Monday, 23 December 2013

Hesarin tilastollinen joulusatu


Tämän tutkimuksen mukaan 66,7 % kuusivarkaista on poliiseja.

Hesari oli teettänyt tutkimuksen 1076 suomalaisen suhtautumisesta joulunviettoon. Siinä kysyttiin mm. sitä, onko vastaaja varastanut kuusen vai hankkinut sen rehellisellä pelillä. Näin tuloksesta uutisoitiin:

"Kolme prosenttia kansasta tarkoittaisi, että kuusivarkaita olisi yli 150.000. Tosin tutkimuksen virhemarginaali on samaa luokkaa, kolme prosenttiyksikköä suuntaansa."

Tutkimuksen virhemarginaali on aika kummallinen käsite. Mitä ilmeisimmin sillä tarkoitetaan tässä tutkimuksen perusteella saatujen kuusivarkaiden määrän luottamusväliä (95 %:n luottamustasolla). Virhemarginaali on yleisesti käytetty ja sinänsä kuvaava ilmaisu, joten käytetään sitä. Virhemarginaali ei ole kuitenkaan vakio, vaan muuttuu prosentuaalisen osuuden myötä. Kun osuus on niin pieni kuin 3 %, niin virhemarginaali 1076 henkilön otoskoolla on vain +/- 1 py, eli tässä tapauksessa voitaisiin olettaa kuusivarkaiden määrän olevan jossain välillä 100.000 - 200.000.

Olen kirjoittanut tästä aiemminkin. Kun Hesari on yksipuolisella julistuksella nimennyt itsensä laatulehdeksi, niin olisiko kohtuullista edellyttää tilastoista kirjoittavan toimittajan hallitsevan tilastolliset peruskäsitteet edes approbatur-tasolla?

Jälkikirjoitus myöhemmin samana päivänä.

Aika rohkeita tilastollisia johtopäätöksiä tutkimuksesta vedetään myös kuusivarkaiden puoluekannasta. Persut ovat tietysti tässä ykkössijalla. Kun kuusivarkaiksi ilmoittautui 3 % vastaajista, niin tuhannen henkilön otoksessa se on noin 30 kappaletta. Jos näistä ilmoitti kannattavansa persuja 25 %, niin silloin tämän tuloksen virhemarginaali olisi +/- 15 py. Siis kuusivarkaista persuja olisi 30:stä jotain väliltä 3 - 12 kappaletta. Mene nyt siitä sitten tekemään johtopäätös, että persut ovat tämän maan pahimmat kuusirosvot. 

4 comments:

 1. Mites Dorsetin poliisin asiantutemus? Meikäläisessä sanakirjassa pine on mänty.

  ReplyDelete
  Replies
  1. - Mainitse kolme joulupuuta.
   - Mänty, honka, petäjä.

   Taustalla ja esitteessä olevat puut lienevät kuitenkin jonkin sortin kuusia. Olisiko niin (Janne Gallen-Kallela-Sireniä laitatakseni), että konstaapeli on jättänyt Gutenbergin galaksin ja alfabeetti-keitot taakseen ja siirtynyt uudelle visuaalisen lukutaidon vuosituhannelle. Kun sana ja kuva ovat ristiriidassa keskenään, niin kuva ratkaisee.

   Delete
 2. Minulle kävi tässä just uskomaton tapaus - niin uskomaton, että turha olisi selitellä. Kuljin metsätietä koirien kanssa, ja kuinka ollakaan, pientareella oli parimetrinen kuusi syrjällään. Siististi sahattuna juurestaan. Tarina ei kerro, mitä olisi "tähän mennessä tapahtunut". Eka työhypoteesi voisi olla, että se oli pudonnut kuusenhakijan kuormasta, toinen arvaus, että kuusivaras oli tullut häirityksi, kolmas.... No. Niin tai näin, kuten tämän palstan otsikossakin sanotaan, finders keepers.

  Irrallistenkaan risujen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten persujen porukkaanhan tuolla pääsee.

  ReplyDelete
 3. Seuraavassa postauksessa sivutaan tätä teemaa subjektiivisesti.

  ReplyDelete