Saturday, 23 June 2012

Ötökkäkuvaajana - osa ITaloni patiolla juhannusolutta nauttiessani panin merkille pihalammikossani pohjasta ylös törröttävät heinät. Kiinnostuin niistä niin paljon, että päätin vetää yhden juurineen pois pohjasta. Hämmästykseni oli melkoinen, kun "heinä" osoittautuikin eläväksi otukseksi. Se oli ilmiselvästi jonkin eläimen toukka, jolla oli pitkä häntä. Luontoiltaan lähetettävä kysymys kuuluisi: "Mikähän eläin mahtaa olla kysymyksessä?" Kun Luontoilta ei ollut juuri sillä hetkellä radiossa meneillään ja muutenkin kysymyksen läpipääsy ohjelmaan on epävarmaa (olen kokeillut useasti, kerran olen onnistunut), niin hätäisen luonteeni mukaisesti päätin selvittää asian heti muulla tavoin.

Ötökkätuntemukseni on aika vaatimatonta. Ampiaisen ja mehiläisen vielä erotan toisistaan, mutta toukat ovat jo liian vaikeita tunnistettaviksi. Siispä nettiin asiaa selvittämään.


Ensimmäinen arvaus oli vesilisko, koska sellainen on joskus nähty lammessa.  Kuvahaku googlettamalla paljastaa heti, että pieleen meni. Vesiliskon toukka on ihan eri näköinen ja sitä paitsi vesiliskon toukat kuorituvat jo keväällä, ei Mittumaarin aikaan.


Kuvahaku "toukka pitkä häntä" antoi monenmoisen ötökän lisäksi mm. yllä olevan kuvan. Toukka on siihen liittyvän sivuston mukaan makkaran suolen pituuden yksikkö. Enpä sitäkään olisi ennen tätä tiennyt.


Kun tekstihakukaan ei antanut lupaavampia tuloksia, niin päätin kokeilla englanniksi. Toukka on englanniksi larva,  joten uutta matoa koukkuun haulla "larva long tail". Heti tärppäsi, niin teksti- kuin kuvahaullakin. Otusta kutsutaan nimellä "rat tailed maggot" eli rotanhäntäinen toukka. Se on ampiaista muistuttavan kukkakärpäsen toukka. Mielenkiintoinen yksityiskohta toukassa on se, että pitkä häntä ei ole uimapyrstö kuten vaikka sammakon toukilla, vaan veden pinnalle nostettava hengityselin.  Näkemäni "heinät" olivat siis kukkaperhosen toukkien "snorkkeleita".

Olin jopa hieman pettynyt, kuinka vaivattomasti asia selvisi. Netti on tottuneelle tiedon hakijalle aivan ylivoimainen tiedonlähde. Sieltä yleensä löytää nopeasti kaiken etsimänsä tiedon (ja paljon sellaista, mitä ei ole ollut hakemassakaan). Hieman haikeaa on todeta tämä tosiasia tietokirjojen lukijana ja tekijänä. Etenkin hakuun perustuvat kirjat, kuten tietosanakirjat ovat sukupuuttoon kuolemassa olevat kirjojen dinosaurukset. Kun oikeiden dinojen kohtaloksi koitui Jukatanin niemimaalle iskeytynyt meteoriitti, niin tietosanakirjat hävisivät Intenertin iskusta. Divaritkaan eivät ota niitä enää myyntiin.

Otin muutaman kuvan toukista. Kun olen valokuvaajana enemmän dokumentoija kuin visualisoija, niin koitin saada kuvissani oleelliset piirteet esille, en niinkään silmiä hivelevän kauniita luontokuvia. Tuskin näillä vuoden luontokuvakisassa kovin pitkälle pötkittäisiin.


Toukan "hengityshännän" pää ulottuu juuri ja juuri pinnalle. Veden pintajännitys kaarevoittaa veden pintaa tässä kohtaa. Taivaan heijastuksen kohdalla se näkyy mustana nieluna, talon seinän ja räystään tummempoaa heijastusta vasten taivasta heijastavana vaaleana alueena.

Toukka ei ole mikään kaunokainen ainakaan minun silmissäni. Miten sitten lienee ötökkötutkijan silmin katsottuna, kukkakärpäsen mosaiikkisilmistä nyt puhumattakaan. Kuvassa näkyy selvästi hännän päässä oleva suora ilmaputki.Tällainen kaunokainen rotanhäntäisestä toukasta sitten kehityy.

Jos televisiossa olisi valokuville "Antiikkia antiikkia" -tyyppinen ohjelma, niin lopuksi aina arvioitaisiin kuvien rahallista arviota. Mikähän olisi näiden kuvien rahallinen arvo?  Saisiko niitä ylipäänsä myytyä minnekään?

Kun kuvat ovat otuksesta, jota ei edes vaaleanpunaisten silmälasien lävitse katsottunakaan voi sanoa kauniiksi ja kuvat eivät kuten sanottua edusta muutenkaan luontokuvien traditiota missään muodossa, niin tuskin näille erityisen kovaa kysyntää olisi. Yhden voisi saada onnella ja suhteilla johonkin biologian oppikirjaan, pari muuta Suomen Luonto -lehteen, varsinkin jos kirjoittaa siihen kylkeen mukavan jutun kukkakärpäsistä ja niiden toukista.

Kuvapankit ovat varmaankin tällaisten kuvien paras potentiaalinen levityskanava. Kokeilin muutamasta hakusanoilla "hoverfly larva" ja "rat-tailed-maggot". Ainoa mitä löytyi, oli kuvia kehittyneestä kukkakärpäsestä, toukasta ei yhtään. Ollaanko tässä afrikkalaisen kenkäkauppiaan dilemmassa? Onko Afrikka toivoton markkinamaa, koska siellä ei kukaan käytä kenkiä vai onko se todella lupaava kauopan käynnin kohde täsmälleen samasta syystä?

Sanasta miestä ja hännästä toukkaa. Yritän myydä nämä kuvani. Raportoin poikkitieteellisen lukijoita projektini etenemisestä jos ja kun raportoitavaa ilmenee.

5 comments:

 1. Sari Alho-Richmond23 June 2012 at 15:18

  Mielenkiintoista, eipä ole koskaan osunut silmään tuollainen toukka. Täytyy sanoa, että oletin kukkakärpasten lisääntyvän aikalailla samalla tavoin kuin tavallistenkin kärpästen, olinpa väärässä.

  ReplyDelete
 2. Alkuvaiheessa kyllä aika lailla samalla tapaa :-)

  http://www.flickr.com/photos/beibikel/6430942107/lightbox/

  Jotkut jopa akrobaattisesti ilmassa

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Hoverflies_mating_midair02.jpg

  Lastenhoito on sitten hoidettu vähän eri tavalla. Ainakin yllä olevalla lajikkeella. En tiedä, onko kaikilla kukkakärpäsillä samanlaisia toukkia.

  ReplyDelete
 3. Kannattaisiko suutarin pysyä lestissään? Kyseessä on kuhnurisurrin eli entisen kuhnurikärpäsen toukka.

  http://www.pbase.com/holopain/image/83554939

  Jos ei tunnista hyönteislajeja toisistaan, niin olisiko viisainta olla leveilemättä olemattomilla tiedoillaan?

  ReplyDelete
 4. Kukkakärpäset on myös hieno harrastus!

  http://poutaa.net/kukkakarpaset/index.html

  Näiltä sivuilta voi vaikka tilata Suomessa tavatuista 347 kukkakärpäslajista ja niiden toukista kertovan kirjan. Voin suositella, vaikka en ole itse edes kirjaa lukenut.

  ReplyDelete