Friday, 12 April 2013

Ei ne suuret tulotKun puolittaa astianpesutabletit, niin saa pestyä astiat tiskikoneessa puolet halvemmalla, mutta yhtä puhtaiksi. Ainakin jos uskomme Ilta-Sanomien juttua - ja miksi uskoisimme.

Lasketaanpa vähän.

Astianpesutabletteja on monen hintaisia. Mitä kalliimpia puolittaa, sitä enemmän tietysti säästää. Ihan samalla logiikalla kuin kapakassa hörppimällä happy hourin aikana halpaa kaljaa kahdella kädellä mukitolkulla. Tablettien keskihinta lienee kuitenkin noin 10 sentin huippeilla, joten absoluuttista säästöä pesukertaa myöten kertyy 5 senttiä. 


Astianpesun kustannukset eivät valitettavasti rajoitu pelkkään pesuaineeseen. Sähkö maksaa. Yksi pesukerta kuluttaa noin 1kWh:n verran sähköä, jonka hinta tällä hetkellä meillä päin on 12 senttiä.

Vettäkin kuluu, tosin aika vähän. Viimeksi koneeni pesi huonosti, joten ostaessani juuri uuden koneen sanoin haluavani puhtaaksi pesevän, että vettä pihtaavan mallin. Koneen kerrotaan käyttävän vettä 15 litraa pesukertaa kohti. Kun veden hinta on aika tarkkaan 3 euroa kuutio, niin vettä pesussa kuluu 3 sentin edestä.

Ei itse konekaan ole ilmainen. Ostin juuri uuden 499 eurolla, mikä lienee aika tyypillinen hinta. Kokemuksen mukaan meillä pestään kerran päivässä ja koneet ovat kestäneet 10 vuotta. Siis hintaa pesukertaa kohti tulee reilu 13 senttiä. Sillä palkalla voi olla vaikeaa saada tiskaria - ei edes ilman kuittia.

Yhteensä pesukerralle ilman tabletin puolittamista tulisi hintaa 10s + 12s + 3s + 13s = 38s. Jos tabletti puolitetaan, niin syntyvä 5 sentin säästö on 13%. Toisaalta jos lasketaan säästö koko pesukoneen odotettavissa olevien 3500 pesukerran aikana, niin se onkin jo 175 euroa. Sillähän saa jo kaikenlaista kivaa eli ei ne suuret tulot vaan pienet menot.  

3 comments:

  1. Ei näköjään riitä, että toimittajat ovat ryhtyneet kuvaamaan ja vieneet leivän ammattikuvaajien suusta surkeilla kuvillaan. Sama on käymässä myös matemaatikoille. Eikö toimittajien ahneudella ole mitään rajaa? Mikä seuraavaksi? Varmaan alkavat jakaa lehtiä aamuisin.

    ReplyDelete
  2. Minusta jutussa pitäisi ehdottomasti olla maininta, että kuvat astiat eivät liity tapaukseen.

    ReplyDelete
  3. Miksiköhän ihmiset pesevät astiat noilla tableteilla, kun valmiin jauheen voi kukin annostella mielensä mukaan ja jauhe on vieläpä halvempaa (nyrkkituntumalla).

    ReplyDelete