottorivenettä
 • Voi erota kirkosta vanhempien/huoltajan luvalla
 • Voi liittyä poliittiseen puolueeseen

Jos näistä joku on Twingollani ollut mielessä, niin veikkaisin työsopimuksen irtisanomista kanssani. Meikäläisen pihalla kun autoilla tapana alkaa kukkia. Se on eri asia kuin kukkaan puhkeaminen.

16-vuotiaana päättyy myös ns. suojaikä. Mihin se tarkoittaa, siitä tarkemmin  Kirkan laulussa Ehkä suukon antaa saan.

Lakiteksti asiasta on vähemmän runollista. 
"Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy henkilö, joka
• on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman kanssa
• koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle seksuaalisen teon
• houkuttelemalla, painostamalla, pakottamalla tai muilla keinoin saa kuuttatoista vuotta nuoremman ryhtymään seksuaaliseen tekoon.

Alle 16-vuotiaan seksuaalisen hyväksikäytön yrityskin on rangaistava teko. Seksuaalisena hyväksikäyttönä ei kuitenkaan pidetä tekoa, jossa osapuolten iässä tai henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa.

Alle 16-vuotiaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan, vaikka tämä olisi yli 16 mutta alle 18 vuotta, jos tekijä on tämän vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa tähän nähden sekä asuu tämän kanssa samassa taloudessa."Näin ollen, jos minulla olisi mechanofilisia taipumuksia, niin vielä kaksi vuotta pitäisi odottaa. Asummehan Twingoni kanssa samassa taloudessa. En tosin tiedä, mitä se on vaikuttanut suhteeseemme, että Twingo joutuu olemaan kesät talvet ulkona pihalla vuorokaudet ympäriinsä. Autotallissa kun majailee nykyään toinen salarakkaani, maalämpöpumppu. Siitä tarkemmin seuraavassa bloggauksessa.


7 comments:

 1. Seuraavaksi saammme varmaan omakohtaisen jutun pedofiliasta tai negrofiliasta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menee varmaan hetken aikaa, kun pitäisi saada tuo maalämpöjuttu tehtyä ensin.

   Delete
  2. Ei mennyt näköjään jakeluun. Se oli vitsi.

   Delete
 2. Kai sinun autosi on tehnyt elintenluovutustestamentin? Ikänsä puolesta kun se on sille mahdollista.

  ReplyDelete
 3. Tässä lähellä on romuttamo, johon Twingon viimeisen toivomuksen mukaan sen vien sitten, kun korjaaminen tulee kalliimaksi kuin uuden (käytetyn) hankkiminen. Eutanasiaa?

  Henkilökunta sitten harkitsee, mitkä osat ovat vielä käyttökelpoisia niitä kärsimättöminä henkitoreissaan odottaville autovanhuksille.

  ReplyDelete
 4. Pakko nipottaa nipottajalle :)

  Ensinnäkin, jos "automobile" kerran on feminiini (itse en muista), silloin sen artikkeli on "la", tai "une" eikä "le", tai "ym".
  Toisinnakin, koska "automobile" alkaa vokaalilla, lyhenee määräinen artikkeli muotoon "l'".

  ReplyDelete