sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Facebook-matikkaa



  

Suurimmalla osalla Facebookissa olevilla on vähemmän Facebook-kavereita kuin heidän Facebook-kavereillaan. Äkkipäätä tämä tuntuu järjettömältä  "ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen" -väittämältä, mutta kyllä se pitää paikkaansa. Keskimäärin ihmisillä on 245 Facebook-kaveria, kun heidän Facebook-kavereillaan on 359 kaveria.

Miten se on mahdollista?  Eikö niiden lukujen pitäisi olla yhtä suuret?   Otetaan selventävä esimerkki rautalangasta vääntäen.

Henkilöt A, B  ovat  C:n  kavereita, mutta eivät keskenään.  A:lla ja B:lla on 1 kaveri, C:lla 2.  Näin ollen kullakin on keskimäärin  1,33 kaveria. A:n ja B:n kaverilla C on 2 kaveria  ja C:n kavereilla  A ja B on 1 kaveri kummallakin  eli C.  Siis keskimäärin (2+2+1)/3=1,67.   Kavereilla on siis keskimäärin enemmän kavereita kuin kavereita on keskimäärin.  


Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että  suositun henkilön  kanssa haluavat monet olla kavereita.  Lisätään lukumäärää, niin asia tulee ehkä vielä ymmärrettävämmäksi. Oletetaan, että meillä on 100 henkilöä, joista yksi on kaikkien kaveri (karavaanari, karavaanari…). Muilla ei sitten olekaan muita kavereita.  Kavereita keskimäärin (hiukan pyöristäen) tällä joukolla on 2. Sen sijaan kavereilla on kavereita keksimäärin 100 (tarkkaan ottaen 99,99), koska tämä yksi suosittu on ainoa muiden kaveri.

Testasin itselläni. Minulla on 140 Facebook-kaveria. En jaksanut katsoa kaikkien kavereideni kaverien lukumäärää, vaan otin otoksena joka kymmenennen aakkosjärjestyksessä.  Tämän otoksen perusteella minun kavereillani on keskimäärin 321 kaveria, keskihajontana 215.  Neljällä kaverillani 14.sta on vähemmän kavereita kuin minulla. Otoksen suurin kaverien määrä on 738 ja pienin 32.  Siis aika lailla yleisen trendin mukaisesti.

Miksi en ole niin suosittu kuin kaverini?  Miksen minä ole se, jonka Facebook-kaveri muut haluaisivat olla? Hyvä kysymys, etenkin jos olisin kuntavaaleihin valmistautuva poliitikko. Kavereistani kolme on ehdolla kuntavaaleissa. Heillä kaikilla on paljon enemmän kavereita kuin minulla, enimmillään yli 2500. Jos kaikki Facebook-kaverit äänestäisivät, niin näillä äänillä mentäisiin lävitse missä kunnassa vain.

Kavereiden määrä ei kerro suoraan suosiosta. Paljon kavereita voi olla sellaisella, joka on lähettänyt runsaasti kaveripyyntöjä. Niihin on vastattu myönteisesti säälistä, kun ei ole kehdattu vastata kielteisesti,  periaatteesta vastata kaikkiin myönteisesti tai jostain muusta kuin  varsinaisesta kaveruudesta johtuvasta syystä. Vastaavasti pieni kaverimäärä voi kertoa siitä, että tämä naamakirjalainen on pitänyt riman korkealla kaveripyyntöihin vastatessaan.

Sauli Niinistöllä näyttää olevan yli 100.000 Facebook-kaveria. Ryhtymällä Saulin kaveriksi joudut luultavimmin siihen tilanteeseen, että kavereillasi on keskimäärin enenmmän kavereita kuin sinulla. Jos sinulla on 100 kaveria, niin Sauli lisää kavereittesi määrää vain yhdellä, mutta Saulin kaverit kavereittesi kaverien keskiarvoa tuhannella. Harkitsepa sitä, kun mietit ryhtymistä Saulin kaveriksi!

Niin tai näin, omaa asemaansa voi peilata keskimääräisiin lukuihin verraten. Jos sinulla on yli 359 Facebook-kaveria, niin todennäköisesti sinulla  on enemmän kavereita kuin kavereillasi keskimäärin. Mitä iloa ja etua siitä on, se on taas ihan toinen asia.

Tätä ideaa on tiettävästi sovellettu flunssarokotuksiin. Jos syystä tai toisesta ei ole mahdollista rokottaa kaikkia, niin kannattaa rokottaa sellaiset ihmiset, jotka ovat tekemisissä monien muiden kanssa. Ei siis mökin mummmoja, vaan esimerkiksi poliitikot ainakin vaaleja edeltävänä aikana. Toki siitä saa ilkeän oloisia otsikoita, mutta tilastollisesti ajatellen näin kannattaisi tehdä.

Ei kommentteja: