Sunday, 1 April 2012

Kaljoittelun matematiikkaaKaljoittelu olisi muuten mukava miehinen harrastus, mutta siitä tulee helposti kotona sanomista. Kuinka mones tölkki on jo menossa? Pari kliinisissä kokeissa testattua niksiä vähentää moitteiden määrän helposti 42%.

Miten niin juuri 42? No tietysti siksi, että lukuhan tunnetusti on elämän tarkoitus, joka tässä artikkelissa on näpätyksen karkoitus.

Ainakin suosimaani Karhu-olutta myydään kolmessa erikokoisessa tölkissä. Jos juotujen kaljatölkkien määrästä pidetään kotona lukua, niin kannattaa ehdottomasti suosia isoja tölkkejä. Niitä kertyy vähemmän.

Joku voi olla sitä mieltä, että eihän kukaan mene noin halpaan. Totta kai isoja tölkkejä menee vähemmän, kun niissä on enemmän kaljaa. Asia ei ole kuitenkaan ihan noin yksioikoinen. Jos tölkit ovat mittasuhteiltaan samanlaisia, niin niiden sisältöjen suhde kasvaa suhteessa mittakaavan kuutioon. Nämä tölkit eivät ole, mutta tätä kaavaa voidaan käyttää riittävällä tarkkuudella. Kaljoittelussa ei olla niin turhan tarkkoja tämän asian suhteen. 1/2 litran tölkissä on on 50% enemmän kaljaa kuin 1/3 litran tölkissä, mutta ulkomitoiltaan se on vain 14% suurempi. Litran tölkissä on 1/2 litran tölkkiin nähden kaksinkertainen ja 1/3 litran tölkkiin nähden kolminkertainen määrä sisältöä, mutta mittaa litran tölkissä vain 26% ja 44% enemmän. 

Kaljan juontiin tölkistä kuuluu ehdottomasti tölkkiä aukaistaessa kuuluva sihahdus. Se on jo todiste siitä, että kalja ei ole väljähtynyttä. Ilman sitä on vaikeaa päästä oikeaan tunnelmaan. Valitettavasti sihahdusten määrästä on voidaan laskea avattujen tölkkien määrä, mutta onneksi ei sisällön määrää. Litran tölkki sihahtaa ihan samalla tavalla kuin 1/3 litran tölkki. Toinen hyvä syy suosia isoja tölkkejä.

4 comments:

 1. Kirjoittaja osoittaa tietämättömyytensä olutkultturin perusasioistakin.... Karhua myydään NELJÄSSÄ eri kokoisessa tölkissä. Puutteellisen asian käsittelyn vuoksi artikkelista pisteitä vain 3/6.

  ReplyDelete
 2. Tietääkseni Poikkitieteilijä on jopa laajasti kiertänyt maailmaa olutkulttuuria tutkimassa. Oleellisen asiavirheen vuoksi pisteitä 2/4.

  ReplyDelete
 3. No kuinkapa monta niitä isoja tölkkejä normi-iltana menee?

  ReplyDelete
 4. Saamani palautteen johdosta olen hieman uusinut ja täydentänyt tarinaa kaljoittelun matematiikasta. Katso seuraavaa blogia.

  Ylioppilaskirjoituksissa tämä menisi varmaan jonnekin matematiikan ja psykologian välimaastoon. Poikkitieteellinen juttu siis.

  ReplyDelete