Monday, 17 October 2011

Puolalaisessa saunassa

Tämä sauna ei ollut muuta suomalaista nähnytkään kuin kuvan ottajan ja hänen Nokiansa, jolla kuva otettiin. Puolalainen saunojan self made survival kit. Roskapönttö ja vessaharjan alusastia.


Kävin viime kesänä Puolassa tiedekeskuskonferenssissa. Hotellini oli kaupungin laidalla. Sen respassa oli mainita, että hotellissa on suomalainen sauna. Pakkohan sitä oli kokeilla. Hintakin oli varsin kohtuullinen, noin 5 euroa + 3 euroa per henkilö. Yksin kun olin liikkeellä, niin 8 euron sijoitus hygieniaan ei tuntunut liian suurelta.  Kun kysyin, että milloin sauna olisi vapaa, niin sen luvattiin olevan käytettävissäni 2 tunnin päästä.

Hotellin ovipoika päästi minut saunaan. Kun kyselin pukuhuonetta, niin poika osoitti minulle suihkun vieressä pesuhuoneessa olevaa kahta vaatenaulaa. Niihin saisi ripustaa vaatteet. Pukuhuoneen puutteen sitten korvasi kaksi todella isoa wc:tä, miehille ja naisille tietysti omat. Toiletit pesutiloineen olivat isommat kuin saunan pesu- ja löylyhuoneet yhteensä. En ollut oikein varma, tultiinko tänne ensisijaisesti tekemään tarpeet ja vasta toissijaisesti saunomaan?

 Yhdistetty puku- ja suihkuhuone. Epämääräinen musta möykky kuvan keskellä on kirjoittajan vaatteet.

Löylyhuoneessa saunan pitkän lämmitysajan salaisuus selvisi minulle. Sauna oli tulikuuma, mittari näytti 130 astetta. Lauteilla istuminen olisi vaatinut ainakin takapuolesta eristetyt housut. Löylyn heittäminen olisi ollut  varma itsemurhalta. Tosin nähtävästi ei ollut tarkoituskaan, että löylyä heitettäisiin, sillä minkäänlaisia löylyastioita ei ollut koko saunassa.

Alastonna muttei neuvotonna. Otin vessan roskakorin löylyvesiasiaksi ja vessaharjan astian kiipoksi (pesin sen aika huolella ensin). Kylmää vettä ensin reilusti seinille ja lauteille. Sen jälkeen saunominen, jopa löylyn heitto oli mahdollista. Mikä lämmityksessä tuhlattiin, se kiuaskivien määrässä säästettiin. Niitä oli korkeintaan 10 kiloa, vastukset loistivat punaisina niiden harvoista väleistä.

Lauteilla pohdiskelin, kuinka hieno fysikaalinen ja fysiologinen lämpöopin oppimiskohde sauna voisi olla. Tässä opin saunassa kylpijällä olisi tietysti päässä viimeisin pedagogistekninen vempain:   lisäketodellisuuskypärä , joka paitsi suojaisi korvia palamiselta myös antaisi tarpeellista dataa ja tietoa saunomisen edistyessä. Lämpötilan, kosteusprosentin, kehotuksen lähteä pois ennen kuin henki lähtee. Samaista laitetta voisivat käyttää myös saunomisen mm. kilpailuihin valmentautuvat kilpailijat - sikäli kun kisoja enää järjestetään Heinolan traagisten tapahtumien jälkeen. Kaimapoika Sauna-Timokin olisi varmaan paremmassa hapessa, jos olisi valmistautunut kisaan vähän tieteellisemmin.  Lauteille tuupertuneesta Vladimir Ladyženskista nyt puhumattakaan.

Puolalaisella saunan suunnittelijalla olisi voinut olla oma lisäketodellisuuskypäränsä piirustuspöydän ääressä. Tosin saman tiedon olisi saanut helpommin käymällä ennen "suomalaisen" saunan rakentamista oikeassa suomalaisessa saunassa.

Kun vein avaimen takaisin respaan, niin minulta tiedusteltiin, miltä suomalainen sauna tuntui suomalaisesta. Valehtelin sujuvasti olleeni hieman pettynyt vain yhteen asiaan.
- Ja mikähän se mahtoi olla? Ei tarpeeksi kuumaa?
- Kiuas oli ruotsalainen Tylö!  

13 comments:

 1. Saunajuttuja on lukijoilla varmaan jokaisella omansa. Itselleni on jääneet mieleen lähinnä tsekkiläinen yleinen kuivasauna ja latvialainen hotellin sauna (aivan Liettuan rajalla), jossa respan täti neuvoi kauhistuneena, että "no water! Elektrisitet!" kun kysyimme, että mitenkäs löylyvettä heitetään. No kyllähän se paljaille sähkövastuksille heittely vähän hölmöltä tuntuikin, kun kiuaskivistä ei siellä olla kuultukaan. Tätiä ihan aidosti huoletti, että ei kai nuo tollot meinaa vettä roiskia sähköjohtimiin.

  Niin, siinä tsekkiläisessäkään ei heitetty löylyä. Päinvastoin sieltä piti 5-10 minuutin välein käydä ulkona kuivaamassa hiki iholta ja vasta sitten pääsi takaisin lauteille, ettei ilmankosteus pilaa saunakokemusta.

  ReplyDelete
 2. Omalla kohdallani eksoottisin saunakokemus lienee Nairobissa. Käydessäni siellä noin 20 vuotta sitten suomalainen isäntäni oli juuri tilannut saunaansa uuden suomalaisen kiukaan. Paikalliset rakennusmiehet olivat purkaneet kiukaan hyvin styroksilla vuoratusta kuljetuslaatikosta ja asentaneet ohjeen mukaan paikoilleen. Kun saunaa alettiin lämmittää, jumalaton musta savu pöllähti löylyhuoneesta. Kävi ilmi, että työmiehet olivat minulle täysin käsittämättömästä syystä jättäneet osan styroksista kiuaskivien alle. Niistä lähti tietysti pahanhajuinen musta savu saunaa lämmitettäessä.

  Kun pahin savu oli saatu häivytettyä saunasta menin urhoolisesti isätnäni kanssa kokeilemaan saunaa. En voinut olla toteamatta, että olen toki ennenkin käynyt savusaunassa, mutta tässä on kyllä minun makuuni vähän turhan paljon tikua.

  ReplyDelete
 3. Aku ankka oli muuten viime viikolla hyvä :P

  ReplyDelete
 4. lopeta se puolalaisten nosujen kiusaaminen saunassa martti

  ReplyDelete
 5. Noh... meen syömään -.- Nälkä :D

  ReplyDelete