lauantai 16. kesäkuuta 2012

Arvaa harmittiko?


Tunnustan. Photoshopilla tehty Venuksen ylikulku. Kuvan informaatioarvo on täsmälleen sama, kun sen originaalin, josta kopioin Venuksen paikan ja koon tummalle täplälleni itse ihan eri aikaan  ottamani Auringon kuvan päälle.

Radiossa kerrottiin kesäkuun 6 päivänä 2012 tapahtuvasta Venuksen ylikulusta. Seuraava kerta olisi kuulemma vasta 11. joulukuuta 2117, eikä se edes näkyisi Suomessa. Joten radiotoimittajan mielestä sitä ei kannattaisi merkitä omaan kalenteriinsa.

Miten niin ei kannattaisi. Minulla kun aamu-unisena jäi tämän kerran havainnointi väliin, niin päätin merkitä uuden mahdollisuuden heti kännykkäni kalenteriin. Mistä sitä tietää, missä olen joulukuun 11. 2117 kello 23.58  UTC. Kyllä harmittaisi, jos missaisin sen taas vain siksi, että en ollut laittanut sitä kalenteriini.

Mutta. Muuten minua hyvin palvellut Nokian 6700 slide kännykkä päättää kalenterinsa ajanhetkeen 31.12.2100 klo 24.00. Onko Stephen Elop sitä mieltä, että silloin tulee maailmanloppu kuin Maya-kalenterin päättyessä 21.12.2012? Suoraan sanoen uskon Nokian maailmanlopun päivämäärän ja maya-kalenterin viimeisen päivämäärän olevan aika lähellä toisiaan. Minäkin aion hankkia kännykän, jonka kalenteri ulottuu ainakin Venuksen seuraavaan ylikulkuun.

 Muuten hyvä, mutta vuosiluvusta jää uupumaan 17 vuotta. Ei tällä taida olla perintökalunakaan arvoa.

2 kommenttia:

Pekka Myllyrinne kirjoitti...

Tyrmistyksekseni huomasin, että Nokia 5230:ssa on sama suunnitteluvirhe. Senkin maailma loppuu vuoteen 2100. Nokia siis kaikesta päätellen tiesi maailmanlopusta jo ennen Elopia.

Kellonajoista tuli mieleen tapaus, jossa metsästin omituista bugia. SQL-tietokannasta tuli osa päivämääristä ulos muodossa, jossa aikaero UTC:stä oli 1 tunti, 39 minuuttia ja 52 sekuntia, vaikka aikavyöhykkeenä oli Europe/Helsinki.

Lopulta selvisi, että Suomi siirtyi nykyiseen aikavyöhykkeeseen 1.5.1921, ja sitä ennen aikaero tosiaan oli +1:39:52. Microsoftin .NET:n tietorakenteet eivät tällaista aikaeroa osaa esittää, koska niissä ei ole varauduttu sekunnin tarkkuuteen.

Eli Microsoftilla on ongelmia historian kanssa, ja Nokialla tulevaisuuden. Hieno parivaljakko.

Timo Suvanto kirjoitti...

Aina sitä oppii. Tätä en tiennyt. Täällä hyvä linkki.

http://biologi-jari.blogspot.fi/2010/10/mista-oikea-aika-kelloon-kun-siirrytaan.html

Samalla ajauduin tälle sivustolle. Tikutaku?! Kielitoimisto hei! Herätys!

http://biologi-jari.blogspot.fi/2008/08/maaoravasta-tuli-tikutaku.html