Friday, 16 November 2012

Zlatanin ilmaveivi eli jalkapallon fysiikkaa osa III
Zlatan Ibrahimovicin 4-2 maali maaottelussa Englantia vastaan oli melkein Mikael Grönlundin kuuluisan ilmaveivin veroinen maali. Tosin Zlatan potkaisi sen ystävyysottelussa, tyhjään maaliin pelin jo ratkettua, mutta ihan siisti maali joka tapauksessa. Siis ei paha.

Mikä lienee kikka sen? Se että osaa fysiikkaa ihan pikkasen. Ymmärtää, että ilmassa potkaistaessa ollaan pyörimismäärän säilymislain vankeina. Vankeina, jos ei osata käyttää sitä hyväksi. Zlatan osaa.

Zlatan on juuri ponnistamassa oikealla jalallaan ilmaan. Tulevan potkun kannalta on äärimmäisen tärkeää, että vasen jalka on ponnistuksen tässä vaiheessa näin takana. Zlatan pääsee heilauttamaan vasemman jalan hyvin eteenpäin ja korkealle ponnistaessaan oikealla jalalla.

Potku ponnistavalla oikealla jalalla on juuri lähdössä. Vasen jalka on tässä vaiheessa vielä oikeaa korkeammalla ja kädet levällään vakaan tasapainon vuoksi.

Potku on juuri lähtenyt. Zlatanin ylävartalo ja vasen jalka kiertyvät eri suuntaan kuin potkaiseva oikea jalka. Ilman vastakkaisiin suuntiin kiertäviä liikkeitä ei Zlatanin vartalon kokonaispyörimismäärä voisi säilyä hänen potkaistessaan ilmassa. Zlatan on vienyt kätensä lähelle vartaloaan, koska hän valmistautuu jo toiseen kiertoliikkeeseen, nyt vartalonsa pituusakselin ympäri.

Zlatan on kiertynyt jo puoli kierrosta pituusakselinsa ympäri. Tämän kiertoliikkeen mahdollistaa oikean jalan kiertyminen vastaliikkeenä toiseen suuntaan, kameran suunnasta katsottuna myötäpäivään.  Zlatan kääntyy ilmassa kuin kissa ja putoaa ei suinkaan selälleen vaan kauniisti käsilleen. Tekniikkakin on ihan sama kuin putoavan kissan pudotessaan käyttämä. Vartalon etuosa ja takaosa kiertyvät eri suuntiin ja kissa putoaa etukäpälilleen.

Yksi Zlatanin tempun "salaisuuksista" on se, että hänellä on "öljylanne". Suotta Zlatan ei verrytellyt lantionsa notkeutta ennen peliä.

ps. 19.11.2012
Myös pallo mukana kuvassa. Epäileväisille Tuomaille.  :-)

 

5 comments:

 1. Taidan olla melkoinen saanmuodoista nipottaja, mutta kun fysiikasta puhutaan, niin lause
  "Ilman näin vastakkaisiin suuntiin kiertäviä liikkeitä ei vartalon kokonaispyörimismäärä voisi säilyä." on ..... - niin, älytön. Kyllä se kokonaispyörimismäärä säilyisi ilman mitään liikkeitäkin :)

  ReplyDelete
 2. Olet oikeassa. Siis nipottamisesta. Kaikella tekstillä on kontekstinsa. Tässä se on kyseinen tilanne. Paremmin voi aina sanoa. Niinpä korjasin lauseen uuteen muotoon.

  ReplyDelete
 3. Espoon lisensiaatti18 November 2012 at 23:42

  http://www.youtube.com/watch?v=AeXKyj2ggwM

  Tämä hyvänä osoituksena Zlatanin plastisuudesta. Suurerta osalta futareita jäisi tekemättä jo pelkästään jäykkyyden takia.

  ReplyDelete
 4. minäkin haluan nipottaa.
  sillä kuvien mukaan Zlatan selvästi vaan kaatuu teatraalisesti, sillä palloa ei näy missään.
  :-)

  ReplyDelete