perjantai 14. marraskuuta 2014

Viiden pennin Philae


Kuva: ESA

Avaruusluotain Philae kököttää nyt komeetta Churyumov–Gerasimenkon kupeessa. Kovin vakaalla pohjalla 12.11.2014 alkanut suhde ei ole. Ei ainakaan, jos sitä pitää kasassa vain komeetan painovoima. Se kun on vain noin sadastuhannesosa siitä, mitä painovoima on maassa. Joten Maassa 100 kg painava luotain painaa Churyumov–Gerasimenkossa suunnilleen yhtä paljon kuin muinainen 5 pennin kolikko Maassa. Eli yhden gramman. Ei ole ihme, että mekaanisten näytteidenottolaitteiden käyttöä viivytetään. Niiden hidaskin liike saattaa työntää luotaimen pois komeetan pinnasta Newtonin III lain perusteella.



Siitä koitunut rahallinen menetys olisi vähän suurempi kuin kuvassa oleva vuoden 1977 alumiininen viiden pennin kolikon. Tosin sen pyyntihinta numismaattisessa nettikaupassa näkyy olevan jo 50 senttiä. Olipa hyvä, että tuli säästettyä. Mulla on niin iso liuta käytöstä poistettujen kolikoiden laatikossa. Säilytin niitä lähinnä siksi, että niillä voi kivasti demonstroida pintajännitystä.



2 kommenttia:

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Tänään uutisoitiin luotaimen "menneen lepotilaan" riittämättömän valon vuoksi, aurinkopanelit eivät saa valoa virran tuottamiseen. Ylen aikaisen tätitoimittajat olivat yksimielisiä: sitä on liikkeellä, pimeys väsyttää, ja tuntuu, ettei virta riitä.

Niin tuntuukin.

Timo Suvanto kirjoitti...

Sitä on tosiaan liikkeellä. Meilläkin on kirkasvalolamppuja suunnilleen joka huoneessa ja makuuhuoneessa vielä "tähtitaivas". Virtaa on aika vähän. Johtuisiko se iästä?