torstai 19. huhtikuuta 2012

Jokipoliisivalot



Minulta on useampikin tiedustellut termin "jokipoliisivalot" merkitystä ja alkuperää. Termin on tiettävästi lanseerannut nyt jo eläkkeellä oleva tamperelainen valokuvaaja Matti J. Kaleva. Sillä tarkoitetaan valaisua kahdesta eri suunnasta, ikään kuin joen molemmilta rannoilta siten, että silmiin tulee kaksi tai useampi valopistettä.
Kun tämä valaisu tekee kasvoista varsin latteat, niin silmistä se tekee levottomat. Oheiset presidentin kanslian nettisivuilta otetut kuvat Halosesta valaissevat asiaa. Kahdesta ensimmäisestä olen retusoinut "jokipoliisivalot" pois ja kolmanteen taas lisännyt ne jälkeenpäin. Päätelkää itse. Klikkaamalla hiirellä jotain kuvista ne kaikki tulevat näkyviin siten, että voi siirtyä suoraan yhdestä kuvasta toiseen. Silloin eron näkee selvemmin.

Minua vähän valistettiin jokipoliisivaloista, joten todettakoon  varmuuden vuoksi, että lisäämällä toiset pisteet silmiin, kuva ei muutu jokipoliisivaloilla valaistuksi. Jälkikäteen laitettu toinen pistehän ei pilaa (mahdollista) asiallista valaisua, vaan ainoastaan silmät. Ja se että poistaa toisen pisteen ei pelasta paskan latteaa valaisua (jossa aavistuksen omaiset varjot mm nenästä molempiin suuntiin) eikä poista kuvan jokipoliisivalaisua, vaan pelastaa ainoastaan silmät. 









Muutoin olen sitä mieltä, että kaikki kolme kuvaa ovat valaisuiltaan lähinnä passikuvatasoa, vain sillä edellytyksellä, että mikään niistä ei kelpaisi nykyisen standardin mukaiseksi passikuvaksi. Yhdistämällä ylimmän kuvan kohtisuoruuden, toisen kuvan tasaisen valon sekä kolmannen kuvan ilmeen ja silmälasittomuuden voisi saada jopa passitoimiston hyväksymän kuvan entisestä presidentistä. Riittävän vaaleaa taustaa ei ole yhdessäkään.


 
Yritin tehdä Tarjan kuvista presidenttikuvista passikuvat. Muuten voisivat toimiakin, mutta kaikki kuvat ovat liian vanhoja (reilusti yli 6 kk) ja. Keskimäisessä hymy olisi hylkäyksen perusta. Helmet ja silmälasit eivät olisi este kuvien kelpoisuudelle passikuvina.  Alin on otettu liian yläviistosta ja hymyä on tässäkin kuvassa aivan liikaa passivirkailijan mieleen.

Ei auta Tarja. Jos passi on mennyt vanhaksi, niin uusi kannattaa hankkia valokuvaamon kautta. Nämä sinänsä edulliset ovat käyttökelvottomia.

-----------------

Jälkikirjoitus
Selvennykseksi kysyjälle nappasin itsestäni kaksi kuvaa. Minulla on pöydälläni yksi kirkasvalolamppu. Tietokoneen näyttö antaa valoa toisesta suunnasta.

 Jokipoliisivalaistus. Valo tulee kahdesta suunnasta ja on lähes muotoilematonta. Parhaiten sen näkee nenästä - tai oikeammin nenänvarren lähes täydellisestä puuttumisesta. Silmissä "Jokipoliisin valopisteet".

 Toinen valo pois. Kasvoihin tulee valon ja varjon luoma 3-ulotteisuus. Nenäänkin ilmaantuu nenänvarsi ja silmistä katoavat yhdet valopisteet kummastakin.

----------------
Jälkikirjoitus 2

Liittyy SMarjetan kysymykseen 

Jälkikirjoitus 3

Parempaa esimerkkiä jokipoliisivaloista saa etsiä. Lamput ovat hieman epäsymmetrisesti Saleen nähden ja kun hänen päänsä on hieman kääntynyt, niin kasvoille tulee lievää valon ja varjon muotoilua. Haukion nenän molemmille sivuille on muodostuneet tyypilleset jokipoliisivarjot ja nenän keskiosa on paljon vaalempi kuin kumpikaan sivu. 
Jos pressa haluaa teettää privaattikuvansa kaverillaan, niin siitä vain. Presidentin kanslian sivuille en niitä kuitenkaan  laittaisi - en edes hyvän ukon ottamia kuvia.

Valaistus samaa jokipoliisiosastoa, mutta pressan tukka ja takki irrotetaan kuten ne olisi pitänyt tehdä virallisessa valokuvassakin. Takaa tulevalla korkovalolla (tässä aurinko paistaa takaa) ja/tai vaaleaa taustaa (männyn runko) vasten. 

Jälkikirjoitus 4

Silmiini osui Leena Louhivaaran kuva Halosesta. Sen verran vanhoillinen olen tässä asiassa, että tämä olisi minusta paras viralliseksi kuvaksi tasavallan presidentti Tarja Halosesta. Klassinen valaistus, ns. naisvalo (varjossa oleva poski kohti kameraa, mikä hieman kaventaa Halosen muuten aika leveitä kasvoja), tyylikäs levollinen ilme. Sopisi presidenttien kuvien jatkumoon. Tein siitä myös musavalkiosen version.



 
 

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En ymmärrä tätä jokipoliisihöpötystä. TArja on minusta pirteän näköinen näissä kuvissa. Mitä nyt parit valopisteet ketään häiritsevät.

Anonyymi kirjoitti...

Onko nää Suvannon omakuvat sitten jotain muotokuvauksen huippua? Kysyn vain, mies kun esiintyy jonain Karshina.

Timo Suvanto kirjoitti...

Niillä pyrin vain demoamaan käsitettä jokipoliisivalo. Tarja Halosen viralliset valokuvat oli valaistu yhtä lukuunottamatta tällä valaistuksella ja tulos oli mikä oli.

Ei silti monien mielestä ne ovat hyviä, kiva ilme jne. Minulle ne vain edustavat jotain sellaista, mihin ainakaan minä en kuvillani pyri - vaikken muotokuvaaja olekaan. Suoraan sanoen vähän ihmettelin aikoinaan Irmeli Jungin kuvaa. Sen latteampaa valoa saa hakea. Ehkä tämä versio oli mallin mieleen ja sehän se ratkaisee.

Kuitenkin Jung on minusta hyvinkin ansiokas muoto- ja henkilökuvaaja. Googlaamalla Irmeli Jung ja valokuvat päälle voi käydä tarkistamassa tämän mielipiteen kanssa saman tai erimielisyyden.

Anonyymi kirjoitti...

Onpa happamien pihlajanmarjojen tuntua ilmassa, aika sakeana.

Timo Suvanto kirjoitti...

Siinä mielessä happamia marjoja, että tunnnen niin monta muotokuvaajaa, jotka olisivat osanneet ja voineet tehdä presidentin motokuvasta presidentti-instituution arvoisen valokuvan. Nyt siitä tuli poliittisen kähminnän ja suomalaisen työn todellisen laadun symboli.

Niinistön Facebook-sivuilla on pelkästään minun Facebook-muotokuvakavereitani 12 kpl. Millaisen viestin Niinistö antaa heille tällä kuvalla ja miten nämä muotokuvaajat siihen viestiin suhtautuvat? Samalla tavalla kuin edellisessä bloggauksessa mainitsemani fotari?

Itse en muotokuvausta harrasta, joten omaa lehmää ei ole ojassa. Ei edes autoa - onneksi.

SMarjeta kirjoitti...

Jos sitten haluaa välttää tällaista efektiä silmissä niin onko ratkaisuna toisen valon vieminen kauemmaksi vai enemmän sivulle? "Jokipoliisivalot" saa tietysti aikaiseksi tehojen suhteella, mutta ainakin silmissä olisi vain yksi valopiste.

Timo Suvanto kirjoitti...

Hyvä kysymys. Jokipoliisivalojen pisteet silmissä eivät siis ole se varsinainen ongelma, ne ovat sekä indikaattori valaistuksen ongelmista että helposti kuvankäsittelyllä poistettavissa oleva pieni esteettinen kauneusvirhe.

Ongelma syntyy silloin, kun ristikkäiset valonlähteet ovat intensiteetiltään liian lähellä toisiaan, ja nimenomaan mallin kasvojen kohdalla. Tilannetta voi korjata monella tavalla. Tehoja säätämällä, valaisimen etäisyyttä muuttamalla tai molemipia sopivasti justeeraten.

Olen yllä jälkikirjoitus 2:n kohdalla säätänyt oikealta tulevan valon paljon voimakkaammaksi kuin vasemmalta tulevan. Valot tulevat rististä, mutta toinen silmän valopiste on niin hento, ettei sitä juuri huomaa. Varjot kuitenkin pehmenvät.

Sanotaan nyt vielä kerran, että en leiki tässä Karshia. Kuvat eivät yritä olla mestarimuotokuvia, ainoastaan havainnollistaa tätä yhtä ainoaa asiaa, jokipoliisivalaistuksen syntyä ja sen ehkäisyä.