lauantai 1. helmikuuta 2014

Nytto- eller tvångrörelse?




Viime yönä tuli ensimmäistä kertaa tänä talvena lunta. Tein Emman kanssa pienen kotiseutukierroksen ja samalla kyselin pihoillaan kolien ja lumilapioiden kanssa ahkeroivilta naapureilta, että harjoittavatko he hyöty- vai pakkoliikuntaa. Vastauksen vaihtelivat, mutta pääsääntöisesti se oli sekä - että.

Minusta lumien luominen on omakotitaloasujan etuoikeuksia - toki vain lumen tulon ollessa kohtuullista. Eikä se niin kivaa ole, ettenkö sitä soisi myös vaimolle tämän sitä erityisesti halutessa.

En kuitenkaan osaa vaatia, että läheisen Mikkolan kerrostaloalueen kaikkien asukkaiden on opiskeltava lumenluontia, että he voivat tulla kolaamaan minun pihaani, kun minun voimani vähenevät. Enkä oikein osaisi perustella sitä silläkään, että lumenluonti on portti moniin muihin töihin. Kun on ensin oppinut luomaan lunta, niin sitten mattojen tamppaamisen opettelu on paljon helpompaa. Sen sijaan olen sitä mieltä, että lumenluonti on sekä hauskaa että hyödyllistä puuhaa, suorastaan huvi- ja hyötyliikuntaa (nöje- och nyttorörelse). 

4 kommenttia:

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Jos se hupia olisi, niin

1) urheiluliikkeissä olisi alennuksessa ( -70 %) lumenluontiasuja. Kukaan huvikseen liikkuva ei voi kuvitella liikkuvansa ilman asianmukaista juuri kyseiseen liikuntamuotoon suunniteltua Indonesiassa valmistettua liikunta-asua. Vrt. laskettelun lajit, murtomaatunnelihiihto, golf, matkaluistelu jne. jne.

2) Näihin iloisenvärisiin ulkoiluasuihin sonnustautuneita ihmisiä näkisi puistoissa, tienvarsilla ja katualueilla harjoittamassa liikuntaharrastustaan.

Kummankin e.m. kohdan jäädessä toteutumatta vetoaisin n.s. "vanhan kansan" lausumaan: jos työ huvia olisi, niin herrathan sen tekisivät. MOT.

Helsingin Maisteri kirjoitti...

Taitaa poikkitieteilijä aivan tarkoituksella käyttää liikunnasta sanaa rörelse. Minun tyydytttävän ja välttävän välillä olevan ruotsinkielen taitoni mukaan rörelsen sijaan pitäisi käyttää jotain muuta sanaa. Mutta laitetaan tämä pt:n pakkoruotsi-kampanjan piikkiin.

Timo Suvanto kirjoitti...

Ehkä träning olisi oikeaoppisempi, mutta meikäläinen osaakin lähinnä kökköruotsia.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Eiks se träning ollutkaan polttopuiden pilkkomista...?