Monday, 27 January 2014

Muistakaa, ei koskaan suoralla salamalla
Valokuvaajan kuolemansynneistä pahimpiin luetaan suoran salaman käyttö. Kuitenkin sillä tekniikalla on otettu yksi maailman tunnetuimmista mainoskuvista, Marlboro-mies savukettaan sytyttämässä ratsun selässä, suitset kädessä.

Valaisutekniikalla ei taida olla enää mielenkiintoa mallin, Eric Lawsonin nykyisessä olinpaikassa. Ainakaan kuvia sieltä ei ole näkynyt. Lawson nimittäin kuoli pari päivää sitten keuhkoahtaumaan. Eikä hän suinkaan ollut ensimmäinen Marlboro Man, jolla ensimmäisenä pettivät keuhkot.

Tästä kuvasta voi tutkia tarkemmin varjoja. Valo tulee aivan kasvojen suuntaisesti vasemmalta käytännössä vaakatasossa. Auringon täytyisi olla lähellä horisonttia, jolloin se on pehmeää, ei kovaa kuten tässä varjoistakin näkee.

Kuva on varsin tehokas. Vaikka en ole koskaan edes ollut tupakkamiehiä, niin alkaa vähän tehdä mieli sauhuja. Tupakan orjien tunteita voin vain arvailla.

11 comments:

 1. Onko tutkittu, oliko virheellisellä salaman käytöllä ja keuhkoahtaumalla yhteyttä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valokuvauksen syntien kanssa on ihan sama juttu kuin oikeidenkin syntien kanssa. Riippuu tilanteesta. Tappaakin saa harmaassa manttelissa tai nykyään maastopuvussa ihan papin siunaamana.

   Delete
 2. Voihan se olla ilta-auringokin, joka paistaa miehen silmään. Sitä varten on stetsonin lippakin vedetty silmille.

  ReplyDelete
 3. Taisi olla jo viides keuhkosairauksiin kuollut Marlboromies - sikäli oikeudenmukaisuutta elämässä vielä on...

  Tämän tason mainoskuvasta ei taida voida päätellä yhtään mitään sen tekemisestä, sen verran voimia lienee liikkeellä retusoinnin yms. jälkikäsittelyn parissa. Olen kuitenkin taipuvainen uskomaan Timon oletusta keinovalosta - jos oletetaan henkilön olevan pystyasennossa, niin valo vasemmalta tulee (ehkä hatun lierin takia) melko vaakatasossa.

  Kurkun leikkaava varjo, korva loistaa kuin se sianp.... no, siis kuin pakkasella kummiskin. Niitä "virheitä" riittää, mutta tehokas kuva on kuitenkin - tai ehkä juuri siksi.

  ReplyDelete
 4. Lawson oli kuollessaan 72 vuotias, kuvan oton aikoihin jotain puolet tästä iästä. Mainoskuvatkin olivat tähän aikaan ihan eri tavalla luomuja kuin tänään, toki monenmoista temppua niillekin tehtiin.

  ReplyDelete
 5. Kyllä 72 on hyvä ikä kuolla, tupakkamiehellä. Tosin parempi ikä olisi 94, jonka ikäisenä tänään kuukahti Pete Seeger.

  ReplyDelete
 6. Kun kävin just eilen katsomassa leffaa "Satavuotias, joka karkasi ikkunasta", en voi oikein pitää tuota 94 vuottakaan sopivana.

  Tunnen kaksi miestä, jotka täyttävät tänä vuonna 90, ja kumpikin iski vastikään uuden eukon. Jonniinverran itseään nuoremman.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tietenkin voidaan kysyä, että ketkä ovat iskeneet ja kenet.

   Delete
 7. Kyllähän tuo valon suunta on mietitty ja saattaa olla keinovaloa. Mutta vähän ylempänä se kuitenkin taitaa olla, jos katsoo peukalon varjoa tupakan alla. Aurinko taitaa mennä "pehmeäksi" vasta juuri horisontissa tai sen alla, siihen asti varjot ovat illallakin suht koht teräviä, kun ei tuo auringon koko juuri muutu. Hatun lieri taitaa olla sen verran lähellä otsaa, ettei varjoa synny tuota enempää. Hyvin tehty ainakin muistuttamaan iltavaloa.

  ReplyDelete