Sunday, 28 August 2011

Risuaita

Risuaita risuaidalla

Pitkän matkan juoksuja sekä sileällä että esteissä hallitsi 50- ja 60-lukujen vaihteessa puolalainen Zdzisław Krzyszkowiak. Hänen nimensä oli jopa suomalaisille urheiluselostajille liian vaikea äännettäväksi ja esimerkiksi Pekka Tiilikainen käyttikin hänestä nimitystä ”Risuaita”. Sikäli kuvaava nimi, sillä Krzyszkowiak siirtyi lopulta vain estejuoksijaksi ja siinä lajissahan takakaarteessa on risuaitainen vesieste.

Pekka nyt oli muutenkin tunnettu kielitaidottomuudestaan ja legendaarisesta maailmalla selviämisestään pelkällä suomella. Tosin ainakin yksi omena putosi Pekan puusta aika kauaksi, sillä hänen tyttärestään tuli englannin kielen opettaja. Hän oli kollegani yli 20 vuoden ajan.

Tenniskavereihini kuuluu monia entisen Varsovan liiton maiden edustajia. Venäläinen, georgialainen (jolle sana Gruusia on loukkaus, sehän venäläisten antama nimi maalle) ja puolalainen. Kerran kerroin hänelle yllä olevan Pekka Tiilikais-jutun. Muuten hyvä juttu, sanoi puolalainen ystäväni Tomas Gerasik, mutta juoksija oli kyllä nimeltään Zyskoviaz. Epäilin hänen sekoittavan koko hepun kansanedustaja Ben Zyskowicziin ja vänkäsin kyllä muistavani juoksijan nimen.

Kirjoitetaan Krzyszkowiak, lausutaan Zyskoviaz, valisti Tomas minua. Sama mies.

Vähän hävetti, kun olin kertonut Tomakselle poikani opiskelleen puolaa ja asuvan nyt Krakovassa. Toisaalta eipä ulkomaalaisetkaan osanneet ääntää niin helppoa nimeä kuin Uus-Paavalniemi, vaan hänelle annettiin sukunimen kirjainten lukumäärän mukaan nimi M-15.

Ehkä tämä hämäsi äänestäjiäkin viime eduskuntavaaleissa. Uus-Paavalniemen numero oli 142. Häntä numerolla 15 äänestäneet persujen kannattajat antoivatkin äänensä vahingossa Vihreiden Jukka Relanderille, joka tosin hänkään ei päässyt lävitse 3 578 äänellään. Mikä oli toki lähes 1½-kertainen M-15:n 2122 ääneen. Joko Uus-Paavalniemen olympiahopea oli päässyt patinoitumaan äänestäjien mielessä tai sitten vain curling on liian postmoderni tekourheilullinen laji persuille.

2 comments:

 1. Kyseessä on kyllä selvästikin kuivaeste. Että se urheiluasiantuntemuksesta.

  ReplyDelete
 2. kirjeellä


  Tottahan se on, kuivaesteen ylitsehän juoksijat näyttävät loikkivan. Annetaan yt sen verran kuittia tietämättömyydestä moitittaessa, etä kuvassa niukassa johdossa oleva puolalainen on Jerzy Chromik ja toinen estettä ylittävä polakki on siiten Zdzislaw Krzyszkowiak. Takana suu auki juuri loikkaan valmistautuva heppu sen sijaan on täysin tuntematon.

  Nykyään vesiesteen alle ei enää välttämättä laiteta mitään, kuten ennen.

  Täällä vähän todellisen estejuoksun tyyliä.

  ReplyDelete