Saturday, 28 April 2012

Sitä saa mitä tilaa
Niinistön virallisesta muotokuvasta on tehty lukemattomia parodioita. Yllä oleva lienee sieltä nokkelimmasta päästä. Kyllä Salestakin presidentin näköinen saatiin pienellä photoshoppauksella.

Kokoomuspoliitikot ovat tietysti närkästyneitä. Eihän tällaista saa tehdä, Tämä on huonoa huumoria.

Minä vastaisin heille lasten tapaan. Sale aloitti! Otattamalla presidentin virallisen valokuvan tumpelolla kaverillaan, ja siihen päälle presidentin kanslian ylimieliset puolustelut käyttää valokuvaajaa, jolla on jopa toiminimi, Niinistö sai mitä tilasi. Photoshopatun muotokuvan itsestään - jopa useita.

Sosiaalinen media näytti vaikutusvaltansa tässäkin kuten Guggenheimissa. Uskon, että ilman sosiaalista mediaa sekä Niinistön valokuva että Guggenheim-museo olisivat menneet läpihuutojuttuina. Minunkin poikkitieteellisillä jutuillani edellä mainituista teemoista on ollut yhteensä yli 7.000 lukijaa. Toki on myönnettävä, että suurin yksittäinen tekijä tähän kävijämäärään on ollut Ilta-Sanomien Niinistön valokuvajutussa ollut linkki blogiini. Sitä kautta tuli 2681 käyntiä sivuille.

Toiseksi tässä kisassa tuli digikamera.nethttp://www.digicamera.net/dnews12/dnews_0412.htm, jonka kautta sivuilleni lähinnä Niinistön kuvaa koskevia juttuja kävi katsomassa 1551 kävijää. Muut tulevat sitten kaukana perässä.

Sosiaalinen media pitää sisällään kaikenlaista, suuri osa on jonnin joutavaa roskaa, mutta osittain se ottanut itselleen virallisemman median roolia vallan vahtikoirana. Tämä on minusta hyvä asia ja tervehdin sitä tyydytyksellä. Alla olevan kaltaiset kuvat kertovat valtaapitäville sen, heidän toimiaan tarkkaillaan. Niin kauan kun tällaisia kuvia voi olla netissä esillä ilman pelkoa keskitysleirille joutumisesta, Suomessa voidaan katsoa olevan sananvapaus.

Minusta tässä kuvassa näkyy hyvin, kuinka valokuva vallankäytön välineenä kääntyy helposti itseään vastaan. Kun homma hoidetaan taitamattomasti, niinkin neutraali asia kuin virallisen valokuvan ottaminen saa aikaisekseen Niinistön vertaamisen Pohjois-Korean diktaattoriin. Tämä kuva on minusta satiiria parhaimmillaan. Kansakunnan johtajasta tehdään retusoimalla nuorennettu versio. Nöyrät alamaiset  huutavat hurraata  suurelle johtajalle toivoen tämän huomaavan ja palkitsevan sen.

 Rehellisyyden nimissä on sanottavat, että suurimmassa osassa näistä pilakuvista ei ole mitään ideaa. Ainakaan ne eivät aukene minulle.

16 comments:

 1. Miten Niinistö mukamas on käyttänyt valokuvaa vallan välineenä? Niinistöä itseäänhön tässä on pilkattu mennen tullen.

  ReplyDelete
 2. Vallankäyttöä on lähipiirin suosiminen työtilaisuuksissa muilla kuin ammatillisilla perusteilla. Muotkuvasta maksettu korvaus (2100 euroa) oli täysin ylimitoitettu tekijän ammattitaidon, lopputuloksen ja työhän käytetyn ajan suhteen.

  ReplyDelete
 3. Jos palkkaa tai palkkiota yleisemminkin maksettaisiin ammattitaidon, lopputuloksen ja työhän käytetyn ajan suhteen, niin voisi eläkekertymä olla aika pieni muutamilla tuttavillanikin (itsestä puhumattakaan...)

  ReplyDelete
 4. Valitettavasti on todettava, että meikäläiselle vapaalle taiteilijalle nykyään maksetaan palkkaa tai palkkiota ammattitaidon, lopputuloksen ja työhän käytetyn ajan suhteen. Ennen kunnan virkamiehenä nämä asiat olivat ammattiyhdistyksen avustuksella minjn kannaltani paljon paremmalla tolalla.

  ReplyDelete
 5. Se, että Niinistön muotokuva oli huono ei ihmetä, mutta se ihmettää, että ne jotka eniten valittaa tekee niin huonoja kuvankäsittelyä, että niihin verrattuna Niinistön muotokuva osoittautuu moninkertaisesti paremmaksi. Puusa ja muut ruikuttajat vois näyttää miten tehdään vastaava kuva paremmin eikä surkeammin niinkuin suurin osa noista perussuomalaisista jotka heikkoja kuvia tekevät yrittäessään ryppyillä.

  ReplyDelete
 6. Peruspointti on jäänyt nimimerkki Anonyymiltä kuin monelta muultakin huomaamatta. Presidentti on arvojohtaja. Arvojohtajuuden keskeisiä piirteitä on johtajan oma esimerkki. Kun arvojohtajapresidentti järkkää mukavan ja ihan kivasti maksetun pikku keikan ammattitaidottamalle puoluekaverilleen, niin se on esimerkki siitä, miten voidaan toimia. Kaverille kanssa, jos kerran saamaan ruvetaan.

  Presidentin arvovalta nostaa se, että presidentin kanslia tilaa presidentin virkaan kuuluvat tavarat ja palvelut ammattilaisilta, ei diletanteila ja muilta hyviltä ukoilta. Tuskin sieltä tilattaisiin uudenvuoden puhetta yllä olevalta nimimerkiltäkään.

  ReplyDelete
 7. http://www.uta.fi/~tisavi/pressan%20kuva.html

  Täällä Sakari Viistan perusteltu näkemys siitä, miksi Niinistön virallinen valokuva on kehno. Suosittilen lukemista niille, joiden mielestä Niinitän kuvalla on muitakin ansioita kuin että sen on ottanut hyvä ukko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainahan noita perusteita voi esittää muiden tekemänä mutta sitten kun tulee omalle kohdalle se tekeminen niin sitten ei synnykään sitä esimerkin esittämää kuvaa sitten millään. 90 prosenttia muotokuvaajista tietää miten kuva pitäisi tehdä mutta vain alle 5 prosenttia kuvaajista tekee niin. Siksi viisastelu asialla on vain oman egonsa pönkittämistä jossa itse esitetään parempana kuin se jota moititaan. Tämä vanha kateusmentaliteetti riivaa meitä suomalaisia rutosti. Toisekseen virallisen kuvan tehtävä ei ole olla maailman paras potretti vaan kuvan tarkoitus on se, että kuvaa käytetään uutisissa ja julkaisuissa kun lehdistöllä ei ole muuta kuvaa käytettävissä ja myös se, että kuvaa käytetään diplomaattisissa jutuissa eikä siellä kuvaa katsota muussa taerkoituksessa kuin siinä, että siinä oleva henkilö tunnistetaan. Nämä diplomaattiset tilanteet on lähinnä osallistujapassien ja muiden materiaalien tuottamiseksi. Jos luulette, että suomen presidentti ei tarvitse osallistujapassia diplomaattisiin kokouksiin niin teillä on hatarat tiedot koska maailmassa on vain ehkä 10 poliitikkoa jotka tunnistetaan hyvin ilman, että turvamiehet eivät tarvitsisi tunnistamiseen kuvaa.

   Delete
  2. Mitä tyhmempi mielipide, sitä Anonyymempi esittäjä - kuten minä.

   Delete
  3. Tyhmemmäksikö tekee sen ettei omaa google-tiliä ja noita muita tilejä. Laittaisit facebookin mahdolliseksi niin voisi esiintyä oikeallakin nimellä eikä anonyyminä.

   Delete
 8. Sitä saa, mitä tilaa... On ilmeisesti kokoomuksen puoluetoimistossakin oltu sitä mieltä, ettei vanhojen vaarien enää pitäisi osallistua presidenttikisaan, kun on pitänyt kuvastakin yrittää häivyttää n. 20 vuotta...

  ReplyDelete
 9. Suvanto lässyttää, mutta Jore Puusa sanoo suoraan miten asia on meidän koulututettujen valokuvaajien kannalta.

  http://puusa.blogspot.com/2012/04/niinistoesta-finalmento.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asterix ja riidankylväjä?

   Delete
 10. "Ennen kunnan virkamiehenä nämä asiat olivat ammattiyhdistyksen avustuksella minjn kannaltani paljon paremmalla tolalla."

  Suomeahan tuo ei ole, vaikka siinä onkin suomenkielisiä sanoja peräkkäin. Hauskaa tuossa on, että siinä on tekstinkäsittelyn keinoin mokattu yhtä pahasti kuin Tasavallan Presidentin kuvassa kuvankäsittelyn keinoin. Harrastelijoille sattuu ja tapahtuuu...

  Verratkaa tähän vaihtoehtoon:

  Aiemmin, kun työskentelin kunnan virkamiehenä, ammattiyhdistys huolehti asioistani.

  ReplyDelete
 11. Nyt kun tuosta kuvasta on vittuiltu ihan riittävästi niin miten olisi jos jokainen vittuilija kuvaa omanlaisensa muotokuvan niin voitaisiin verrata osaako henkilö kuvata vai vain vittuilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. kannatan tätä vaikka ei siihen "vittuilu" lopu. " jotka osaa, ne tekee mitä vaan, jotka ei, ne ryhtyy opettamaan, kuinka kauan ne mellastaa saavatkaa pellossain.....ne ohjaa, neuvoo ja vakuuttaa että näin on takuulla helpompaa....epäile vain . JL

   Delete