Sunday, 14 April 2013

Kaupunkilaishiiri ja maalaishiiri etelää etsimässä

Kaupunkilaishiiri ja maalaishiiri päättivät lähteä Vantaalta pitkää ja kylmää kevättä pakoon etelään. Kun sää oli pilvinen ja sumuinen, niin ilmansuunnat olivat hiirulaisilla hieman hakusessa. Kiivettiin talon katolle, josko ne sieltä käsin selviäisivät.


Maalaishiiri viittoili alla näkyvän rakennuksen suuntaan. Rakennus oli sattumoisin poikkitieteilijän yhdistetty sauna- ja toimistorakennus. "Katsopas, kaupunkilaiskuoma. Lumi on sulanut talon katon eteläpuolelta, mutta pohjoisella puolella sitä vielä on. Siitä saamme oivan suunnan etelään."

Kaupunkilaishiiri puisteli päätään. "Talo on sen suuntainen kuin on. Ei ilmansuuntia voi sen harjan suunnan perusteella päätellä kovinkaan tarkasti. Jos lähdemme tämän tiedon varassa liikkeelle, niin voimme joutua yhtä hyvin Kreikkaan kuin Espanjaan. Italiaanhan me ollaan kuitenkin menossa."

"Italiaan mennaan mennään juu, siellä on paljon herkullisia juustoja ja vähän kissoja. Mitenkä sitten otamme tarkemman suunnan?" kyseli maalaishiiri.

" Otetaan suunta katolla olevasta satelliittiantennista. Nehän osoittavat etelään kohti päiväntasaajan yläpuolella killuvia satelliitteja" , vastasi siihen kaupunkilaishiiri.

"Muuten hyvä keino, mutta mistä tiedät, mihin satelliittiin naapurin katolla näkyvä antenni osoittaa?", maalaishiiri vänkäsi vastaan.

"Naapurista en tiedä, mutta tämän talon väki katselee Canal Plussaa. Sieltä tulee kammottavia ohjelmia, joissa milloin mikin peto pistää viattomia hiiriä poskeensa. Niitä kutsutaan luontodokumenteiksi, mutta minusta ne ovat hirveää horroria." sanoi siihen kaupunkilaishiiri.

"Mitenkä tämä liittyy etelän etsimiseen?"

"No siten vain, että Canal Plus tulee Thor-satelliitista. Sen sijainti taivaalla on noin 1 aste nollameridiaanista länteen ja se näkyyVantaalla noin 29 asteen suunnasta etelästä länteen. Siitä saamme hyvän suunnan etelään", sanoi kaupunkilaishiiri.

Satelliittiantennista saa hyvän suunnan - kun vain tietää, mistä satelliitista tulevia lähetyksiä sillä katsotaan.

"Nytpä muistankin, että naapurissa katseltiin aikoinaan Astraa. Antenni sojottaa vanhasta muistista sitä kohti, vaikka naapurissa ei enää taivaskanavia katsellakaan." tiesi maalaishiiri kertoa. Hän kun oli asunut täällä jo pitkän ajan.

"Hyvä, otetaankin sitten siitä suunta. Astra näkyy täältä suunnassa 6,7 astetta etelästä länteen." tiesi kaupunkilaishiiri.

"Minne sillä suunnalla päädytään?" kyseli maalaishiiri.

"Kreikkaan!" huudahti kaupunkilaishiiri innoissaan.


"Ei ei. Siellä on kadulla ilkeitä kissoja ihan vapaina." tuumasi vähän pessimismiin taipuvainen maalaishiiri.  "Minne päädymme toisen antennin suunnalla?"

"Espanjaan. Sinne tullaan, kun lähdetään vain Saarantien suuntaa ja jatketaan kunnes Espanja ja Barcelona tulee vastaan""Siis sinne, hyvä Messi", päätti maalaishiiri.


JälkikirjoitusNimerkki Sakari on tässä tapansa mukaan oikeassa. Siksi en lyökään enää vetoja hänen kanssaan, koska Sakari on Siperian ansiosta oppinut, että olemalla oikeassa voittaa useimmin vetonsa. Life long learning.Jos vedetään linja Vantaalta päiväntasaajalle nollamediaanin kohdalle, jonka päällä Thor satelliitti nököttää noin 36000 kilometrin korkeudessa maan pinnalta mitaten, niin reitti kulkisi mm. Rooman kautta. Ei siis kovin läheltä Epsanjaa.

Nythän hiirulaisilla olisi koko ajan  maapalloon nähden paikallaan pysyvä  "Betlehemin tähti", jota seurata. Nämä tietoliikennesatelliitit ovat vain niin pieniä, että ne eivät näy paljain silmin. Sen sijaan hyvällä kaukoputkella on suhteellisen helppo katsoa tietoliikennesatelliittejä. Ne kun pysyvät maahan nähden paikoillaan, joten mitään seurantaa ei tarvita.Virhe menee kokonaan hiirten matemaattisen sivistyksen puutteen piikkiin. Ei voida mitenkään edellyttää, että kahdella oppimattomalla hiirellä olisi syvällistä näkemystä taso- ja avaruusgeometrian välisistä eroista. Ei vaikka otukset majailevatkin matematiikan opettajan (tosin jo eläkkeellä olevan) nurkissa. Toisaalta eiväthän hiiret mitenkään jaksaisi kävellä Kreikkaan tai Espanjaan. Joten armahdetaan niitä ja laitetaan matkan pääksi Etelä-Vantaa. Saarantien suuntaa seuraten hiirulaiset päätyisivät Tikkurilan torille. Siellä kun pitää osata vähintään kahta kieltä, jotta ei tulisi torilla myydyksi, niin huonosti taitaisi siimahännille käydä.

Astran suuntaan lähdettäessä matka voisi päätyä KRP:n tiloihin. Siellä sitä saisi vakuutella  yhdessä Putinin kanssa syyttömyyttään. Ei mukavalta tunnu tämäkään vaihtoehto. Suosittelen paikoilleen jäämistä. Meillä on kyllä kissa, mutta se ei taida olla hiiristä kiinnostunut. Enempi Emma koirasta.
  

Vaimon ottama kuva toisesta tarinan hiirulaisista. Rohkeasti se on tullut omenapuun juuressa olevasta pesästään tintin kanss aterioimaan hangelle pudonneita siemeniä.  En tiedä, kumpi on kuvassa. Ilman vaatteita kun kaikki hiiret näyttävät samanlaisilta. 
 

5 comments:

 1. Nyt ei tainnut olla n.s. "pallo hallussa"? Projektio pettää aina, siinä mielessä Kepun linjoilla. Saarantien suuntaan jatkamalla päätyy kyllä jonnekin muualle kuin viivan osoittamaan paikkaan, toki riippuen siitä, miten suuntaa pidetään. Meridiaanista mitattuna kulmanahan reitti kaartaa koko ajan tasokartalla, isoympyrää kun mennään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Olemalla oikeassa voittaa useimmin vetonsa". Loistava aforismi. Tulen käyttämään tätä aina kun mahdollista, mainitsematta alkuperäistä ajattelijaa. Tämä luultavasti antaa minulle älykön maineen.

   Delete
  2. Ero menee siinä, että tietää olevansa oikeassa ja luulee olevansa oikeassa. Siperia opettaa näissä asioissa kummasti.

   Delete
  3. Niin... lisäksi on oikein tieteellisesti todettu, että tyhmät ihmiset ovat onnellisempia ja itseensä tyytyväisempiä kuin fiksut. Edelliset kun eivät ymmärrä olevansa tyhmiä.

   Delete