Sunday, 6 July 2014

Kimmo kieliRauhaa hieromassa


Tampereen lahja Suomelle, Kokoomukselle ja RKP:lle, Kimmo Sasi iloitsi Höblässä olleessa mielipidekirjoituksessaan siitä, että Alexander Stubb on toinen ruotsinkielinen pääministeri sotien jälkeen sitten K. A. Fagerhomin. Kirjoitus sai peukutusta samanmielisiltä, vaikka jo heti ensimmäisessä virkkeessä oli kaksi asiavirhettä. Stubbin äidinkieli on suomi ja vaikka hänet laskettaisiinkin suomenruotsalaiseksi, niin hän olisi sodan jälkeen kolmas Fagerholmin ja Ralf Törngrenin jälkeen.

 "Alexander Stubb är den andra finlandssvenska statsministern sedan andra världskriget."

Pikku juttuja. Kimmo Sasi on Suomenruotsalaisten kansankäräjien toinen varapuheenjohtaja ja hänen kuuluukin pitää kiinni kynsin ja hampain ruotsin kielen asemasta Suomessa.  Tulee vain mieleen, että jos ollaan rauhaa hieromassa, niin kannattaisiko sitä yrittää vähän maltillisemmin äänenpainoin. 

"Man kunde nästan säga att språkstridens tid är historia. Men tyvärr kan man inte glömma bort Sannfinländarna. Deras populism baserar sig på motsättningar och majoritetens starkare makt över minoriteterna. Alla andra partier borde nu visa en gemensam front att uttala sig att Sannfinländarna inte är samarbetsdugliga om de inte respekterar Finlands tvåspråkighet."

Kimmon kirjoituksesta saa sen käsityksen, että kaikenlainen kielikärhämä ruotsin kielen aseman suhteen olisi taakse jäänyttä elämää, jos ei olisi Perussuomalaisia. Tämä nyt on vähintäänkin muunneltua totuutta, jos sitä ei kehtaa kutsua suoranaiseksi paskan puhumiseksi. Kieliriita kulminoituu ja kärjistyy ruotsin kielen opetuksen pakollisuuteen peruskoulussa, mitä myös vähän provosoivasti pakkoruotsiksi kutsutaan. Virkamiesruotsin ja muiden kaksikielisyyden tuomien negatiivisina koettujen seikkojen vastustaminen on pieni sivupuro tässä pääuomassa. Meillä ollaan aika kaukana esimerkiksi Ruotsin tilanteesta ei niinkään kaukana menneisyydessä, jossa suomen puhumisesta suorastaan rangaistiin.

Ainoastaan suomenruotsalaisten yhteisöjen tilaamien mielipidetutkimusten mukaan suurin osa suomalaisista kannattaisi pakollista ruotsin kieltä peruskoulussa. Tosin luvut menisivät aika tasan fifty-sixty. Kaikissa muissa kyselyissä vapaamman kielivalinnan kannattajien määrä on jossain 60 - 70 %:n paikkeilla. Kun Perussuomalaisten kannatus huitelee jossain 20 %:n tietämillä, niin ei tarvita Elon laskuopista löytyvää syvällisempää matematiikan taitoa todeta, että suurin osa pakkoruotsia vastustavista on muita kuin perussuomalaisia.

Lisäksi Kimmo väittää, että Perussuomalaisten kielipolitiikka perustuu vastakkain ajattelulle ja että puolue ei kunnioita Suomen kaksikielisyyttä. Katsotaanpa, mitä Perussuomalaisten nettisivuilla sanotaan asiasta.

"Perussuomalaisten kielipoliittisen työryhmän mielestä ruotsin kielen pakollisuus heikentää merkittävästi maailman valtakielten osaamista.  Ruotsin kielen pakollisuuden vuoksi opetus painottuu suomen, englannin ja ruotsin ympärille, jolloin muiden kielten oppiminen kärsii.

- Valitettavan usein sanotaan, että ruotsia opiskelemalla oppii muitakin kieliä. Osatakseen saksaa tai venäjää on kuitenkin opiskeltava näitä kieliä, eikä lainsäädännöllä pakotettava opiskelemaan ruotsin kieltä, toteaa työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Juho Eerola.

Perussuomalaisten mielestä aitoon monikielisyyteen päästään vain opiskelemalla monipuolisesti maailman valtakieliä.  Nykyinen rajoittava malli ei huomioi yhteiskunnan ja talouselämän tarpeita.

- Eurobarometrin mukaan vain neljäsosa kansalaisista kokee pystyvänsä käymään keskustelua äidinkielen lisäksi kahdella tai useammalla kielellä. Pakkoruotsi käytännössä estää kansalaisia omaksumasta maailman valtakieliä, sillä harva osaa neljää tai useampaa kieltä, Eerola jatkaa.

Työryhmän mukaan kansalaisaloite ruotsin kielen valinnaisuudesta on ajankohtainen ja perusteltu. Ruotsia tarvitaan jatkossakin, mutta opetuksen pakollisuus istuu huonosti kansainvälistyvään yhteiskuntaan."

Minusta tämä on varsin sovinnollista kieltä, varsinkin Kimmon tykityksen rinnalla. Tietenkin joku voi väittää, että Perussuomalaiset eivät ole ihan oikeasti tätä mieltä, tosiasiassa he haluavat ajaa ensin kaikki hurrit, homot, lesbot ja muut vammaiset hihamerkkeillä varustettuina Ahvenanmaalle ja myydä sitten koko saaren Ruotsille. Voihan tällainen taka-ajatus Perussuomalaisten kielipoliittisen työryhmän lausuntoon sisältyäkin, mutta aika hyvin se on saatu sinne kätkettyä.

Yksinään on aika vaikea riidellä. Tämä tuli itsekin todettua, kun taannoin kinastelin ruotsin kielen opetuksen asemasta hyvän ystäväni kanssa. Sattumoisin vielä Tampereella, josta on näköjään tullut vankka pakollisen ruotsin kielen opetuksen puolustajien hämäläinen linnake.

Sanottakoon se vielä ties kuinka monennen kerran. Minulla ei ole mitään ruotsin kieltä, ei suomen- eikä ruotsinruotsalaisia eikä Suomen kaksikielisyyttä vastaan. Sen sijaan kun jatkuvasti esitetään, että näkemykseni vapaamman kielivalinnan puolesta edustaa pimeintä perussuomalaisuutta, se herättää minussa aivan oudon ajatuksen. Jääkö minullr seuraavissa vaaleissa muita vaihtoehtoja äänestettäväksi kuin  Persut? Tosin niin kauan kun valtapuolueet jatkavat virren "Kaksikielisyys on rikkautta" veisaamista ja Persut pitävät yllä omaa homofobistaan älämölöään, niin äänestämättä jättäminen tuntuu yllättävän huokuttelevalta  vaihtoehdolta. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1970 eduskuntavaalien, joissa armeijassa ollessani olin ensimmäistä kertaa äänioikeutettu. Tosin varsin niukasti siinä mielessä, että ääni-ikäraja oli laskettu 21:stä 20:een vuoteen ja tulin kaksikymppiseksi vähän ennen vuoden vaihdetta.  Äänestäminen jäi väliin, kun sain jostain pikkurikkeestä poistumiskieltoa juuri silloin, kun muuten olisin ollut lomilla äänestyspäivänä.


Jos puolueen tunnuksen perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä, niin Persut on Suomen ruotsimyönteisin puolue.

17 comments:

Late said...

Perusjen logo on todellinen graafisen suunnittelun opinnäyte. Alun P on kaksiulotteinen fontti keltaisella reunuksella. Seuraavat kirjaimet e, r ja u ovat kolmiulotteisia näkökulmanaan oikea, viimeinen s taas näkökulmaltaan vasen. Puhumattakaan siitä, miten loistavasti sinikeltainen värimaailma korostaa suomalaisuutta.

Onkohan tämän suunnittelu annettu puoluetoimiston juoksupojan tehtäväksi? Sehän tuntuu olevan maan tapa, kuten taannoinen presidentti Niinistön virallisen valokuvan tapaus osoitti.

Anonymous said...

Kauankos itse jaksat veistata tätä samaa "Pakkoruotsi pois" virttäsi?

Sakari Mäkelä said...

"Muuten olen sitä mieltä, että Kathago on hävitettävä." - Se sitten kyllä hävitettiinkin, pari eri kertaa.

"Olen sitä mieltä, että pakoruotsi on hävitettävä". - Ajan kysymys, niin käy varmasti. Mutta tarvitaan kyllä niitä, jotka pitävät asiaa esillä, siitä Timolle pisteet.

Timo Suvanto said...

Enpä mahda mitään sille, että Perussuomalaiset edustavat tässä asiassa linjaa, joka on lähellä minun omaa ajatusmaailmaani. Kyllä hajurakoa sitten muuten löytyy ihan tarpeeksi. Esimerkiksi puolueen kansanedustajien käsien sitominen sukupuolineutraalin avioliiton kysymyksessä on minusta vastenmielistä politiikkaa Soinilta.

Pakkoruotsi on tulossa tiensä päähän. Vaikka kyseessä on kuudennen luokan kysymys, kuten sitä on nimitetty, niin kansan enemmistön negatiivinen kanta asiaan ei voi olla vaikuttamatta jossain lähellä olevassa tulevaisuudessa. Veikkaan jo ensi vaalikautta, ainakin jos Persut nousevat hallitukseen.

Itse asiassa ihmettelen RKP:n kovan tuumaakaan periksiantamatonta taktiikkaa. Jos RKP:lla olisi todellista halua lääkitä tätä tulehtunutta kielikonfliktia ja samalla ulosmitata lisää etuisuuksia, niin pakkoruotsista luopuminen olisi ollut erinomainen tilanne käydä kauppaa todellisen ruotsin kielen opiskelujen ja jopa osaamisen lisäämikseksi. Tosin se ei taida olla RKP:n perimmäisiä tavoitteita. RKP on kielipuolue. Kaikki sen kannanotot on suunnattu ensijaisesti omalle väelle. Suomenkielisiltä äänestäjiltä on turha odottaa satunnaisia hajaääniä suurempaa äänisaalista. RKP on kabinetissa paljon suurempi tekijä kuin vaaliuurnilla.

Sakari Mäkelä said...

Karthago.....

Timo Suvanto said...

Samanaikaiset. Nyt saa toivoa jotain. Minun toiveeni on kyllä paljon itsekkäämpi kuin pakkoruotsin poistuminen. Se kun poistuu omia aikojaan. Toivettani en kuitenkaan kerro.

Late said...

Halla-aho muutti Brysseliin maahanmuuttovastaisella blogilla. Kyllä Poikkitieteilijälle pitäisi vähintään lautakuntapaikka Vantaa irrota samalla perusteella.

Timo Suvanto said...

En ole maahanmuuttovastainen, kriittinen kyllä kuten kriittinen monien muidenkin asioiden suhteen. En niele purematta valtaapitävien minulle syöttämiä totuuksiaan. Tämä luonteenpiirre on tuonut minulle korkeintaan ystäviä, ei menestystä eikä vaikutusvaltaa.

Sakari Mäkelä said...

Tuli tuossa koiria kävelyttäessä mieleen, että mitenkähän mahtaa olla....

Lahjakkuus voi tunnetusti olla hyvinkin kapea-alaista. (Yleensä ei ole, lahjakas yhdellä alalla on tavallisesti kohtuullisen nokkela muillakin, mutta siis SAATTAA olla.) Joku voi olla musiikissa, matematiikassa, kuvataiteissa, rakastelussa tms. elämän alalla erityislahjakkuus, vaikka muutoin melkoinen toljake kaikissa muissa tapauksissa.

Poliitikkojen osalta johdatuin miettimään, voiko idiotismi olla samalla tavalla kapea-alaista? Jossain suhteessa ihminen on täydellinen tolvana, vailla rationaalisuuden häivää, mutta sitten muuten jossain määrin normaaliälyinen?

Sasikin kai tulee jotenkuten toimeen arkielämässä, pystyy hoitamaan ainakin rutiinihommat jne. Kyseessä ei siten voi olla kokonaisvaltaisempi kehitysviivästymä tms.

Timo Suvanto said...

Ihminen pystyy osoittaman uskomatonta venymiskykyä mitä tulee oman intressin esitteleminen oikeudenmukaisuutena, yhteisenä hyvänä, ei keneltäkään poissa olevana, yms

Anonymous said...

Se, että vapaaehtoisesti ei saa, johtaa tarpeeseen pakottaa. Pakkoruotsiin taipuvaiset lienevät alttiimpia pakottamisen käyttöön myös muiden kuin kielellisten tarpeiden tyydyttämisessä.

Anonymous said...

"Kieliriita kulminoituu ja kärjistyy ruotsin kielen opetuksen pakollisuuteen peruskoulussa, mitä myös vähän provosoivasti pakkoruotsiksi kutsutaan."

Ruotsihan on ainoa pakollinen aine suomenkielisille peruskoulussa, ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa. Siis jokaisella koulutusasteella.

Tästä syystä sitä kutsutaan pakkoruotsiksi.

Timo Suvanto said...

Minusta tärkeintä olisi nyt, että tämä kieliriita saataisiin ratkaistua tavalla, jonka kanssa suurin osa riitaan tavalla tai toisella osallistuvista voisi elää. Siitä olen kuitenkin satavarma, että ratkaisu ei ole Kimmon lanseeraama Persujen hallitukseen ottamisen kynnyskysymys. Olen samalla varmuudella edelleen sitä mieltä, että Suomi on lähitulevaisuudessa ihan eri suurusluokan ongelmien edessä kuin mitä ruotsin kielen asema peruskoulun oppimäärissä on.

Anonymous said...

Miksi puhut vain PERUSKOULUN oppimääristä?
Ruotsi tulee vastaan myös ammattikouluissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Calle ja Alexander juuri kirjasivat uuteen hallitusohjelmaan kielikylvetystä 5-10 miljoonalla eurolla. Rahat on tiukilla muuten, paitsi pakkoruotsituksessa...

Anonymous said...

Eikös paras tapa päästä pakkoruotsista olisi ajaa pakkosuomen poistamista Suomesta? Pakkosuomella tarkoitan tottakai valtion keinotekoista suomenkielisyyttä.
Suomea puhuu Suomessa niin moni, että sen pakolla opettaminen kaikille ei ole millään lailla perusteltua. Korkeakoulutus hoidetaan jo nyt de facto englanniksi, vaikka Persut estivätkin itkullaan sen, että Aalto yliopisto saisi opetta kauppatieteilijöitä de jure englanniksi. Ahdasmielinen kieli-ilmapiiri sulkee monia asiantuntijoita ja ammattilaisia (eli mahdollisia veronmaksajia) pois Suomen työmarkkinoilta, kuten kansainvälisesti käyttökelvoton suomi sulkee tuhansittain suomalaisia asiantuntijoita liian pienille markkinoille. Suomalaista osaamista kun ei voida viedä maailmalle suomeksi.
Jos termihirviö "vapaampi kielivalinta" ei sisällä vapautta valita pois suomi, niin mitä tuo termi edes tarkoittaa?

Timo Suvanto said...

Ainakaan Stephen Elopia ja Guggenheimia ei tämä asia tunnu haitanneen. Toinen kävi jo rahastamassa ja toinen on kuolaamassa samaa.

Anonymous said...

relevanssi?