Sunday, 24 March 2013

7 miljoonaa dollaria minuutti

 Vähän jatkoa Adamsin kuuluisasta kuunnousukuvasta kertovalle tarinalle. Wikipedia tietää kertoa tästä kuvasta parissa eri yhteydessä mm. seuraavaa:

"Adams was notorious for neglecting to record exact dates for his images. Moonrise had been variously listed as having been made in 1940, 1941, 1942, and 1944; attempts were made to determine the date using astronomical calculations based on the Moon's position in the image. David Elmore of the High Altitude Observatory in Boulder, Colorado, concluded that Moonrise was taken on October 31, 1941, at 4:03 p.m. Adams used this date in several publications, including Examples, though the time was given as 4:05 p.m. rather than 4:03 p.m. Dennis di Cicco of Sky & Telescope magazine noticed that the Moon's position at the time Elmore had determined did not match the Moon's position in the image, and after an independent analysis, determined the time to be 4:49:20 p.m. on November 1, 1941. He reviewed his results with Elmore, who agreed with di Cicco's conclusions."

"In September 1941, Adams contracted with the Department of the Interior to make photographs of National Parks, Indian reservations, and other locations for use as mural-sized prints for decoration of the Department's new building. Part of his understanding with the Department was that he might also make photographs for his own use, using his own film and processing. Although Adams kept meticulous records of his travel and expenses, he was less disciplined about recording the dates of his images, and neglected to note the date of Moonrise, so it was not clear whether it belonged to Adams or to the U.S. Government. But the position of the moon allowed the image to eventually be dated from astronomical calculations, and it was determined that Moonrise was made on November 1, 1941, a day for which he had not billed the Department, so the image belonged to Adams. The same was not true for many of his other negatives, including The Tetons and the Snake River, which, having been made for the Mural Project, became the property of the U.S. Government."

"Mitä välii?", voisi nykyisen nuoren sukupolven edustaja kysyä. "Ja miksei aikaa katota EXIF-tiedostosta? Sieltähän ne on helposti tsiigattavissa vaikka sekkojen tarkkuudella!"

Sitä vaan välii, että pelkästään tämän valokuvan Adamsin vedostamien kopioiden myyntiarvoksi on arvioitu yli 22 miljoonaa dollaria. Eikä vuonna 1941 tosiaankaan kuviin tallentunut automaattisesti teknisiä tietoja, ne piti kaikki kirjata käsin ylös. Vaivalloista? Kyllä, olen usein filmiaikaan yrittänyt, harvoin onnistunut.

Päätin tutkia netissä olevalla astronomisella ohjelmalla, miten hyvin yllä esitetyt arviot kuvan ottamisen ajasta olisivat yhteensopivia minun tutkimuksieni kanssa. Minulla oli aluksi pieniä tulkinta-ongelmia, kun yritin laskea Kuun korkeutta netissä saamani New Mexikon aikavyöhykkeen mukaan. Näytti siltä, että Kuu oli vielä horisontin alapuolella kuvan väitettyjen ottamishetkien aikaan. Vasta hetken asiaa pohdittuani ja nettiä selatessani minulle selvisi, että osavaltiossa siirryttiin kesäaikaan vasta vuonna 1942, joten syksyllä 1941 paikallinen aika oli GMT - 7 tuntia.Varsinainen riesa koko kesäaika.

 Kuun korkeuden taivaalla kykenee jotenkin arvioimaan, kun tietää sen halkaisijan olevan noin 0,5 astetta. Kuvassa horisontti lienee jossain vuorien ja tasamaan yhtymäkohdassa. Kun korkeuskulma on  Kuun keskipisteen ja horisonttitason välinen kulma, niin kuvassa näkyvän Kuun korkeudeksi voisi arvioida 5 astetta. Adamsin oman ilmoituksen mukaan laskettuna Kuu olisi silloin 4,2 asteen korkeudella ja  Aurinko 11,7 astetta horisontin yläpuolella. Auringon asemaa on vähän vaikea arvioida kuvasta, mutta varjoista päätellen sen täytyy olla alempana. 

Netissä olevalla astronimisella ohjelmalla saadut tulokset ovat postauksen lopussa. Niissä on paljon erilaista dataa, olen tässä laittanut tekstiin niistä vain oleellisimmat.
Seuraava arvio vie kuvan ottamishetken seuraavaan päivään kello 16:49 paikallista aikaa. Kuvassa oleva aika on GMT, josta paikallinen aika on siis 7 tuntia jäljessä. Aurinko olisi nyt vain noin 3 asteen korkeudella ja Kuun korkeus olisi 6,9 astetta. Minusta kuva ei tue näitä tuloksia. Aurinko on jo liian matalalla ja Kuu  vastaavasti liian korkealla. Kun Aurinko ja Kuu noilla leveysasteilla nousevat ja laskevat lähellä horisonttia noin asteen viidessä minuutissa, niin olettaisin todellisen ajan olleen kymmenen minuuttia aikaisemman, eli suunnilleen 16:40 paikallista aikaa. Molemmat taivaankappaleet olisivat olleet silloin noin 5 asteen korkeudella.

En oikein ymmärrä, mikä intressi Adamsilla oli aluksi väittää kuvan ottopäiväksi lokakuun 31:stä. Sehän on perjantai ja kun Yhdysvalloissa oltiin jo tuolloin viisipäiväisessä työviikossa, niin seuraava päivä olisi ollut vapaa päivä. Siis kuva olisi ilman muuta otettu Adamsin "omalla ajalla". Ehkä sopimuksessa oli sovittu, että työpäivä ei ollut "Nine to five", vaan esimerkiksi kahdeksasta neljään. Silloinhan perjantaina klo 16.03 otettu kuva olisi myös "omalla ajalla" otettu. Yli kahdenkymmenen miljoonan taalan minuutit joka tapauksessa.Ainakin Elon matematiikan mukaan  laskettaessa.

Nykyäänhän kaikki on helppoa tältä osin. Kameroissa on tarkat kuvan ottamisen tekniset tiedot, joissakin jopa koordinaatit. Kun minä otin oman kuukuvani, niin kamera kertoi sen ottamisajasta seuraavaa.  Google maps tietää kotini koordinaatit, joten eikun syöttämään luvut samaan ohjelmaan, jolla laskeskelin Adamsin kuvan ottohetkeä.


 
Kiusallista kyllä ohjelma kertoo vääjäämättömästi, että kuvan ottohetkellä Kuun korkeuskulma on yli 41 astetta, eli se on ollut paljon korkeammalla kuin mitä se on kuvassani. Lahjomattoman todistusaineiston paineessa murrun ja tunnustan ottaneeni kaksi kuvaa, joista toisesta raahasin Kuun toiseen kuvaan mielestäni sommituksellisesti parempaan paikkaan. Ainakin sain sen mahtumaan vaakakuvaan. 

 Täällä se Kuu oikeasti möllötti.

Yhdistin lopuolta kuvat panoraamaohjelmalla. Alla olevassa kuvassa  Kuu on siellä, missä se oli kuvan ottamisen hetkellä. Vähän olen tässäkin nurkkia oikonut ja Emmaa vaalentanut, mutta uskooko kukaan enää sen autenttisuuteen. Kun kerran keksitään, niin sitä aina epäillään.  

 Vain vähän kaunisteltu totuus Maaliskuun 21 päivän 2013 tilanteesta klo 18:07 Vantaa Matarin Saarantiellä. Kartasta näkee, että Saarantien suunta on hieman pohjoisesta itäänpäin. Kun talo on tien suuntainen, niin Kuu on suunnilleen kaakossa, eli suuntaan 135 astetta pohjoisesta etelään. Taulukossa, jossa on paljon tähtitieteellistä dataa, tämä on kohdassa "Moon Azimuth", jonka lukuarvo on 143 astetta. Jotain sentään sopusoinnussa kuvan kanssa.Auringinlaskun ja kuunousun saaminen samaan kuvaan onnistuu vain kerran kuunkierron aikana, ja silloinkin peliaikaa ei ole kovin montaa minuuttia. Kuvissa ensimmäinen asuinpaikkamme Vantaalla, punainen tornitalo Koivukylässä ja ainakin toistaiseksi viimeinen, vanhan Matarin Saarantiellä. Kuvien oton välillä on vuorokausi. Kun kuunnousu "myöhästyy" joka päivä noin 50 minuuttia, niin Saarantien kuvassa Aurinko on jo laskenut, kun Kuu on vasta nousemassa. Maisemaa ja Kuuta ei millään valotettua tasapainoisesti kuvaan.

 Koivukylä 25.3.2013 klo 18:10

Kuvan Camera Data -tiedot

 Saarantie 26.3.2013 klo 19:18

 Kuvan Camera Data -tiedot

7 comments:

 1. Sellainenkin selittely on julkaistu, että ensimmäinen ajoitus meni pieleen osin siksi, että tarkasta kuvauspaikasta oli epäselvyyttä. Adams kuvasi tieltä auton vierestä, ja sittemmin ilmeni, että tietä oli sittemmin oikaistu, ja kuvauspaikka olikin hieman eri kohdassa eikä enää kyseisellä tiellä.

  Jos kuvausajankohta tosiaan olisi ollut työaikaa, olisi kait melko varmaa, että Adams olisi hiukan joustanut kirjauksissaan.... :)

  Edellisessä bloggauksessa mainitut mittarilukemat lienevät jotain opetushöpinää, koska elämänkerrassaan Adams kertoi, ettei löytänyt valotusmittaria siihen hätään, vaan veti valotuksen hatusta. Kuuhan tunnetusti sopii hyvin f:16-sääntöön, joten eipä siinä tietystikään kokeneelle kuvaajalle mitään mittaamista olisi ollut.

  Negoja oli vain yksi, valo alhaalta hävisi, ennen kuin Adams ehti valottaa toisen. Kuulemma siitä tuli kehityksessä ongelmallisen jyrkkä, ja perfektionisti Adams kertoi kunnollisia vedoksia tulevan yleensä vasta vedostussession kolmantena päivänä. Hankala nega. Adams lopettikin sitten vedosten tekemisen siitä, ja jälleenmyyntihinnat alkoivat nousta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ymmärtääkseni Adams otti toisen negan ikään kuin varmuuskopioksi. Jos ensimmäisen negan kehitys ei antanut toivottua tulosta, niin asia voitiin korjata varanegan avulla. Kahden negan "HR"-vedostustekniikkaa Adams ei ymmärtääkseni käyttänyt. Sakari voinee oikaista, jos käsitykseni tästä on väärä.

   Delete
  2. Ei ymmärtääkseni, muuten kuin että toinen nega kehitettiin tarvittaessa eri jyrkkyyteen.

   Tässä valo muuttui niin nopeasti, että varanega jäi ottamatta. Kait siitä olisi loivempi sitten kehitetty.

   Delete
 2. Kumma kuu kun nousee vuorten etupuolelta...

  ReplyDelete
 3. Kuu on tässä mittatikkuna. 0,5 astetta.

  ReplyDelete
 4. Miksi kuu on Koivukylässä suurempi kuin Rekolassa? Feikkiä?

  ReplyDelete
 5. Vastaus on Kuvan Camera Data -kuvissa. Kun käytetty polttoväli on Koivukykän kuvassa noin 2,5 kertainen Saarantien kuvaan verrattuna, niin Kuun koonkin on oltava samassa suhteessa. Kuvat kun ovat pikselimääriltään yhtä suuret.

  ReplyDelete