tiistai 20. marraskuuta 2012

Ranskalaista valokuvakulttuuriaKuva: Raymond Depardon
 


Vanhan vitsin mukaan sivistys lähti Suomeen Turusta - eikä ole sinne enää sen jälkeen palannut. Samaa teemaa voisi toistaa oheiseen liittyen. Ranskan valtio lahjoitti valokuvauksen taidon maailmalle 1839 - eikä sekään ole näköjään sinne enää sen jälkeen palannut. Ainakin, mikäli teemme johtopäätökset Ranskan suurlähetystön tiedotteen perusteella.


Ranskan Suomen-suurlähettiläs Eric Lebédel luovutti Ranskan kansallisen ansioritarikunnan ritarimerkin Heurekan toiminnanjohtajalle Per-Edvin Perssonille perjantaina 16. marraskuuta 2012 Ranskan residenssissä. Pelle on mitalinsa ansainnut, sen verran ansiokas ja pitkä ura hänellä on takanaan tieteen tuomisesta tavallisen ihmisen ulottuville. Hän on  erityisesti kunnostautunut Heurekan nostamisessa tiedekeskusten maailmankartalle, jonka nollameridiaanina Heureka oli vuonna 1996.

Ottaen huomioon tilaisuuden arvokkaan luonteen sekä valokuvan ja Ranskan valtion historiallisen kytkennän, niin olisiko ollut liikaa vaadittu, jos paikalle olisi hankittu tapahtumat ikuistamaan ihan oikea valokuvaaja? Niitä nimittäin on tässäkin kaupungissa ihan riittämiin vapaana juoksemassa. 

Tässä joitakin poimintoja tiedotteen kuvallisesta annista.  

 Jos epäilee sitä, että kuvan katsoja ei ymmärrä muuten kuvattaessa käytetyn suoraa salamaa, niin kannattaa otta kuva kohtisuoraan takana olevaa heijastavaa pintaa vasten.


Kameran päällä oleva salama antaa hyvän silhuetin taustalla olevalle vaalealle seinälle kohteesta, joka on sivussa kameran optiselta akselilta. Jos nyt jotain positiivista sanottavaa koittaa keksiä tästä kuvasta. Suurlähetystön sisälläkin näköjään tarvitaan henkivartijoita. Tällaisen toimenkuvan ainakin herrasmiehen kehonkieli antaa katsojalle. Nykykameroilla punaisten silmien saaminen kuvattaville on enempi vaikeaa kuin helppoa. Kun katse on pois kamerasta, niin silloin se onnistuu varmimmin suoralla salamalla, kuten tässä. 

ps. Ranskan presidentin virallinen muotokuva alooituskuvanan tässä lähinnä vain referenssinä meidän oman pressamme vastaavalle. Täällä enemmän polemiikkia tästä aiheesta.

6 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Olisitko itse ottanut parempia kuvia? Sinua tuskin olisi päästetty edes sisälle.

Nimetön kirjoitti...

Ranskan demarit ottivat oppia Suomen kokoomuslaisesestä presidentistä. Annetaan tutulle kamera ja sanotaan, ota kuva.

Timo Suvanto kirjoitti...

Ranskassa kuvan otti arvostettu ammattivalokuvaaja, Suomessa kuvaajan ansiot olivat Kokoomuksen puoluetoimistossa häärääminen ja "Hyvä ukko".

http://timosuvanto.blogspot.fi/2012/04/pasi-on-hyva-ukko.html

Ei se ammattilaiseltakaan aina natsaa. Ranskan pressan kuva ei ole ainakaan minun silmissäni mitenkään laadukkaan muotokuvan kategoriaan kuuluva. Jos olosuhteet ulkona olivat mitä olivat, niin silloin mennään sisälle.

Nimetön kirjoitti...

Katsoin tiedotteen kuvat enkä voinut uskoa silmiäni mitä kuraa. Suoran salaman lisäksi myös rajaus ja sommittelu olivat "vähän sinne päin". Ilmeisesti tilaisuus ei ollut oikean kuvaajan (tm) arvoinen herrojen mielestä :(

Ja anonyymi joka kuittailit tarpeettomasti Timolle; kyllä, kyllä hän olisi ottanut parempia - voit vaikka katsoa aiempia kuvia jos et usko.

Timo Suvanto kirjoitti...

Meikäläisen kuvat eivät tietysti tähän kuulu mitenkään. Pointti oli siinä, että valokuvat eivät olleet tilaisuuden luonteen arvoisia. Jaettiin kunniamerkkejä, ihmiset olivat pukeutuneet tilaisuuden arvokkuuden mukaan, tunnelma oli varmaan juhlava. Tällaiset kuvat tilaisuudesta olisivat ihan sama asia, jos siellä olisi tarjottu hampurilaisia ja kokista nyt (luultavasti) tarjotun shamppanjan ja tyylikkäiden pikkusuolaisten tilalla.

tiiiiia13-v kirjoitti...

"Olisitko itse ottanut parempia kuvia? Sinua tuskin olisi päästetty edes sisälle."

Tämän joka pääsi sisälle, ei selvästikkään olisi pitänyt omata kameraa.
Ehkä sisään päässyt oli jonku sukulainen, jälkikasvannainen, esim tiiiia13-v, joka ei osaa muuta tehdä kuin sohia kädet suorana ja painaa nippelinappulaa tärisevin käsin, kun niin jännittää :-)