Friday, 5 April 2013

Kuka kumma?

 Kuva: Seppo Solmela

Filosofi Pekka Himanen on 14.4. Arto Nybergin haastattelussa. Kun katsoin Ilta-Sanomien  jutun otsikkokuvaa, niin Himanen näytti minusta kovasti muuttuneen sitten viimeisten kuvien.  Vasta pitkän ajan jälkeen tajusin, että kyseessä onkin Nyberg eikä Himanen. Kuvan henkilö näyttää enemmän Halla-aholta kuin Arto Nybergiltä. Anteeksi vain, jos loukkasin jompaa kumpaa look-alike -vertaukselta.

Kuva: Atte Kajova

Ainakin, kun käännetään kuvat samasta suunnasta otetuiksi ja Artsille brillit päähän.

Minusta lehtikuvan kirjoittamattomia sääntöjä on myös se, että julkisuuden henkilön on oltava tunnistettavissa lehtikuvassa. Eikä kuvan tarvitse olla passikuva.

Kuva: Jyrki Vesa

Arto Nybergin tavaramerkkinä on tinttimäinen hiustöyhtö ja muikea hymy. Kokenut lehtikuvauksen ammattilainen ymmärtää, että näiden elementtien on näyttävä Nybergiä esittävässä kuvassa, jos lukijan pitää tunnistaa Artsi yhdellä silmäyksellä.

Kuva: Hergé


Arto Nybergin look-aliken Tintin tunnistaa yhtä helposti yhdellä silmäyksellä kuin Arto Nybergin hyvässä lehtikuvassa.

 Hain Googlen tekijänoikeusrikkomuksia tutkivalla työkalulla netistä samankaltaisia kuvia kuin yllä oleva Arto Nyberg. Yllä oleva vielä menettelee, mutta alla oleva on minun mielestä aika "wild guess". Millähän algoritmilla Google on löytänyt nämä "kuin kaksi marjaa"? Siis Artsin ja Lissun?


Yllä muitakin look-alike -henkilöitä Arto Nybergin kanssa.

Spedeä tunnetumpaa hahmoa Suomessa ei ole montaa. Yritin etsiä netistä kuvaa, jossa Spedeä ei kovin helposti tunnistettaisi. Tämän parempaa en löytänyt ja Turhapuro paljastaa tässäkin kuvassa Speden turhan helposti.

No comments:

Post a Comment