tiistai 28. syyskuuta 2010

Heittääkö Jumala noppaa?





Lottoblogi sai aikaan niin paljon säpinää kommenttiosastossa, että käsittelen sitä vielä vähän. Viimeksi kysyttiin, miten tilanne todennäköisyyksien suhteen siitä muuttuu, jos ihminen laittaa lottorivit tai kone arpoo ne? Tapahtuman todennäköisyys riippuu siitä, kuinka paljon informaatiota tilanteesta on. Todennäköisyys voi muuttua aivan oleellisesti, jos informaatio muuttuu.
Koetan havainnollistaa ehkä vähän kaukaa haetulla esimerkillä. Ollaan tässä muutenkin menty jo niin pitkälle metsään, että tuskinpa tuo haittaa.

Oletetaan, että Jumala päättäisi laittaa lottorivin. En nyt ihan heti keksi, miksi Jumala pelaisi lottoa, mutta ei sen näissä ajatuskokeissa (Gedanken Experiment) haittaa. Albert Einstein tosin oli sitä mieltä, että Jumala ei heitä noppaa, mutta sillä hän ei tainnut tarkoittaa Jumalan pidättäytyvän uhkapeleistä.
Kun Jumala tunnetusti on kaikkitietävä ja kaikkivoipa, niin oikean lottorivin väsääminen ennen arvontaa tuskin on Jumalalle kovin vaikeaa. Eihän hänen tarvitse välittää Heisenbergin epätarkkuusperiaatteesta tai syyn ja seurauksen kausaalisuhteesta eikä muistakaan luonnonlaista kuten meidän muiden Universumissa niiden kahleissa tarpovien täytyy tehdä. Kuten muurahaisten tai galaksien.
Jumala varmaan valitsisi jommankumman seuraavista (toki mikä minä olen Jumalaa neuvomaan, mutta itse hänen asemassaan varmaan tekisin näin). Jumala voisi lähettää pari luotettavaa Maxwellin demonia (toisen hommiin, toisen viralliseksi valvojaksi) lottokoneeseen varmistamaan, että juuri oikeat pallot tulevat arvonnassa. Tyyliä olisi vielä siinä, että ne tulisivat suuruusjärjestyksessä pienimmästä suurimpaan, jolloin lottokoneen ei tarvitsisi järjestellä niitä. Tai sitten Jumala vain yksinkertaisesti sekoittaisi syyn ja seurauksen hyvin järjestetyn pakan hetkeksi ja pihistäisi pakan alta oikean voittorivin. Tietenkin se olisi aika epäreilua koko lottoavaa Suomen kansaa kohtaan, mutta ehkä Jumala antaisi ainakin osan voitosta hyväntekeväisyyteen ja menisihän Jumalan pelipanos toki tieteen, taiteen ja urheilun hyväksi.
Näin ollen todennäköisyys sille, että Jumalalla on 7 oikein on tasan yksi. Se kun on ihan varma juttu. Lisäksi olen ihan varma siitä, että Jumala olisi järjestänyt rivin sellaiseksi, että kukaan muu arvaisi laittaa juuri sitä kuponkiinsa. Näin hän saisi pitää päävoiton ihan itse. Silloin todennäköisyys, että joku satunnainen hemmo saisi myös rivillään 7 oikein on nolla.

Yksi Suvannolta puuttuu ja sen mukana kaikki, saattaisivat huutaa varmaan sekä uskovat että skeptikot yhteen ääneen. Oletko unohtanut Paholaisen?
Entäpä jos Paholainen, joka ei ole ihan niin kaikkitietävä ja kaikkivoipa, että voisi etukäteen junailla itselleen oikean lottorivin, mutta jolla on niin paljon hynää, että ihan vain Jumalan kiusaksi lottoaisi kaikki mahdolliset rivit? Mitenkä silloin kävisi Jumalan ainoan oikean rivin?
”Aina on yksi keino jäljellä – eikä se ole edes viimeinen…” tuumivat Armas J. Pullan sotasankarit Ryhmy ja Romppainen,



kun joutuivat ryssän hyökätessä kiperään paikkaan. Näin varmaan ajattelisi Jumalakin (vaikka edelleen mistäpä minä sen tietäisin, mitä Jumalan päässä milloinkin liikkuu). Kuitenkin jos minä olisi Jumala, niin kokeilisin ainakin seuraavaa temppua. Juuri kun lottoarvonta on meneillään ja Paholainen jännittyneenä seuraa pallon putoamista lottokoneessa, niin minä Jumalana livahtaisin johonkin rinnakkaiseen maailmankaikkeuteen. Paholainen ei ole mitenkään voinut hoksata, että Jumala onkin täyttänyt oikeat lottorivit kaikissa multiversumeissa. Niin saisi paholainen taas kerran pitkän nenän, mikä olisikin vanhalle vihtahousulle ihan oikein.

2 kommenttia:

Eeva Mielos kirjoitti...

Taas Timolta uusi pohjanoteeraus.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

No, odotamme seuraavaa tarinaa jännityksen vallassa! Ylittääkö ja yllättääkö sankarimme itsensä(kin) ja pääsee vielä syvemmälle!