Friday, 23 August 2013

Poikkitieteellistä luontovideota
 Kotini vieressä on pieni metsämäinen puistikko. Paitsi koirankakkoja siellä on myös runsaasti muurahaiskekoja. Muurahaisten aherrusta on näin eläkeläisvaarin näkövinkkelistä mukava seurata ja jopa kuvata. Murkut ovat vain niin vikkeliä ja pieniä, että normaalissa videokuvassa niistä näkyy vain kuhiseva matto.

Onneksi nykyajan digipokkareilla pääsee lähelle ja joillakin saa jopa hidastettua videota. Ohessa pieni näyte. Ei tällä luontovideoiden palkintoja tavoitella, mutta onpahan osoitus siitä, että digipokkareillakin voi tehdä mukiinmenevää luontovideota ötököistä. Kunhan muistaa puhdistaa linssin kuvauksen jälkeen. Ainakin muurahaiskuvauksen. Ilma on nimittäin melko sakeana muurahaishaposta, kun työntää kameran linssin  kiinni kekoon.

 Pidemmän päälle muurahaiskuvaus - ainakaan näin lähietäisyydeltä - tuskin tekee kovin hyvää kamerakalustolle. Ainakin linssien pyyhkiminen kuvaussession jälkeen on suositeltavaa.

Jos jotakuta kiinnostaa katsoa, millaista jälkeä digipokkarilla tulee ihan oikeasti, niin täältä voi käydä lataamassa alla olevan videon. YouTube pakkaa videota niin paljon, että sen laatu putoaa merkittävästi. Tämän kolmesta otoksesta koostuvan videon tekoon minulta kului kuvauksineen ja editointeineen vajaa tunti. Merkittävä osa siitäkin meni sopivan teosto- ym. maksuista vapaan taustamusiikin etsimiseen. Voisin ihan mielihyvin maksaa muutaman euron korvauksen tällaisen täysin ei-kaupallisen videopläjäyksen musiikista, jos se ei olisi niin hirveän byrokraattisten koukeroiden takana. Onneksi netti on täynnä Creative Commons -periaatteella toimivia musiikkisivustoja.

3 comments:

 1. Poikkitieteilijä näköjään on alkanut kunnostautua myös ammattimusiikin alasajanana. Eikö valokuvausammatin alasajo tarjonnut enää tarpeeksi haasteita.

  ReplyDelete
 2. Vallan mainio! Vielä kun kertoisit tarkemmin, miten tuot teit. Millä nopeudella kuvasit sekä millä ja miten editoit? Käsivarallako kameraa liikutit? Voisi tällainen amatöörikin jotain oppia.

  ReplyDelete
 3. Kamera on siis Panasonicin Lumix DCM LX7, jolla on minusta tässä hintaluokassa paras hinta/laatu. Hidastetun videon oton aikana tarkennus ja valotus pysyvät koko ajan samoina. Kirkkaassa auringonpaisteessa säädin valotuksen noin ½ aukkoa alle, jottei puhkipalaneita valkoisia läikkiä olisi ollut liikaa. Muurahaisethan ovat läpikuultavia, joten siksikin kannattaa valottaa hieman ali. Tarkensin manuaalisesti noin 2 cm:n etäisyydelle linssistä, joten kameraa liikuteltaessa täytyi katsoa, että sillä etäisyydellä oli jotain - mieluiten muurahaisia. Kameraa liikuttelin tukien sen hihnalla niskaani kuvan osoittamalla tavalla. Hidastettu video antaa anteeksi pienen kameran heilumisen. Panasonic tekee viisinkertaisesti hidastettua filmiä. Todellisuudessa siis vajaat 2 minuuttia kestävän videon tapahtumiin kului vähän yli 20 sekuntia "oikeaa" aikaa.

  Punamuurahaiset eivät hirveästi tykänneet puuhistani, mutta toisaalta ne eivät ole kovin purevaisia. Ainakaan kusiaisiin verrattuina. Objektiivi sai kyllä kunnon muuraishappokylvyn, joten kannattaa pitää kostutettuja linssin puhdistusliinoja mukana. Niitä myydään aika halvalla ainakin Lidlissä.

  ReplyDelete