tiistai 6. elokuuta 2013

Tee-se-itse -passikuva kännykällä

Ammattivalokuvauksen vihollinen n:o 1 ajamassa alas passikuvaajien ammattia. Huomaa kuitenkin kamerana käytetyn kännykän ja horsmien värimaailman sävy sävyyn yhteensopivuus.


Netti on pullollaan keskusteluja passikuvien hinnasta ja laadusta. Jompikumpi on aina pielessä, jos ei muu, niin niiden suhde. Siksi todellinen tee-se-itse -mies ei hankikaan passikuvaa valokuvaamosta, ei edes passitoimiston automaatista, vaan ottaa sen itse itsestään. Kännykällään.

Nykyisen biometrisen passin valokuva on tarkoin määritelty. Kuvien tiettyjen elementtien on vain oltava kunnossa, muuten passivirkailijalta tulee hylsy. Mutta jos tietää, mitä tekee, niin kyllä se onnistuu omalla takapihalla kännykälläkin. Ei siinä kalliita järkkäreitä ja studiovaloja tarvita.

Ulkoiset olosuhteet ovat kunnossa, kun valaistus on tasaista varjoja luomatonta ja tausta on tasaisen vaalea. Minä otin tee-se-itse -passikuvani taloni pohjoisen puoleisen sivustan varjossa auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta. Taustana oli tikkaisiin nippusiteillä kiinnitetty valkoinen muovi, jonka koko oli tosin vähän turhan nafti.


Kun ottaa itse itsestään kuvan, niin voi olla vaikeuksia saada pieni tausta osumaan ihan keskelle. Toinen ongelma on perspektiivi. Käsillä kun on aika rajallinen pituus, niin kamera on väistämättä turhan lähellä. Passikuvaohjeen vaatimia molempia korvia on vaikea saada näin läheltä kuvattaessa kunnolla näkyviin. Zoomauskaan ei auta, koska perspektiivi riippuu kameran ja kohteen välisestä etäisyydestä, ei objektiivin polttovälistä.



Kopioin vähän taustaa oikealle lisää ja kopion kääntämällä myös näkyvän korvan toisellekin puolelle. Vaikka se luultavasti menee lävitse kuin väärä raha, niin ainakaan viralliseen passikuvaan en voi suositella tätä jälkimmäistä photoshoppausta.


Kuva suoristetaan ja rajataan passikuvaohjeen mukaisesti. Kuva mustavalkoiseksi, hieman sävyjen säätöä,  hiuksen poisto paidan kauluksesta ja lievä terävöitys, niin käsillä on käypänen passikuva.


Kuvan voi lähettää kuka vain  netissä olevien ohjeiden mukaan suoraan Poliisin passikuvatietokantaan. Lähetettäessä vielä tarkistetaan ohjelmallisesti, että kuva on kunnossa. Minun kuvani läpäisi testin moitteitta.

Kannattaako tee-se-itse -passikuva? Miten sen nyt ottaa. Poliisin passikuva-automaatista saa kuvat seitsemällä eurolla, valokuvaamosta parilla kympillä. Viimeksi mainitussa saa yleensä uuden otoksen, jos silmät sattuva räpsähtämään kiinni väärällä hetkellä tai ilme on muuten vaan vähän vino. Ei ihan hirveän kallis investointi, kun se tarvitsee tehdä vain joka viides vuosi.

Kyllä ohjeen mukaisen passikuvan saa vaikka ottamalla sen itse kännykällä, mutta silloin on tiedettävä mitä tekee. Kylmiltään se ei tule onnistumaan sen näennäisestä yksinkertaisuudesta huolimatta.

Ai että mistäkö tiedän? Siitä vain, kun olen joskus kouluttanut ammattivalokuvaajia biometrisen passikuvan otossa. Puolen päivän kurssin jälkeen passikuvaksi kelpaavien kuvien ottaminen ei onnistunut kaikilta kurssilaisilta. Siksi neuvonkin passikuvausta miettiviä käymään valokuvaamossa. Niin minä aion itsekin tehdä, kun passini menee parin vuoden päästä umpeen. Valokuvaamossa saa ihan oikeasti molemmat korvat mukaan kuvaan ja muutenkin laatu on jotain muuta kuin perinteisessä passikuvassa:  "Jos aloit muistuttaa passikuvaasi, niin olit loman tarpeessa".




ps. 7.8.2013

Laiton kuvani myös Facebookiin profiilikuvaksi. Olen siinä kuulemma sarjamurhaajan näköinen. No, onneksi vain näköinen. Ei kuvan miestä pahenna jos ei mies kuvaa. Analysoidaan tätä kuvaa vielä hieman.

Olenko tämän näköinen? Sillä hetkellä sillä kameran kuvakulmalla varmaan olin. Tänä aamuna vaimo otti uuden passikuvan minusta ihan oikealla kameralla. Nyt olin tämän näköinen. 


Miten sarjamurhaaja muuttuu sarjahurmaajaksi (ehkei nyt sentään)? Oikea kamera, silmälasit, vähän lunkimpi ilme, parempi kuvaaja?

 Tuskin mikään näistä. Kun ylempi kuva on otettu niin kaukaa kuin omat kädet ylsivät, eli noin 60 cm:n päästä kasvoista, niin alempi on otettu noin 1,5 metrin päästä. Se on se etäisyys, jolta olemme tottuneet toisiamme katselemaan. Siksi kasvojen perspektiivi tuntuu tältä etäisyydeltä otetussa kuvassa luonnolliselta. Ei se sen todempi ole kuin läheltä otetussa kuvassa.

Kulmien kurtistus ja tuskainen ilme ylemmässä kuvassa johtuu lähinnä siitä, että jouduin pinniselemään koittaessani työntää kännykän niin kauaksi kuin mahdollista. Tänään otin itse vielä omakuvan samalla kameralla kuin yllä olevassa kuvassa. En vain viitsinyt työntää kameraa kovin kauaksi kasvoista. Tulos alla. Olen minä tämänkin näköinen, kun oikein läheltä katsotaan.




Läpi menivät molemmat kuvat automaattisesta laaduntarkistuksesta. Sehän ei tiedä, milta minä "oikeasti" näytän. Jos menen hakemaan uutta passia alempana olevan kuvan kanssa, niin voihan työntää naamani 20 cm:n päähän passivirkailijan naamaa ja väittää, että kyllä kuva on hyvinkin näköinen - varsinkin jos virkailija on itse likinäköinen.

Poliisin passikuvaohjeessa on tässä selkeä periaatteellinen virhe. Alla olevat hylätyt kuvat eivät suinkaan ole liian kaukaa tai liian läheltä otetut. Kaikki kuvat on otettu suunnilleen samalta etäisyydeltä, koska niiden perspektiivi on suunnilleen sama. Kuvat on vain rajattu liian tiukasti tai liian löysästi. Passikuvaohjeessa pitäisi olla, kuinka kaukaa kuva suunnilleen pitäisi ottaa. Siis mainitun 1,5 merin päästä kasvoista. Kuten tässä valokuvaaja Marja Seppälä on tekemässä. Tosin hänen taituruutensakin alkaa lähestyä poikkitieteilijää. Marja kun on sekä kuvassa oleva kuvaaja että itse kuvan kuvaaja. Näin ainakin linkissä olevan tiedon mukaan.


Lopuksi vielä vanhan toistoa. Jos haluatte näytettä passikuvaanne kanssamatkustajille, niin suosittelen edelleen valokuvaamossa käyntiä.

pps. 8.8.2013



Minä kun kuvaan ammatikseni tällaisia, niin se antaa tiettyjä eväitä passikuvan ottoonkin. Fysikaalinen ilmiö, joka pitää näkyä selkeästi ja oikein kuvassa. Vapausasteita on toki enemmän kuin passikuvassa, mutta perusidea on sama. 

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kauanko itselläsi meni kuvan ottamiseen?

Timo Suvanto kirjoitti...

Itse kuvan ottaminen nyt ei kauaa vienyt. Valotusaika näkyi olleen 1/143 sekuntia.

Kaikki lähti liikkeelle sitä, että vaimolla oli passin tilaaminen tänään ja kuvaa ei ollut. Samalla halusin kokeilla, miten Poliisin passikuvien sähköinen valokuapalvelin tomii. Se toimi hyvin ja selkeästi. Se ei ole hidastava tekijä ketjussa.

Suurin ongelma on siinä, että passikuviin perehtymätön ei tiedä, millainen biometrisen passin kuvan pitää olla ja miten sellainen tehdään. Väitän edelleenkin, että pystymetsästä tällaisen kuvan tekeminen ei onnistu kuin vasta pitkällisen yrityksen ja erehdyksen kautta. Eikä silloin tarvitse olla mikään itse otettu omakuva kännykällä, vaan toisesta asiallisella kameralla otettu kuva.

Minä harjoittelin aikoinani kokonaisen päivän passikuvan ottoa, kun olosuhteet eivät saaneet olla studiomaiset. Kun harvalla amatöörifotarilla on muotokuvastudioa kotonaan, niin luonnonvalon käyttö on yleensä luontevin valaisuratkaisu.

Jos aikaa aletaan ottaa siitä, kun rupesin katsomaan sopivaa kuvauspaikkaa ja kello pysäytetään siihen, kun Poliisin ohjatusta kuvan latauksesta tuli printattavaksi hyväksytyn kuvan dokumentti, niin aikaa meni noin tunti, mielummin hieman yli kuin alle. Ei tässä kummoisille tuntipalkoille pääse ottamalla itse passikuvansa. Silti uskallan lähteä viivalle kenen halukkaan kanssa vain, joka haluaa haastaa minut tässä "kisassa".

Matti Äyräs kirjoitti...

Eteenpäin Poikkitieteilijän viitoittamalla tiellä ammattivalokuvauksen alasajossa!!

Helsingin Maisteri kirjoitti...

No miten sen kukin meistä lukee. Toisaalta ja toisaalta. Taitaa poikkitieteilijä yrittää ratsastaa kahdella hevosella yhtaikaa.

Timo Suvanto kirjoitti...

Olen elämäni aikana ratsastanut yhteensä kahdella eri hevosella. Eri aikaan. Toisen selästä putosin ja se potkaisi minua melkein päähän. Siihen loppuivat ratsastushalut.

Helsingin Maisteri kirjoitti...

Poikkitieteilijä yrittää väistellä kommentoimalla käyttämääni sanontaa kirjaimellisesti. En nyt rupea vääntämään rautalangasta mitä tarkoitin. Arvelen että hän tietää mihin sanonnalla viittasin.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Olen noudattanut poikkitieteilijän ohjetta jo etukäteen, ja käynyt valokuvaamossa aina kun olen passikuvaa tarvinnut. Niitähän tarvitaan myös viisumeihin, joka kerran kun poikkeaa sellaista vaativassa maassa, ja sitten kaikenlaisiin jäsenkortteihin, ajokorttiin jne., joten hiukan useammin kuin kerran 5 vuoteen asiaa tulee. Suunnilleen kerran vuodessa näyttää tarvetta olevan.

Voi olla, että jossain on sellainenkin valokuvaamo, jota poikkitieteilijä tarkoittaa lausumalla "laatu on jotain muuta", mutta eipä ole sattunut kohdalle. Olenkin aina käynyt eri paikassa, toivossa että sellainen asiallinenkin löytyisi. Ei ole löytynyt. Ehkäpä just niitten kuvaamojen henkilökunta ei ole sattunut olemaan siinä passikuvakoulutuksessa.... Se onkin todennäköistä, koska useimmiten liikettä hoitaa teini-ikäinen tai sen just ohittanut tyttölapsi, joka ei ole ilmeisestikään ollut missään koulutuksessa, saati sitten passikuvakurssilla. Opastus kuvaamiseen on kestänyt korkeintaan 10 minuuttia. - No, joskus on sitten sattunut liikkeen omistaja itsekin paikalle, mutta, kumma kyllä, laatu ei ole siitä mitenkään korjaantunut. Yhtään kuvaa en ole vielä valokuvaamosta saanut, jossa laatu edes lähentelisi poikkitietielijän kännykkäkuvan tasoa (sisällöstä mainitsematta, siis).

Biometrinen kuva asettaa uusia vaatimuksia, ja sellaista en ole vielä hankkinut. Passi vanhenee, joten lähellä ollaan. Taidan kuitenkin tehdä kuvan itse, harjoitusmielessä. Kokemukset valokuvaamoista ovat sen suuntaisia, että hinnasta riippumatta kuvat eivät ole sen väärtejä. (Pitäisi matkustella johonkin niistä paikoista, joista kunnollisia saa - ja juu, tunnen kyllä toki itsekin muutamia. Yli 100 km passikuvan takia on kuitenkin liikaa.)

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Muuten, eiks niitten ohjeitten mukaan myös pieni hymy ole sallittu, kunhan ei hampaita näy? Sillä vaan, että esimerkkikuvassa poikkitieteilijän ilme kuuluu kategoriaan "yhden syönyt ja toista meinaa", vanhan hämäläisen sanonnan mukaan. Passikuvassa ei ole siis pakko näyttää sarjamurhaajalta.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Hesarin uutisia lukiessa tuli mieleen vielä, että nythän passikuvan tunnistettavuudelle on kokonaan uusia haasteita, kun jakelu tapahtuu R-kioskien kautta. Kioskin myyjänkin pitää osata antaa passi oikealle henkilölle, ja ilmeisesti se ei aina ole onnistunut.

Timo Suvanto kirjoitti...

Ilmeen on oltava neutraali. Ohjeessa ei hyväksytä sellaista hymykuvaa, jossa hampaat näkyvät. Toisaalta hyväksytyissä esimerkkikkuvissa joissakin on hymyn poikanen kasvoilla. Ehkä se katsotaan neutraaliksi ilmeeksi.

Timo Suvanto kirjoitti...

Sakarin kommenttiin liittyen passikuvan otto on mitä parhain harjoitus valokuvaajaksi haluavalle. Siinä kun taiteelliset vapausasteet ovat varsin minimissään ja kuitenkin sen pitäisi näyttää asiakkaan silmissä "hyvältä". Jos passikuvan otto tuottaa ylipääsemättömiä vaikeuksia, niin silloin suosittelen valokuvataiteilijan uraa, mikäli valokuvaus on ammattina "se ainoa mahdollinen vaihtoehto". Katso kuvia blogin lopussa.

vajuvone kirjoitti...

"Ei ihan hirveän kallis investointi, kun se tarvitsee tehdä vain joka viides vuosi."

Monissa Euroopan maissa passi on voimassa 10 vuotta. Suomen passin mikrosirun takuuaika muistaakseni rajoittaa meillä. Sitäpaitsi moniin maihin mentäessä passin on oltava voimassa vähintään puoli vuotta, mistä syystä olen pari edellistä kertaa joutunut uusimaan alle viidessä vuodessa. Lisäksi tietenkin viisumikuvat, mutta niiden ei tarvitse olla "poliisilaatua" sentään.

Anonyymi kirjoitti...

Värikuva kelpaa myös. Passissa näkyvä kuva on edelleen mv, mutta sirulla kuva on värikuva. Ja saahan aina värikuvasta paremman mv muunnoksen.

Jos en väärin muista, niin kv passissa pitää olla värikuva.

Anonyymi kirjoitti...

Ei liity jutun aiheeseen, mutta käsittääkseni nimenomaan EU:n takia Suomen passin voimassaoloaika lyheni viiteen vuoteen.

Aiheesta sen verran, että olen valokuvaliikkeistä ja automaateista ottanut lukemattoman määrän kuvia viisumeita varten ja satsin saaminen on aina ollut monen yrityksen takana. Poikkitieteilijän tässä esittämien itseottamien kuvien tekninen laatu on myös kirkkaasti parempi.

vajuvone kirjoitti...

Unionin alueella on käytössä myös kymmenen vuoden passeja.
– Esimerkiksi Saksassa on kymmenen vuoden passi, vaikka siellä on sirut käytössä. Valtio vastaa ajasta, jolloin takuu sirun toiminnalle on loppunut,
sanoo poliisin lupahallintopäällikkö Minna Gråsten.
Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) uskoo, että passin voi tulevaisuudessa saada kymmeneksi vuodeksi. Jos tässä tekniikka edistyy, niin toki kymmenen vuoden
passi on mahdollinen. Nyt sirun toiminta voidaan taata vain 5–7 vuodeksi, ja tämä luo sen rajoitteen.

Keskisuomalainen 18.6.2012

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Keski-Suomen radiossa haastateltiin tänä aamuna valokuvaaja Anne Yrjänää. Aiheena oli facebook-kuvien teettäminen ammattilaisilla, mutta passikuvaakin sivuttiin. Annen mukaan passikuva ei ole ihan sopivin facen profiilikuvaksi, koskapa näitten vaatimusten johdosta se on "kuva loman tarpeessa olevasta ihmisestä".

Näinhän edellä olevat poikkitieteilijänkin kuvat näyttäisivät olevan...

Timo Suvanto kirjoitti...

Katselin omien facebook-kavereitteni profiilikuvia. Passikuvia oli 2 kpl, molemmissa tietty vitsi takana. Annen oma kuva oli lapsuuskuva, ei varmasti ammattikuvaajan ottama.

Jos ammattikuvaajat saavat vähän voita leivän päälle facebookista, niin siitä vain. Vaikea kuitenkin uskoa, että niistä merkittävää tulonlähdettä muodostuisi. Facebookin ideaan kuuluu pikemminkin kotikutoisuus kuin professionaalisuus. Profiilikuvat ovat sen mukaisia, usein persoonaa jotenkin vitsikkäästi kuvaavia. Ainakin henkilön omasta mielestä.

Anonyymi kirjoitti...

Asiat helpottunu (likaa joidenkin mielestä)i: http://www.idphoto4you.com/

Anonyymi kirjoitti...

(liikaa)...

Anonyymi kirjoitti...

(liikaa)