Wednesday, 15 January 2014

Vaan kuinkas sitten kävikään?


Tove Jansson
Muumit ihastelevat Muumimaahan pystytettyä Guggenheim-pytinkiä. Museovieraita saapuu jonoksi asti, joku jopa ilmojen halki. Muumimaahan virtaa vaurautta ja iloista mieltä.

Kun Suomen EU jäsenyyttä aikoinaan 1990-luvulla mietittiin ja suomalaiset kuvittelivat olevansa Euroopan omistajia, niin henki oli sellainen, että mennään, mutta vain  tiukoilla (Suomen sanelemilla)  ehdoilla. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Kun Kreikan lainoja takailtiin, niin vain tiukoilla ehdoilla. Vaan kuinkas sitten kävikään.

Kun vihreät lähtivät takuumiehiksi Guggenheimin arkkitehtuurikilpaan,  niin kovilla ehdoilla tietenkin.

"Lisäksi vihreät edellyttävät, että prosessin on oltava sataprosenttisen läpinäkyvä, alusta loppuun. Helsinkiä on hyvä kehittää avoimesti keskustellen.

1) Tonttivaraus ja arkkitehtuurikilpailu
- Vihreät korostavat, että tonttivaraus ei merkitse hankkeeseen sitoutumista.
- Arkkitehtuurikilpailua ei järjestetä julkisin varoin.
- Arkkitehtuurikilpailun ollessa käynnissä Helsingin kaupungin pitää teettää oma selvityksensä hankkeen taloudellisesta kannattavuudesta ja Guggenheimin tuotto- ja kustannuslaskelmista."

Vaan kuinkas sitten kävikään?

"Vapaavuori ilmoitti tontin varauspäätöstä seuraavana päivänä, että työ- ja elinkeinoministeriö tukee Guggenheim Helsinki -museon arkkitehtuurikilpailun järjestämistä. Vapaavuoren mukaan Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailu täyttää valtakunnallisen puurakentamisohjelman tuen vaatimat kriteerit. Tuen määrä ratkeaa myöhemmin ministeriön virallisen käsittelyn kautta.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi eilen tontin varaamisen Guggenheimille arkkitehtikilpailun järjestämistä varten.

-Tämä alkaa olla naurettavaa. Tässä oli nyt se yksityisin/säätiön varoin järjestetty arkkitehtuurikilpailu. Ihailen myös hivutuslinjaan sopivaa aikataulutusta. Väsyttävää, tonttivarausta kaupunginhallituksessa vastustanut Osku Pajamäki (sd.) kommentoi Facebookissa.

Tonttivarauksen puolesta äänestänyt Hannu Oskala (vihr.) vastaa hänelle ihmettelemällä näkemystä siitä, että kilpailua ei järjestettäisi yksityisin varoin.

-Montako euroa Osku Helsinki nyt tämän vuoksi maksaa? Ei euroakaan. Siitä kai Helsingin kaupunki päättää? Väsyttävää, Oskala kommentoi."

Hesan vihreille näköjään vain Helsingin kaupungin budjetissa on julkisia varoja.  Muu verovaroin kerätty on yhteistä littipottia, josta voi ottaa vapaasti tarpeen niin vaatiessa. Etenkin poliittisen tarpeen niin vaatiessa. Kuten nyt.


Sopiva kääntötakki Vihreille politiikan nopeasti vaihtuviin käänteisiin. Käännetään tarpeen mukaan joko vihreää aatetta tai ruusunpunaista unelmahöttöä sisältävä puoli päällepäin. 

4 comments:

 1. Erittäin hyvä kirjoitus.

  Guggenheimin tontti on niin upealla ja keskeisellä paikalla, että siihen pitäisi ehdottomasti rakentaa kunnollinen, iso parkkitalo autoille ja polku- ja moottoripyörille. Siihen olisi helppo turistinkin osata, ja siitä olisi näppärä lähteä kiertelemään keskustaa. Kymmenkerroksisen parkkihallirakennuksen ylin kerros olisi viereisen kauppahallin toinen osa sekä ravintoloita ja kahviloita maisematerassilla ja panoramaikkunoilla. Alimmasta kerroksesta vuokrataan polkupyöriä ja opastetaan turisteja kaupungin kohteisiin.

  Guggenheimin puolestapuhujat argumentoivat Guggenheimin rakentamista sillä, että autoparkkiko on sitten parempi vaihtoehto kyseiseen paikkaan kuin Guggenheim. On se.

  ReplyDelete
 2. Vielä yksi käänne: http://www.mtv.fi/uutiset/kulttuuri/artikkeli/guggenheim-saatio-peruu-tukihakemuksensa/2755084

  "Vihreät uhkasi aiemmin päivällä kaataa hankkeen kaupunginvaltuustossa, jos Guggenheim-säätiö ottaa vastaan tukea Suomen valtiolta arkkitehtuurikilpailuun."

  ReplyDelete
 3. Ai vielä yksi? Tulemme näkemään aika monta vedätystä vielä.

  Minusta tuo röyhkeys on aivan käsittämätöntä, nykyaikana jotain yli kaiken ymmärryksen menevää. Jenkkikerjäläisethän suhtautuvat suomalaisiin kuin joihinkin villi-ihmisiin, joilta voidaan ostaa Manhattan lasihelmillä.

  Kerrotaan mediatoimiston työnä (Miltton group) joka suuntaan, että yksityisin varoin tässä... Samaan aikaan laitellaan hakemuksia ministeriöön.

  Vapaavuori odottelee YHDEN PÄIVÄN Helsingin kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen, ennen kuin kertoo, että ministeriö kyllä ihan mielellään rahoittaa.... Kas kun ei järjestänyt tiedotustilaisuutta tiistaiaamuksi.

  Vapaavuoresta voitanee todeta, että puutalorakentamisen asemasta olisi perustellumpaa käyttää termiä puupäätukeminen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. http://matias.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158398-torkein-puhallus-ikina

   Delete