Saturday, 3 November 2012

Vuori ei tule fotarin luokse


Voiko mitenkään kuvitella, että tällaisilla kuvilla voisi elättää itsensä Suomessa? Kyllä voi. Juuri tällaista kun ei löydy kuvapankeista. Varsinkaan ei tilaajan antaman speksin perusteella. "Kuva arkisesta esineestä, jossa jousen energiaa käytetään hyväksi." 


Suomessa on ollut elinkeinovapaus vuodesta 1868 alkaen. Koska valokuvaus ammattina eikä valokuvaaja ammattinimikkeenä nauti mitään suojaa, niin kuka tahansa voi täysin laillisesti harjoittaa valokuvaajan ammattia koulutuksestaan ja valokuvaustaidoistaan riippumatta.

Tästä seuraa väistämättä, että alalla on monenlaista kameran ulkoiluttajaa.  Valokuvaus on myös niitä harvoja aloja, joissa kuka tahansa voi olemattomalla vaivalla ja vielä olemattomammalla taidolla saada aikaisekseen myyntikelpoisen tuotteen. 

Nämä huomioon ottaen ammattivalokuvaaja ei  voi mitenkään kilpailla esim. tällaisten lukijakuvien kanssa.

Kun tuleen tunnetusti ei kannata jäädä makaamaan, niin jotain on keksittävä.  Tässä  Tarmo Toikkasenblogissa viitattu analyysi on osuva.  Tietenkään se ei kerro, mitä yksityisen fotarin pitäisi tehdä, mutta se kartoittaa hyvin ne yleiset periaatteet, joiden mukaan tilanteessa voi toimia.

Esimerkiksi minä, joka en pidä millään mittarilla itseäni erinomaisena valokuvaajana, yhdistin kolme ammattia, joihin kaikkiin minulla on jopa tutkinnollinen koulutus kunnon oppilaitoksissa. Fyysikon, opettajan ja valokuvaajan. Teen kuvitusta fysiikan oppikirjoihin.  Ala on kapea, äärimmäisen kapea ja leipä sen mukaisesti myös kapeaa eikä välttämättä edes pitkää. Sillä on kuitenkin kitkutellen tultu toimeen.

Minun ratkaisuni oli siis aikaisemman elämän tietojen ja taitojen yhdistäminen valokuvaukseen ja sen myötä erikoistuminen. Eräs  tietämäni fotari on erikoistunut lehmien kuvaamiseen.  Ihan pystymetsästä  sekään homma ei onnistuisi.

Ammattien maailma muuttuu koko ajan.  Paitsi että vuoret eivät ole totutuilla paikoilla ne ovat koko ajan liikkeessä.  Yksi asia on kuitenkin varma. Ne eivät tule fotarin luo, vaan kyllä fotarin on itse pidettävä huoli siitä, että hän menee vuoren luokse.

1 comment: