Wednesday, 1 January 2014

Älykkään suunnittelun tulos: aivot narikkaan


 Kuva Paratiisista ennen syntiinlankeemusta. Koska kuvassa ei näy kärpäsiä, niin se todistaa vääjäämättömästi, että kärpäset luotiin vasta syntiinlankeemuksen jälkeen.


Eräs lääkäriksi opiskeleva luokkatoverini oli saanut 70-luvun alussa voimakkaan poliittisen luokkakantaisen herätyksen. Kävin hänen kanssaan usein medisiinarien asuntolan saunassa, jossa keskustelumme olivat jo siihen aikaan välillä aika poikkitieteellisiä. Vaikka itsekin olin vahvasti vasemmalle kallellani, niin en malttanut olla härnäämättä häntä poliittisesti epäkorrekteilla kysymyksillä. Yksi näistä oli se, että eikö koko ajan syvenevä tietämys eliökunnan fysiologiasta viittaa pikemminkin kaiken takana olevaan luojaan kuin puhtaasti materialistiseen maailmaan.

Ystäväni sanoi, että asiahan on täysin päinvastoin. Vain marxilais-leniniläisellä tieteelliseen maailmankuvaan pohjautuvalla luokkakantaisella materialistisella filosofialla on mahdollisuus selvittää elämän arvoitukset. Se tulee onnistumaan siinä, missä porvarilliset ja revisionistiset tutkijat ovat tuomittuja epäonnistumaan. Hihhuleiden juttuja nyt ei ollut tarpeen edes kommentoida.

Tarkempia perusteluja udellessani sain kehotuksen käydä jossain marxismi-leninismin alkeita käsittelevässä opintopiirissä, joita siihen aikaan olikin runsaasti tarjolla suunnilleen joka tiedekunnassa, teologinen mukaan lukien. Meninkin, mutta se tarina on liian pitkä sivuaskel, joten jääkööt johonkin toiseen kertaan.

Työväenluokan maailmankatsomusta edustavat valtiot alkavat olla tätä nykyään kortilla. Pohjois-Korea varmaan ideologisena keihäänkärkenä. Joten varsin lyhytikäiseksi savijalkaiseksi jättiläiseksi kommunismi ainakin valtiollisena järjestelmänä osoittautui.

Uskonnot ovat oivaltaneet sen, mikä oli kommunismin suurin virhe. Kaiken hyvän ja kauniin, mikä aatteesta seuraa, pitää tapahtua vasta tuonpuoleisessa. Siellä eivät takuut, valitusoikeudet eivätkä kuluttajansuojat päde. Korkeintaan se kuuluisa perävalotakuu, joka tässä tapauksessa on viimeinen hehkuva hiili krematorion polttouunissa.

Uskonnot perustuvat uskoon, ei tietoon. Riippumatta siitä, onko uskonto maanpäällistä tai tuonpuoleista maailmaa korostava. Jonkinlaisena yleisenä lainalaisuutena tuntuu olevan, että tietoa käsitellään hyvin valikoivasti ja että ainoaan oikeaan asiaan uskovia uhkaa koko ajan vääräuskoisten, ateistien tai imperialistien katala salaliitto. Onneksi on aina henkilöitä, joilla on kyky nähdä viholliset ja pitää huoli siitä, että heidän aatteensa pääse saastuttamaan viattomien mieliä. Jos ei muuten, niin laittamalla rajat kiinni ja varmistamalla asia runsaalla miinoituksella. 

Missä kommunismia uhkasi kapitalistinen imperialismi, niin monille uskonnollisille liikkeille vastaavassa arkkivihollisen asemassa on naturalistinen ateismi, evoluutio-oppi sen pirun raamattuna. Sitä vastaan on käytävä pontevasti ja iskettävä petoa sen omilla aseilla. Se tapahtuu joko Raamatun tapahtumien selittämistä luonnontieteellisin keinoin tai luonnontieteellisten ilmiöiden selittämistä Raamatun avulla. Minusta kumpikin osoittaa lähinnä uskon heikkoutta, mutta ei jäädä nyt tähän tarinan kannalta sivuseikkaan.

Erään Facebook-kaverini sivuilla oli opastava linkki sivustolle, jossa kerrottiin kärpäsen lennon ihmeellisyyksistä. Ihmeellistä se on minustakin, kun en tahdo saada millään napattua aamu-unta häiritsevää kärpästä lennosta. Niin nokkelasti kättä väistelevä otus se on. Mutta vaikka kuinka ajattelisin kärpäsen olevan pirunmoiseksi ihmisen harmiksi suunniteltu kiusankappale, niin seuraavan johtopäätöksen vetäminen ylittää minunkin poikkitieteellisen mielikuvitukseni – ja se on monen muunkin kuin minun mielestäni kunnioitettava saavutus.

"Obviously, at least some of the fly types today function as part of the Curse on a fallen Creation due to Adam’s sin." Vapaasti suomennettuna jotenkin näin. "Aivan ilmeisesti jotkut kärpäslajeista ovat osa sitä  kirousta, jonka Aatamin syntiinlankeemus aiheutti."5 comments:

 1. Loogistahan tuo: paratiisissa ei ole parasiitteja.

  ReplyDelete
 2. Muuten nokkela sanaleikki, mutta kärpänen ei liene parasiitti kuten vaikka lapamato.

  Lainasin muuten pari älykkään suunnittelun kannattajan kirjaa. Jo niiden lähtökohta, että Raamattu on erehtymätön ja historiallisesti kaikilta osin totta, tekee niistä minusta täysin kestämättömiä. Tosin tunnettu kreationisti ja alan suurimpia guruja Willian A. Dembski antaa sen verran siimaa, että toteaa Raamusta saadun joskus jopa väärää tietoa. Se vain ei johdu Raamatun erehtymättömyydestä vaan siitä, että ihmiset ovat tulkinneet Raamattua väärin. Sitten Jumala on jollain tarkemmin määrittelemättömällä tavalla ilmaissut ihmisille, että tämä kohta Raamatussa on nyt tulkittu väärin ja se pitää korjata. Varsinainen Suomen selitys, Finlands förklaring tämä porukka.

  Sinänsä minua ei kiinnosta, mihin pöhköyksiin itse kukin haluaa uskoa. Syyni kritisoida tieteellisyyden valekaapuutuun puettuja päättömyyksiä on uskontoon liittyvä rajaton vallankäyttö kaikkein heikoimpia kohtaan. Katolisen kirkon tai laestadiolaisuuden viime aikojen paljastukset ovat vain jäävuoren huippu. Olen nähnyt ihan riittäviin muuallakin, miten nuoren oma tahto nujerretaan synnillä pelottelulla.

  ReplyDelete
 3. Saa vain arvata, kuinka paljon minua on haukuttu nimeni tähden. Eeva oli mukamas syntiinlankeemuksen varsinainen syntipukki. Juudaksetkin ovat varmaan päässeet vähemmällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nykyiset maailman valtauskonnot ovat kaikki patriarkaalisen, pro-modernistisen yhteiskunnan vallankäyttörakennelmia ja -välineitä.

   Delete
 4. Arvoisa Poikkitieteilijä,
  kirjoitat "Olen nähnyt ihan riittäviin muuallakin, miten nuoren oma tahto nujerretaan synnillä pelottelulla.". Ikävä kyllä, olet oikeassa, tiedän sen omakohtaisesti. Omassa lapsuudessani hieman koin tätä ahdistelua, pääsin kuitenkin vähällä. Sivustaseuraajana nuorena aikuisena näin erittäin valitettavia opiskelijakohtaloita, ajavana voimana kiihkolestadiolaisuus.

  Tieteellisyyden valekaapuun puetun toiminnan kritisointi en suorastaan velvollisuutemme.

  ReplyDelete