Sunday, 22 August 2010

Sano ”Maiva”!
Muikku vain maiva?Käsiini sattui pieni vihkonen, jossa oli piirroskuvina vesistöjemme kalat ja niiden levinneisyydet. Miten ajan tasalla tiedot ovat, sitä on vaikea mennä arvioimaan, koska vihkosessa ei ollut mitään vuosilukua. Kustantaja näkyi olevan Kansallis-Osake-Pankki, mistä päätellen ihan viime vuoden tilastotiedosta ei ole kysymys. KOP itsekin kun on kuollut jo sukupuuttoon, joten tänä kesänä suursiivouksen yhteydessä piirongin laatikosta löytynyt yksi pankin osakekin oli muuttunut vessapaperiksi - siis rahalliselta arvoltaan, käyttöarvoltaan vielä alemmaksi. Kumpaakaan ei tosin tullut kokeiltua, vaan päätelmät perustuvat tietoon ja elämän kokemukseen. ”Paras pyyhkii parhaiten – Nokian Silkki vain siirtää”.
Yllä oleva ei ehkä aukene nuoremmalle sukupolvelle. Vanhemmat muistanevat yllä olevan alun mainoslauseesta ja sen itse keksityn lopun Nokian irtoarkkeina myydystä sileästä WC-paperista, jonka pakkauksessa ilkeän näköinen hauki näytteli hampaitaan. Tämä on siis yllä olevan kappaleen 3000 m/100 g silkkilankaankin ohuempi yhteys teemaan. Sitä paitsi vitsit eivät selittämällä juuri parane, minun eivät millään. Ei niin, että ne olisivat niin hyviä, että parantamiseen varaa ei enää ole, vaan ne ovat niin huonoja, että vain se naurattaa.

Muikku elää myös vähäsuolaisessa murtovedessä, joten sitä tavataan sekä Suomenlahden että Perämeren pohjukoissa. Meressä elävää muikkua kutsutaan maivaksi, joten ehkä Oulussa tai Kotkassa valokuvassa pitäisikin sanoa ”Maiva”.
Vihkosessa oleva muikku on erityisen hymyssä suin oleva yksilö. Mikä sitä niin huvittaa, sitä ei tarina kerro. Ehkä se on juuri tavannut vimpan, suutarin, pasurin, turpan, mutun, törön tai jonkun muun vesistöjemme kalan, joiden pelkän nimen kuuleminen saa vimpan päälle olevan hymyn turpaan. Kaikille muille, paitsi vimpalle itselleen, jonka ilme on pysyvästi kuin närkästyneen ikäneidin, jolle joku on juuri kertonut huonon kakka- tai pieruhuumoriin perustuvan vitsin. Mallia muutama kappale ylempänä.Vimpan päälle vimpa

No comments:

Post a Comment