Monday, 24 February 2014

Jeesus, kuukkelit ja revontulet

Käväisin hiihtolomalla Lapissa lapsuuden ystäväni mökillä. Tosin eihän minulla ole kymmeneen vuoteen ollut hiihtolomaa, mutta etelän koululaisten hiihtoloman aikaan kuitenkin.

Kun nyt kuitenkin pidän itseäni ammattivalokuvaajana, niin minulla oli kamera tietysti mukanani. Tosin odotukset tilipussin paksunemisesta tämän reissun kuvauksilla olivat aika pienet. Mutta vain veikkaamalla voi voittaa ja ilman kameraa ei kuvia synny.

Otin reissussa kolme valokuvaa. Analysoin nyt niiden potentiaalisen kaupallisen arvon.

Kuukkeli on Lapin maakuntalintu. Koreana ja ihmistä pelkäämättömänä se on monen amatöörilintukuvaajan suosikkikohde. Meillä niitä oli kolme kaverusta, jotka kävivät säännöllisesti ikkunan alla olevalla rasvapötköllä. Pilvisellä säällä linnun värikkyys ei pääse oikeuksiinsa. Otin kuvan ikkunan lävitse. Kuvan kaupallinen arvo 0 euroa. Varsinkin kun vertaa sitä vuoden 2009 luontokuvaan.

Muuten oli koko ajan pilvistä, mutta taivas kirkastui kuin taikaiskusta yhtenä iltana noin varttitunniksi. Otin revontulista kuvan pokkarikamerani automaattitoiminnolla "Yökuvaus käsivaralta". Siinä kamera ottaa kymmenen kuvaa peräjälkeen ja rakentaa niistä sopivasti alivalotetun kuvan. Ei ne revontulet oikeasti olleet edes näin komeat.

Viime talvi romahdutti muutenkin vaatimattomat revontulikuvien markkinat. Toinen toistaan hienompia revontulikuvia on jokaisella luontokuvaajalla varmaan kymmenien vuosien tarpeiksi. Minun kuvani arvo sama kuin kuukkelikuvan, 0 euroa.


Netti on täynnä ilmaiseksi tai muutamalla sentillä ladattavia revontulikuvia. Täytyykö perustella enempää omaa hinta-arviotani? Minun tällä kuvallani kuten suurimmalla osalla muitakin kuviani on vain muistoarvo. Se voi toki olla sitten sitäkin suurempi.

Blinejä paistaessani koin ihmeen. Yhtäkkiä yllättäen ja tilaamatta Jeesuksen (tai Jumalan, en ole ihan varma) kasvot ilmestyivät minulle paistaessani bliniä. Onneksi oli kamera käden ulottuvilla, muuten ei kukaan uskoisi. Kaverit tosin väittävät, että kuva johtui siitä, kun en vispannut kunnolla munia. Tiedä häntä. Hetken kuluttua tästä kasvot katosivat, eivätkä enää palanneet. Olin suuren ihmetyksen vallassa.

Kuvan kaupallista arvoa on vaikea arvio, mutta jos osittain syödystä juustoleivästä, johon on ilmestynyt Neitsyt Maria, on maksettu 28.000 dollaria, niin täytyyhän minun blinillänikin jokin ainakin nelinumeroinen arvo olla. Myyn kuvan kaíkilla oikeuksilla, tarjouksia otetaan vastaan.  Vakuutan, että mallisopimukset ovat kunnossa. En kuitenkaan vastaa kolmansien osapuolten vaatimuksiin kuvan käytön suhteen.  


28.000 dollarin arvoinen Neitsyt Maria paahtoleivässä ja leivän paistaja. Paistaja oikealla. 

1 comment:

  1. Superia! (Ei tällä kertaa se Fujin filmi vaan tämä blogi).

    ReplyDelete