Wednesday, 7 August 2013

Munatesti

Kuten lähes jokaisessa niemessä, notkossa ja saarelmassa myös meidän kotimme lähellä on saksalaisen päivittäistavarakaupan myymälä. Käyn siellä aika usein ostosksilla. Kolmesta syystä: se on,kuten jo sainoin, lähellä, siellä myydään niitä tarvikkeita, joita meillä on jokapäiväisessä käytössä ja se on pirun halpa. Yleisesti ottaen.


Tänään ostoslistalla oli kananmunia. Valikoimissa oli kolmea eri sorttia munia. Kovasti eri hintaisia. Ostin jokaista yhden kennoston ja päätin laittaa munat käyttö- ja makutestiin.Minulla ei ole aavistustakaan, mitä todellisuudessa eri tapaan tuotetut kananmunat ihan oikeasti poikkeavat toisistaan. Mitä kovempi hinta munalla, sitä vähemmällä kurilla munat lienee munittu. Kumpi kana munii iloisemmalla mielellä: luomukana vai onnellinen kana? Molempien munia on saatavilla, tässä kaupassa nyt vain luomukanan.Keitin munia 7½ minuuttia, siis puolikoviksi. Kunkin munan kuoreen oli kirjoitettu permanetilla tussilla, mihin kategriaan munat kuuluivat.Kaikki munat kuoriutuivat ihan siististi. Kuoren irtoaminen kertoo lähinnä sen, että muna ei ole ihan vastamunittu. "Liian tuoreen" keitetyn munan kuoriminen on turhauttavat kokemus.Kananmunia harvoin syödään sellaisenaan. Ostin kyytipojiksi karjalanpiirakoita ja norjalaista kylmäsavulohta. Kaikki munat siivuuntuivat vaikeuksitta munaviulussa. Ainoa ulkonainen ero oli se, että luomukanan munien keltuainen oli selvästi keltaisempi kuin muiden munien.

 

Joko suuni on tuohesta tai sitten munien välillä ei ole merkittäviä makueroa. Minusta kaikki maistuivat hyviltä kananmunilta, eikä esimerkiksi kalalta, kuten taannoin kalajauholla ruokittujen kanojen munat tuppasivat tekemään. Millaista jälkeä eri munat tekevät suolistossani mataessaan, siihen on vaikea ottaa mitään kantaa. Eivät ne ainakaan ole vielä tulleet ylös. 


1 comment:

  1. Jatkanet poikkitieteellistä eksperimenttiä tarkastelemalla aikanaan ulos tullutta vaihetta - onko rakenteellista eroa, väri-, haju- tms. vaihteluita... Tuskin maltamme odottaa kuvia. Jos syömisvaiheessa ei suurempia eroavuuksia olekaan, niin lopputulemahan voi silti olla hyvinkin toisenmoinen.

    En osta muita kuin vapaan kanan munia, koskaan. Sen verran eettiseen kauppakäytttäytymiseen minulla on varaa. Häkkikanaloiden tapaista eläinrääkkäystä en halua tukea missään muodossa, minusta ne pitäisi kieltää - EU häärää paljon turhemmissakin kielloissa aktiivisesti. Luomusta en perusta, vaikka ei siitä haittaakaan ole - just nyt munassa kanan ravinto toki vaikuttaa aika paljon. Kalajauho oli siitä hyvä esimerkki.

    En muuten osta suomalaista sikaakaan. Vasta kun jostain luotettavasta lähteestä ilmenee, että sikojen kasvattajat ovat henkiseltä tasoltaan nousseet kasvatettaviensa edelle, saatan poiketa tästä. Siihen asti syön jotain muuta. Jos maailman muslimit pärjäävät ainakin sivusta katsoen hyvin ilman sianlihaa, niin ehkä minäkin.

    ReplyDelete