Monday, 3 October 2011

Kunnolla vinossaEdellisessä bloggauksessani sain ansaittua kritiikkiä panoraamakuvani vinoudesta. Kun opiskelin aikoinani valokuvausta VVI:ssä, niin sain ammattitutkinnossa sapiskaa horisontin liian vähäisestä vinoudesta. Jos horisontti on vinossa, niin sen on oltava kunnolla. 

Kun horisontti kiertää koko ympyrän, niin oletan sen olevan kunnolla vinossa. Vai mitä Krister?

4 comments:

 1. Sopisi hyvin Heurekan kunniamerkiksi :-)

  ReplyDelete
 2. Mainittu "Krister"4 October 2011 at 13:04

  Nii-in... Horinsontin (tai jonkun muun) vinoudesta keskusteltaessa täytyy muistaa kysymys "mihin verrattuna". Jos oletamme kuvan sivujen olevan suoria ja 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden ja jos edelleen oletamme horisontin olevan suora, voimme keskustella sen yksittäistapauksen osalta horisontin "vinoudesta" tai "suoruudesta" suhteessa kuvan reunoihin. (Ja terminä vinous on huono, mutta hyvin puhekieleen sopiva. Oikeampi termi olisi "kuvien reunoista poikkeavat voimakkaat linjat".) Tällaisessa mainitussa tapauksessa (kuten olet kuullut minulta) on mielestäni yleensä toimivaa, että voimakkaat linjat (kuten jommat kummat saman suuntaiset suorat reunat ja suora horinsontti) ovat tasan saman suuntaiset tai sitten riittävän erisuuntaiset ettei synny hieman eriävien linjojen synnyttämää "virheellisen vinouden" vaikutelmaa. Voiko tätä enää selvemmin ilmaista?!? Luultavasti voi muttei kannata.

  Ja toisaalta jos horisontti on pallo ja kuva-ala on pallo, niin taas linjat täsmäävät keskenään. Joten sitäkään ei voi yleistää. Yllä olevasta kuvasta päätellen olet lapsena laittanut pyöreitä palikoita kanttisesta reiästä laatikkoon onnistuneesti. Minulla taas kyseistä puulelua ei ollut lainkaan.

  ReplyDelete
 3. Kiitokset Kristerille kommentista. Sen johdosta lisäsin tunnisteisiin myös "valokuvakoulun", joka siis tässä tapauksessa viittaa yllä olevaan kommenttiin.

  Minun lapsuudessani pojat ainakin saivat leikkiä halki-poikki-ja pinoon leikissä sitä viimeisintä osaa eli pinota halkoja. Ehkä otankin sen innoittamana itselleni uuden tittelin: halki-poikki- ja pinoon -tieteilijä. Sopii äkkiväärälle mielenmaisemalleni?

  ReplyDelete
 4. Mainittu "Krister"4 October 2011 at 13:31

  "Äkkiväärä" verrattuna mihin?

  ReplyDelete